Anadolu'nun Kapısını Türklere, Kürtler mi Açmıştır? [Ömer Sağlam]

Sözüm ona günümüz Kürt aydınlarının, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin üniter yapısını bozmaya yönelen ayrılıkçı fikirlerine dayanak olması bakımından ileri sürdükleri uçuk, kaçık ve elbette temelsiz fikirleri artık had ve hudut tanımaz boyutlara ulaşmış bulunmaktadır. Doğrusu bu tür temelsiz ve temelsiz olduğu için de iftira ve inkâr niteliğinde olan fikirler, beni ziyadesiyle rahatsız etmektedir. Hatta rahatsız etmekten de öte bilimsel araştırma ve objektivite adına beni utandırmaktadır. Hele hele bu insanların, orta doğudaki Kürt varlığını temellendirmek için ortaya koydukları iddialar, komik olmaktan da öte utanç verici boyutlara ulaşmış durumdadır.

Bazı Kürt aydınlarının, Kürtlerin tarihin çok önceki devirlerinde milletleşme sürecini tamamladıklarını iddia etmek adına ve onlara tarihî ve kültürel temel oluşturmak ve ayrı bir millî kimlik vermek için Eyyubileri, hatta Kardukları Kürt kabul ettikleri bilinmektedir. Elbette bunlar birer iddiadır ve ispatlanması gerekir. İspatlamak da bu tür iddiaları ileri sürenlere aittir. Ancak son günlerde ileri sürülen bir iddia vardır ki; bu iddia, bizim bu konuya burnumuzu sokmamıza sebep olmuştur. Çünkü katlanılacak türden bir iddia değildir bu. İddianın sahibi sözde Kürt aydını Altan Tan, iddiası ise “Anadolu’nun kapısını Türkler’e açanlar Kürtlerdir. Dağdan gelen Türkler bağdaki Kürtleri kovamazlar…” şeklindeki iddiadır. (1)

Bu iddianın anlamı şudur: Kürtler, Anadolu’ya Türklerden çok daha önceleri gelmişlerdir. Ya da Kürtler, Anadolu’nun yerleşik kavimlerindendir, Türkler ise bu bölgeye çok sonraki devirlerde gelmişlerdir. Örneğin, Kardukların Kürt olduklarını kabul eden teze göre Kürtler, en azından Asurlular döneminden beri (M.Ö. 4-5. yüzyıllar) sürekli bağlı ulus durumunda da olsalar, bulundukları bölgede varlıklarını devam ettiregelmişlerdir. (2) 


Bu tür iddia sahiplerine göre; Selahaddin Eyyubi tarafından MS 1174 yılında kurulan ve 1524 yılına kadar şu veya bu şekilde varlığını devam ettiren Eyyubiler ise Kürtlerin tarihte kurdukları devletlerden birisidir. Bu tür iddiaları ispat yükümlülüğü, elbette bu tür iddiaların sahiplerine aittir. Biz, bu türlü iddialara inanmadığımız için şimdilik araştırma gereği de duymadık. Bizim işimiz, Kürtleri de içine alacak şekilde (ve onları inkâr etmeyen) Umum Türk Tarihi ile ilgilidir. O zaman sorumuzu sorarak konuya girebiliriz: Acaba Türkler Anadolu’ya ne zaman geldiler?

Bilindiği gibi Hititler, Sümerler ve Frigyalılar gibi Milattan çok çok önceki zamanlarda Anadolu’da devlet kuran ya da şu veya bu şekilde Anadolu siyasi varlıklarını hissettirmiş kavimlerin aslında Türk kökenli oldukları şeklindeki ciddi iddialar hatta tespitler bulunmaktadır. Bunlar bir yana, öncelikle söylemek gerekir ki; Hz. Peygamber’in hadislerinde Türklerden de bahsediliyor olması, hatta Türklerle ilgili başlı başına bazı hadislerinin bulunuyor olması bile Hz. Peygamber döneminde Arapların Türklerin varlıklarından haberdar olduklarını göstermektedir. Bu demektir ki; küçük unsurlar halinde de olsa Türkler, ta Hz. Peygamber döneminden (M.S.570-632) beri Ortadoğu’da varlıklarını hissettirmişlerdir. Hatta bu hissettirme, İslam Peygamberi’nin hadislerine konu olacak derecede kuvvetli olmuştur.

