Bak Şu Bizim Cengiz'e [Günay Tulun]

"Cengiz Han'ın Sarayı bulundu" adlı "CNN Türk" kaynaklı habere daha ilk paragrafta takılıp kaldım. Cengiz Han, "Efsanevi Moğol savaşçı ve lider"
sözcükleriyle takdim ediliyordu.

Bazı tarihçiler onun Türk olduğunu iddia etmişler. Bu şüpheli bir yaklaşım.
O dönemde Türk ve Moğol Kavimleri öyle iç içe geçmiş ki kim Türk kim
Moğol, DNA testi bile bulamaz aslını...

Kendisinde CNN'in belirttiği vasıfların olduğunu da biliyoruz.
Biliyoruz ama onun asıl ünvanının imparator olduğu da bir gerçek. Oluşturduğu imparatorluk o kadar büyüktü ki fethedilen birçok devlet ve imparatorluğun toprakları da onun içindeydi.
Örneklemeye kalksak bir çırpıda Kin [Çin], Uygur , Karluk , Merkit,
Harzemşah ülkelerini sayabiliriz. Harzemşah Devleti o devrin en büyük dünya imparatorluğuydu. Hem de içinde bir çok eski imparatorluğun topraklarını barındıracak kadar. Eskilerin âlemşümul, cihanşümul dedikleri bir devletti Harzemşah. Hani, bugün evrensel dediğimiz cinsten.
Bir göz önüne getirsek... Dev bir ülke!
"Sonuçta; Cengiz'in Orduları karşısında ülkesini kaybeden Harzemşahlıların elinde kala kala, bir tek İran kalıyor." Bu benim değil, eski tarihçilerin sözü...
"Kala kala İran."
Sanki küçük bir İstanbul Semti'nden söz eder gibi!
CNN'e göreyse yalnız savaşçı bir lider.
Bunların arasında büyük bir çelişki yok mu?
CNN'deki haberci dostlar, o devrin Moğolcasıyla Çingiz veya Çinggiş denilen Cengiz'i, batılı bir yüz olmadığı için biraz ihmal etmiş gibiler. Belki de tarihi konulara ilgi duymayan bir kardeşimize tercüme ettirilen yabancı kaynaklı bir haberi, kalite kontrolünden geçirmeden yayınladılar.

Cengiz İmparatorluğu'nun yüzde biri kadar olmayan batılı devletlere,
imparatorluk yakıştırması yapılırken böyle bir gerçeği bilerek ya da
bilmeyerek değersizleştirmek!.. Bu, en azından tarihe karşı haksızlık değil mi?
Ona, eli kanlı ya da zalim diyebiliriz. Tümüyle doğru.
Orduları da acımasız bir ölüm makinesi!
Yalnız şurda durup bir soluklanmak gerek.
Orta Asya'daki göçebe bir kavimden çıkıp dev bir dünya imparatorluğu oluşturmak kaç babayiğidin harcı...

Orta Asya'nın; onun getirdiği bazı yasalar ve dünya görüşü sonunda uygarlık sıçraması yaptığı ve bunların bizlere kadar yansıdığı bir yana atılabilir mi? Bildiğim kadarıyla devletlere esin kaynağı olan ordu teşkilatlanmasında da rol üstlenmiş. Hani on, elli, yüz, bin, on bin kişilik kıtalar var ya. İşte onlardan on bin kişilik kıtalar onun eseriymiş. O, on bin kişilik kıtalarına "Tuman" demiş.
Bizse tumanın, tümenleşmiş halini sevmişiz.

Kurduğu imparatorluğun, onun ölümünden sonra da devam eden fetihler nedeniyle ulaştığı büyüklüğe, tarihin hiçbir devrinde hiçbir imparatorluğun ulaşamadığı bilinen bir gerçek.
Hiçbir derken, Roma, Osmanlı, Britanya'yı unuttuğum sanılmasın.
Yiğidi öldürelim ama Kiziroğlu'yla Köroğlu'nun birbirlerine yaptıkları gibi hakkını verelim.

Cengiz, bir keçe çadırdan dünya imparatorluğuna yükselen Timuçin'in
öyküsüdür. Herkese nasip olmaz!
Yadsımayalım...

Günay Tulun
İlk Yayınlandığı Yerler
Yazarlar ve Ozanlar
Türk Edebiyatı
Kent Haber
Edirne P.