Türklerle Araplar arasındaki resmî ilişkilerin ilk olarak Emevî Hanedanı devrinde başladığı, Abbâsî Hanedanı devrinde ise yoğunlaştığı şeklinde yaygın bir görüş vardır ve tarih yazarları, ilişkilerin başlangıcı olarak genelde bu zaman dilimini esas almaktadırlar. Bunlardan birisi de tarihçi Prof. Dr. Erdoğan Merçil’dir. Erdoğan Merçil, Türklerin İslamiyet’le tanışmalarının başlangıcını 642 yılına kadar, yani Halife Hz. Ömer devrine kadar götürür ve şöyle der;
“Türkler VII. yüzyılın ortalarından itibaren (642 Nihavend Savaşı’ndan sonra) Müslümanlarla temas etmeye başlamışlardı. Nitekim İran’daki Sasani Devleti’nin yıkılmasından sonra başlayan Türk-Arap münasebetleri yarım yüzyıl bir süreyle karşılıklı mücadeleler içinde geçti. Bu arada Emevîler devri (661-750)’nden itibaren Türkler’in İslam devletinin hizmetinde yer almağa başladıkları görülüyor. Daha sonra 746’da Horasan’da başlayan ve bir yüzyıl kadar Müslümanları idare eden Emevî Hanedanı’nın yıkılmasına ve Abbâsîlerin iktidara gelmesine yol açan ihtilal hareketinde Türklerin de büyük rolü olmuştu. Türkler bu hareket sırasında Abbâsî partisi içinde yer almışlardı. Abbâsîlerin iktidara gelmesinden hemen sonra vuku bulan Talas Savaşı (751)’nda ise Araplar Türkler ile birlikte Çinliler’e karşı savaştılar. Batı Türkistan hâkimiyeti üzerinde önemli etkisi olan bu savaşın kazanılması, Türkler’in bu bölge üzerindeki üstünlüklerinin devamına imkân sağlamıştı. Bu tarihten itibaren Türk-Arap münasebetleri dostça bir şekilde gelişmiş ve böylece İslam dini yavaş yavaş Türkler tarafından benimsenmeye başlamıştır.”(3)

Bu tür tespitleri yapanlara göre Emevî ve Abbâsî orduları, Türklerin yoğunlukla yaşadıkları Türkistan’a yapmış oldukları seferler sırasında esir aldıkları Türk unsurları, sayıları bazen on binleri bulan gruplar halinde öncelikle devlet merkezleri olan Suriye ve Irak’a getiriyorlardı. Ok atma ve ata binme konusunda zaten istidatlı olan Türk gençleri, burada özel eğitimden geçiriliyor, sonra da Arap İslam Devleti’nin sınır boylarına yerleştiriliyorlardı. Bu sınır boylarından en tehlikelisi Bizans sınırı idi ve savaşçı Türkler, bazen aileleri ile birlikte Bizans sınırına yerleştiriliyorlardı ki; bu sınır bazen merkezi Anadolu’ya kadar uzanıyordu.

Kitabında Yılmaz Öztuna’dan; “Özellikle Abbâsî Halifeleri zamanında, İslam orduları ile beraber, Müslüman olan Türk boyları Toros ve Fırat’ın Doğu kısmında kalan bölgelerin fethine iştirak etmişlerdi. Bunlar, Emevîler ve onlardan sonra gelen Abbâsîlerle beraber 750’den itibaren; Anadolu’yu da Marmara, Ege ve Karadeniz’e kadar açmak istediler. Her yıl yapılan kışlık ve yazlık gazalar, akın mahiyetini geçmedi. İstanbul kuşatmaları da bir netice vermedi. Anadolu çoğunluğu bakımından Bizans’ta kaldı” şeklinde alıntı yapan Prof. Dr. Mehmet Şeker, devamla şöyle der; “Hatta Abbâsîlerin hilafeti zamanında gazalara daha da önem verildiğini görüyoruz. 'Suğur' denilen ve Müslümanların elinde bulunan Anadolu parçalarına Horasan ordusundan ve Maveraünnehir’den getirilen İranlı ve bilhassa Türk birlikleri yollandı. Halife Mahdi; Fergana, Esbicah, Balh, Harezm, Herat ve Semerkand halkından, yani İranlılar ve Suğutlarla Türklerden kahramanlık ve askerlik kabiliyetleri bilindiği için, bu birliklerin ardı arkası kesilmiyordu. Devamlı gönderiliyordu. Esasen o devirde Halifenin 'Hassa Ordusu' da Türklerden ibaretti”. (4)

Prof. Dr. Mehmet Şeker, M. Halil Yinanç’tan naklen de şu bilgileri vermektedir; “Nitekim dokuzuncu asrın sonlarına doğru Halifelik, bütün birliklerini terhis ederek, yerine çoğunluğu Türklerden, bir kısmı da İranlılardan olmak üzere İslam imparatorluğunun ordusunu yeniden kurdu. Bu yeni kurulan ordunun Anadolu içlerine kadar akarak yeni yeni fetihlerde bulunduklarını görürüz.” (5)

Bu demektir ki; Türkler, Malazgirt’ten çok önceki tarihlerde, en azından 250-300 sene önce Anadolu’ya gelmişler ve özellikle Alparslan’ın ordusunun geçeceği güzergâh boyunca (Suriye, Güneydoğu ve Doğu Anadolu hattına) yerleşmişlerdir. Üstelik bu hatta yerleşen Türkler, sıradan insanlar değil asker sınıfına mensup silahlı insanlardır. Dolayısıyla Alparslan komutasındaki Selçuklu ordusuna Anadolu’nun kapılarını açıp, ordunun Suriye’den başlayıp hızla Kafkasya sınırına dayanmasını sağlayanlar Kürtler değil, ta Emevî ve Abbâsîler devrinden beri, gelip/getirilip bu hat boyunca yerleşen/yerleştirilen Türk unsurlarıdır. Muhtemelen bu Türk unsurlarının içinde aynı dine mensup olmakla Kürtler de bulunuyorlardı.

Öte yandan her ne kadar şimdilik net bir bilgi yoksa da biz, Türklerin çok daha önceki tarihlerde, hatta Hz. Peygamberin doğumundan çok önceki devirlerde Orta Doğu’ya ve bu arada Anadolu’ya geldiklerini, hatta küçük unsurlar halinde de olsa bu bölgeye yerleştiklerini düşünüyor ve kabul ediyoruz. Bizi bu şekilde düşünmeye ve kabule iten bilgiler ise şunlardır:

Asıl uzmanlık alanı tarih olmamakla birlikte tarih yazarlığı konusunda da ehliyeti bulunan düşünce adamımız Prof. Dr. Erol Güngör’e göre; “(miladi) Dördüncü yüzyılın sonunda Hunlar Batıda Tuna’yı geçerek Balkanlara indiler. Doğuda da Kafkaslardan Anadolu’ya girdiler. Bu ikinci akıncı kolu Güney Anadolu’dan Suriye’nin Akdeniz kıyılarına ve Kudüs’e kadar yıldırım hızıyla ilerledi. Sonbaharda aynı yoldan Azerbaycan’a döndü. Roma İmparatorluğu bu akından o kadar şaşırmıştı ki, her tarafta Hunlar hakkında akıl almaz hikâyeler anlatılıyordu”. (6) 