İlk Yayın Tarihi
28.10.2004

  • ALINTI YAPMAK İÇİN

    • Yazarlarımızın makaleleri ve Sayın Günay Tulun'a ait şiirlerin, "Radyo-TV ile diğer basın ve yayın organlarında" yayım ilkesi: Önceden haber verme, eserin aslına sadık kalma, eser sahibiyle alıntının yapıldığı yer adlarını anlaşılır bir açıklıkla belirtmektir. Yayın öncesi bildirim imkânının bulunamadığı aniden gelişen durumlardaysa nezaket gereği, [sessizliginsesi.tr@gmail.com] adresine yayın sonrası bilgi gönderilmesini rica eder; tüm yayınlarınızın başarılı geçmesini dileriz.
  • ESER EKLEMEK İÇİN

    • "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm basılı ya da dijital yayın sayfalarında halkımızın geniş dünya ilgisine uygun olarak her türlü konuya yer verilmiştir. Yayınlanan fotoğrafların büyük bir kısmı "Kadim Okurlarımız" tarafından gönderilmiştir. Fotoğraf ve çizgi resimlerde "İlişkinlik-Telif Hakkı" konusunda tereddüt oluştuğunda bu eserleri yayından çekme hakkımız saklıdır. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm gazete, dergi, site, blog gibi yayın araçlarında yayınlanan makale ve diğer yazı türleriyle fotoğraf, resim, yorum gibi her türlü eserin; üçüncü şahıs, kurum ve kuruluşlara karşı her türlü sorumluluğu, bu eserlerin sahibi olan yazar, gönderici ve ekleyicilerine aittir. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"nun yayın organlarına kayıt edilen ya da kaydedilmek üzere gönderilen eserlerin, telif hakları konusunda problemsiz olmaları önemli ve gereklidir. Yayın Kurulu, gönderilen eserleri yayınlamaktan vazgeçebileceği gibi, dilediği yayın organlarından birinde ya da hepsinde aynı anda ya da değişik zamanlarda yayınlayabilir, yayınlamak isteyen üçüncü şahıslara, tüzel kişiliklere ve kurumlara onay verebilir ya da onlar tarafından yayınlanmasını engelleyebilir. Yalnız şu unutulmamalıdır ki bu eserler, okura saygı kuralı gereği Türkçe kurallarına uygun olmalıdır. Yazılar yayınlandıktan sonra, yazar ya da ekleyicisi; istifa, uzaklaştırılma, çıkarılma dâhil herhangi bir nedenle yazı göndermesi sonlandırılmış olsa dahi "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu Yayın Kurulları"nın oy birliği içeren onay kararı olmadan eserlerinin kayıtlarımızdan ihracını isteyemez, istediği takdirde bunun reddedileceğini en baştan bilmelidir. Gönderici ve yazarlarımızın bu konuya önceden dikkat etmeleri, ileride ihtilaf doğmaması için baştan eser göndermemeleri gerekmektedir. Yayın organlarımıza ekleme yapanlar, bu konudaki sorumluluklarını okumuş ve kabul etmiş sayılacaklardır. Uzun süre yazı göndermeyen ya da yazmayı bırakan köşe yazarlarımızın o güne kadar gönderdikleri tüm yazılar "Konuk Yazarlar" bölümüne aktarılarak yeniden yazı göndermeye başladığı güne kadar köşesi kapatılır. Köşeyi kapama ya da kapatılan köşeyi açıp açmama konusunda karar sahibi, "Sessizliğin Sesi Grubu" ile "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"dur. İhtilaf durumunda, İstanbul'un Kadıköy Mahkemeleri yetkilidir.
  • YORUM YAZMAK İÇİN

    Sayın Okurlarımız: Yorumlarınızı; Grubumuza ait "Google, Yahoo, Mynet, Hotmail, TurTc " ve diğer posta adreslerimize göndermek yerine, "Yorum bölümü açık olan sitelerimiz"deki; yorum yazmak istediğiniz yazının alt kısmında yer alan "Yorum", "Yorum Yapın", "Yorum Yaz" veya "Yorum Gönder" tuşlarını kullanarak doğrudan kaydetme olanağınız bulunmaktadır. Yazacağınız yorumlarınızın; gecikmeksizin, anında yayına girmesini dilerseniz bu yolu tercih etmenizi, saygılarımızla öneririz.

TÜM SİTEYİ DİLDEN DİLE ÇEVİRMEK İÇİN, "DİLİ SEÇİN"İ TIKLAYIN