Tarihçi Yılmaz Öztuna’nın anlattıkları da Erol Güngör’ü destekler mahiyettedir. Öztuna’ya göre de; “Müslümanlardan önce Türk kavimlerinden olan Sakalar ve Hunlar zaman zaman Anadolu’ya ayak basmışlardır.” (7)

Prof. Dr. Erol Güngör’ün ve Yılmaz Öztuna’nın vermiş olduğu bu bilgilerden hareketle denilebilir ki; Türkler 1071’den çok önce, yani Altan Tan nam sözde Kürt aydınının safsatasında belirttiği tarihten en az 7-8 yüz sene önce hem de batı ve doğu taraflarından olmak üzere iki yönden Anadolu’ya girdiler ve çıktılar. Çıkarken geldikleri gibi mi çıktılar, yoksa bir kısmı bu bölgede yerleşerek mi çıktılar emin değiliz. Ancak ordu halinde doğudan ve batıdan Anadolu’ya giren Türk unsurlarından şu veya bu şekilde (hastalık, yaralanma, sakatlanma, isteğe bağlı olarak veya siyaset icabı) Anadolu’da kalanların olmadığını hiç kimse söyleyemez. Üstelik Osmanlının Avrupa seferlerinde izlediği fetih taktiğini düşündükçe aynı tarih ve kültür dairesine mensup olmakla Osmanlıların atası durumundaki Sakaların ve Hunların aynı sefer ve fetih stratejilerini izlemediklerini hiç kimse iddia edemez. Bu strateji, fethedilen ya da sefere çıkılan güzergâh boyunca bazı unsurların, taktik ve siyaset icabı o bölgelere yerleştirilmesidir. Bundan maksat dönüş yolunun veya bir sonraki seferin güvence altına alınması veya kolaylaştırılmasıdır. Bu demektir ki; en azından MS 3’üncü ve 4’üncü yüzyıllardan itibaren Anadolu’da bir Türk varlığı her zaman olmuştur!

Ön-Türk araştırmacılarından Haluk Tarcan, tarih profesörü Ali Sevin’in 2001 yılında yayınlamış olduğu bir bilimsel makale (TÜBA-AR IV 2001) üzerine Atatürk Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yüksek Kurulu’nca yapılan 14’üncü toplantıda, özellikle Doğu Anadolu’daki Türk izlerinin MÖ 1200 yıllarına kadar gittiğinin kabul edildiğini dile getirmektedir. Adı geçen, ayrıca, Anadolu’daki Ön-Türk izlerini, MÖ 7000’den 13000’e kadar götüren tarihi ve genetik bulgulara ulaşıldığını da söylüyor. (8)

Haluk Tarcan’ın kitabında bulunan bir diğer bilgi, Mısır, Asur ve Hitit kaynaklarına göre; MÖ 2200 yıllarında Doğu Anadolu’da Turki Krallığı adında bir şehir (site) devletinin bulunduğuna ve Alman Prof. Manfred Korfmann’a dayanarak vermiş olduğu Troya Savaşı esnasında kentten kaçanlar arasında Turciler adında bir halkın da bulunduğuna ilişkin bilgidir. (9) 
Troyalıların MÖ 3000-MS 400 yılları arasında bulundukları coğrafyada çeşitli şekillerde egemen olduklarını da biz eklemiş olalım. (10)


Öte yandan günümüzde; bugünkü İtalya topraklarında parlak bir medeniyet kurmuş olan Etrüsklerin de Türk kökenli olabileceklerine dair ciddi bilimsel bulgulara ulaşılmış bulunulmaktadır. Özelikle Toscana ve Torino gibi ciddi İtalyan üniversitelerinde görev yapan İtalyan genetik bilimciler, Etrüsklerle bugünkü Türklerin gen haritalarının % 97 oranında birbirinin aynısı olduğunu söylemektedirler. (11)


Haluk Tarcan; “İtalyan Alplerinde Kamunlar vadisinde ele geçirilen tarihî bulguların, İtalya’daki Etrüsk varlığını MÖ 5 binlere kadar götürdüğünü söylüyor ve Etrüsklerin MÖ 3000-2000’lerde Ön-Türk kültürüyle İtalya’ya yerleştiklerini kabul etmek zorunluluğu vardır” diyor. (12)

MÖ 484-425 yılları arasında yaşadığı söylenen ünlü tarihçi Heredotos ise Etrüsklerin Anadolu’dan göç ederek Yunanistan üzerinden İtalya’ya gittiklerini söylemektedir. (13) 
Bu durumda, bırakalım diğer bütün bilimsel belge ve bulguları, sadece Heredotos’un yaşadığı tarihi esas alsak bile; Türklerin en az 2500 yıl önce Anadolu’da göründükleri, bu coğrafyada yaşadıkları ve burasını bir geçiş yolu olarak kullandıkları ortaya çıkmaktadır. (14)

Bilindiği gibi Büyük Göktürk İmparatorluğu’nun Doğu ve Batı olmak üzere iki kolu vardı. Doğu Kağanlığı batıdakine üstün olmakla birlikte, Doğu Kağanı Kimin; Türe Kağan’ın ölümünden (609) sonra Batı Kağanları artık Doğuyu tanımayıp müstakil olmuşlardı. Batı Kağanları Bumin Kağan’ın kardeşi İstemi Kağan’ın (öl. 576) soyundan gelirler. Batı Göktürkleri bir taraftan Çin, bir taraftan İran, Bizans ve Arap dünyası ile temas halindeydiler. (15)
Juan-juanlar’ı yenerek Göktürkleri bağımsızlığa kavuşturan Bumin, kağan ilan edilince (552), devletin batı kanadının yönetimini “yabgu” unvanıyla en büyük yardımcısı olan kardeşi İstemi Kağan’a verdi. İstemi Kağan, aynı yıl ağabeyinin ölümü üzerine yerine geçen yeğeni Kolo da bir süre sonra ölünce (553), ardılı (yani halefi) olan öteki yeğeni Mukan Kağan döneminde (553-572) Sasani Hükümdarı Hüsrev I’e kızını verip onunla güç birliği yaparak Ak Hunları ortadan kaldırdı. Bu devletin topraklarını İran’la bölüşmesi üzerine Maveraünnehir’i, Fergana’nın bir bölümünü, Batı Türkistan’ın güneyini, Kaşgar ve Hotan’ı Göktürk İmparatorluğu’nun egemenlik sınırı içine aldı (567). Hüsrev I ticaret açısından çok önemli olan İpek Yolu’nu kapatınca, Bizanslılarla anlaşarak İran üzerine yürüdü (571)… (16)

Umum tarih kitaplarında bulunan işte bu bilgiler de Türklerin, Batı Göktürk Devleti sırasında İran topraklarını geçip Anadolu topraklarına kadar akınlar yaptığına işaret etmektedir.

Anadolu’daki Türk varlığını, Ön-Türkler yoluyla Milattan binlerce yıl öncesine götüren, ancak henüz tartışma aşamasında olan yeni araştırma sonuçları ile Sümerlerin, Hititlerin ve Frigyalıların Türk kökenli kavimler oldukları iddiaları bir tarafa; Miladi 4. yüzyılda Hunların (daha önce de Sakaların) kısa süreli de olsa Suriye ve Kudüs’e kadar akınlar yaptıkları, 630 yılına kadar ayakta kalan Batı Göktürk Devleti’nin ise Bugünkü İran merkezli Sasaniler ve Anadolu merkezli Bizans gibi dönemin iki süper gücü ile sürekli mücadele içinde oldukları ve İstemi Yabgu liderliğindeki bu devletin, sırf ticari bakımdan büyük öneme sahip olan İpek Yolu’nu kapattıkları için Sasanilere savaş açtığı bilgisi kesindir. Bu bilgiler ne kadar kesin doğruysa, Türklerin Anadolu’ya gelip yerleşmelerinin ve burayı yurt edinmelerinin tarihini 1071’deki Malazgirt Zaferi’ne bağlamak da o derece kesin bir yanlıştır.

Öte yandan Hz. Peygamberin, sağlığında Arap yarım adasında bulunan bazı kabile reisleri ile Habeş Necaşisi ve Mısır Hükümdarı’nın yanı sıra Türklerin sürekli mücadele ve siyasi rekabet içinde bulundukları Bizans İmparatoru ve İran Kisrası’na da mektup ve elçiler gönderdiği bilinmektedir. Hal böyle iken Hz. Peygamberin, mektup ve elçiler göndererek İslam’a davet ettiği bu iki süper güçle aynı anda mücadele etmekte olan kendi çağdaşı durumundaki Göktürk Devleti’ne karşı kayıtsız kalması akla uygun mudur? Asla uygun değildir. Bizim tahminimiz ve hatta kanaatimiz, Hz. Peygamberin kendi çağdaşı olan Batı Göktürk Devleti ve bu devleti kuran insanlar hakkında bilgi sahibi olduğu, hatta diğer hükümdar ve imparatorlar gibi Göktürk Hakanı’na da bu kabil elçi veya mektup gönderdiği yönündedir. Eğer böyle olmasaydı, hiç bu savaşçı kavme karşı kışkırtıcı hareketlerden kaçınılması konusunda arkadaşlarına ve askerlerine özellikle tavsiyelerde bulunur muydu? Dolayısıyla biz “Türkler size dokunmadığı sürece siz de onlara dokunmayın.” şeklinde rivayet edilen hadis-i şerifin sahih hadis olduğunu düşünüyoruz. Hem bu hadisin sahih olduğuna, hem de Kur’an’da Mâide suresinin 54. âyetinde bahsedilen kavmin Türkler olduğuna inanıyoruz.(17)

Belki akıllara “Madem Hz. Peygamber, Sasani ve Bizans ordularıyla aynı anda mücadele etmekle Anadolu’ya kadar uzanan Türk Hakanı’na da mektup gönderdi o zaman bu mektup nerede? Diğer hükümdarlara gönderilen mektuplar bugün elimizde olduğu hâlde, Türk Hakanı’na gönderilen mektup neden ortada yoktur?” şeklinde bir soru gelebilir. 
Bu soruya iki türlü cevap verilebilir. 
1- Hz. Peygamber’e ait olduğu söylenen ve bugün elimizde mevcut mektupların doğru olduğundan emin miyiz? 
2- Abbâsîlerin son dönemlerinden itibaren Arapları hâkimiyetleri altına alan Türklere karşı oluşan tarihî Arap kini, Türk Hakanı’na yazılan mektubu özellikle yok etmiş olamaz mı?
Zira özellikle Abbâsîler dönemiyle birlikte başlayan Türklerin önlenemez yükselişi, Türk düşmanlığını da beraberinde getirmiştir. Özellikle Araplar ve Farisiler, Türkler aleyhine olmak üzere Halife ve vezirler nezdinde sürekli iftira ve karalama kampanyalarında bulunmuşlar, bu kampanyalar sonucunda devletin zirvesine çıkan hiçbir Türk, zirvede iken kendi eceliyle ölme bahtiyarlığına ulaşamamıştır! Devletin önemli görevlerini üstlenmiş hemen bütün "Türk Devlet Adamları" ya öldürülmüştür ya hapse atılarak ölüme terkedilmiştir ya da çok daha önemsiz görevlere atanarak gözden çıkarılmışlardır. Abbâsîler döneminde önemli görevler üstlenen bu devlet adamlarından bazıları şunlardır; Süleyman b. Sûl, Muhammed b. Sûl, Hammad et-Türkî, Züheyr et-Türkî, Mübarek et-Türkî, Yahya b. Da’ud el-Hursi, Ebu Süleym Ferec el-Hadim et-Türkî, Afşin Haydar b. Kavus, Aşnas et-Türkî, İnak et-Türkîî, Boğa el-Kebir et-Türkî, Ubeydullah b. Yahya b. Hakan et-Türki, Vasif et-Türki. Bunlardan sadece Aşnas Et Türkî, eceliyle ölmüştür ve öldüğünde Abbâsî Ordularının başkumandanıdır. Diğerlerinin hemen tamamı hile ve desiselerle ya öldürülmüş, ya hapse atılmış, ya da uzak illere sürülmüşlerdir. (18)

Hz. Peygamber sıradan Arap kabilelerine bile mektup ve elçi gönderdiği hâlde Türk Hakanı’na aynı muameleyi yapmamış ve Türk Milleti’ne gerçekten de kale almamış olabilir mi? Sanmıyoruz. O zaman Türkler hakkında söylediği rivayet edilen onlarca hadis neyin nesidir? Koskoca birer yalan mı? Eğer Türkler hakkındaki bu hadisler yalansa, ona nispet edilen diğer hadislerin doğruluğunu nereden bileceğiz? 
Peki, Türklerin Anadolu’ya girip çıktıkları ve muhtemelen yerleşmeye başladıkları bu zaman evresinde Kürtler ne durumda idi? 
Bilmiyoruz. Çünkü Kürtlerin varlıklarını hissettirecek boyutta hiçbir siyasi etkinlikleri gözükmüyor o tarihlerde. Muhtemelen tıpkı bugünkü gibi İran Merkezli Sasaniler ile Anadolu merkezli Bizans İmparatorluğu’nun boyunduruğu altında inim inim inliyor, kâh şu devletten kâh bu devletten yana tavır alarak ve tıpkı bugünkü gibi kaypak bir politika izleyerek varlıklarını sürdürmeye çalışıyorlardı. Alparslan ordularının Suriye’den Anadolu topraklarına girip Kuzey Doğu Anadolu’ya kadar ilerleyişi sırasında yardımcı olmuşlar mıdır? Allah bilir? Aynı dine mensup olmakla Türk ordusuna en azından sempati ile baktıkları ve ordunun iaşesi konusunda az çok yardımcı oldukları düşünülebilir. Bu işi sırf menfaatleri icabı veya korkularından dolayı da yapmış olabilirler. Ancak Kürt aşiretlerinin ve derebeylerinin, Alparslan komutasındaki Türk Ordusu’nun zaferi sayesinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da oluşan otorite boşluğunu iyi değerlendirdikleri, Bizans kuvvetlerinin geri çekilmesini fırsat bilerek Doğu ve Güneydoğu Anadolu topraklarına gelip yerleştikleri, Türklerin de dindaşları olan bu insanların söz konusu hareketlerine genelde hoşgörü ile yaklaştıkları kuvvetle muhtemeldir. Dolayısıyla, o tarihlerde büyük ölçüde dağlık arazi kesimlerinde yaşayan ve genelde hayvancılık yaparak geçinen konar göçer vaziyetteki bu insanların, Anadolu’nun kapılarını Türklere açtıklarını iddia etmek, en azından tarihi ve daha da önemlisi haddini bilmezlikle açıklanabilir.


World Turkish Alliance
Turkish Forum


YAYIN DURUMU: 
Sessizliğin Sesleri Gazetesi
Facebook Sessizliğin Sesi Kulübü
Erzurum Sesleri Gazetesi
Google "Sesses" Sessizliğin Sesi Grubu
Samsun Sesleri Gazetesi
İstanbul'un Sesleri Gazetesi
Edirne Sesleri Gazetesi 

Dipnotlar:

Bu yazı, 2003 yılında yayınlanan “Çöldeki Osmanlı ve Kavm-i Necip / Türk-Arap İlişkilerinin İçyüzü” isimli kitabımızdan istifade ile hazırlanmıştır, bkz. s, 161-186.
1- bkz. Doğan Heper, “Bin yıl önceki dağ, bağ hesabı” başlıklı yazısı, Milliyet, 16.12.2010.
2- Büyük Larousse, c, 12, s, 6421.
3- Prof. Dr. Erdoğan Merçil, Müslüman-Türk Devletleri Tarihi, Türk Tarih Kurumu Yayını, Ankara, 2000, s.1.
4-Prof. Dr. Mehmet Şeker, Fetihlerle Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşması, DİB Yayını, Ankara,1999, s. 3.
5- Age, s. 3.
6-Prof. Dr. Erol Güngör, Tarihte Türkler, Ötüken Neşriyat, İstanbul, 1989, s. 22.
7-Prof. Dr. Mehmet Şeker, age, s. 3.
8-Haluk Tarcan, Tarihin Başladığı Ön-Türk Uygarlığı-Resmi Tarihin Çöküşü, 2. Baskı, s. 73-75, Töre Yayınları, İstanbul, 2006.
9-Haluk Tarcan, age, s. 228, 244.
10-Haluk Tarcan’ın kitabında Ön-Türkler’e ait olmak üzere; petroglif (Tamga-Damga) veya ilkel yazı örnekleri şeklinde olmak üzere; ait olduğu dönem olarak Karadeniz Bölgesi’nde (Sinop-Tersane kapısı) M.Ö.6’ncı bine (s.248), Marmara Bölgesi’nde (İstanbul-Yarımburgaz ve Fikirtepe) 6 ve 4 binlere (s. 255), Ege Bölgesi’nde (İzmir-Urla Limantepe ve Burdur Hacılar höyükleri) M.Ö. 6500’lere ve 3200-3000’lere (s. 272), Doğu Anadolu’da (Erzurum-Van-Hakkari) M.Ö.13000’lere (s. 334), Akdeniz Bölgesi’nde (Antalya Beldibi Mağarası) M.Ö. 13000’lere ulaşan arkeolojik belge ve bulgular ele geçirildiği belirtilmektedir. Ayrıca adı geçen, büyük oranda İç Anadolu Bölgesinde olmak üzere; M.Ö. M.Ö. 2500-1700 yıllarında hüküm süren Hattilerle, M.Ö. 1660-1190 yıllarında egemen olan Hititlerin dip kültüründe Ön-Türk dil ve kültürünün olduğunu (s. 310, 313-314) ve Burdur Ağlasun’da keşfedilen Sagalassos uygarlığının temelinde de yine Ön-Türk kültürü olduğunu söylemektedir (s. 274).
11- bk. 31 Mayıs 2006 tarihli Takvim Gazetesi’nde yer alan “İtalyanlar’ın Atası Türk Çıktı” başlıklı haber ve Haziran 2007 tarihli Hürriyet Gazetesinde bulunan Reha Erus imzalı ve “Etrüsklerin Anadolu Kökenine DNA Kanıtı” başlıklı haber.
12- Haluk Tarcan, age, s. 75.
13- Büyük Larousse, c.8, s. 3878.
14- Bu konuda ayrıntılı bilgi için bkz. Ömer Sağlam, “Batı Sonunda İtiraf Etti: Anadolu 25 Asırlık Türk Yurdudur!”(http://www.haberbu.com, 18.06.2007) ve “Gen Haritamızdan Hareketle Yurt Haritamıza Göz Dikenler -I-“ (http://www.haberakademi.net,13 Aralık 2007) başlıklı makaleleri. Ayrıca bkz. Arslan Bulut, “Türklüğün şifreleri!”, “Türklüğün şifrelerinden biri Hakkari’nin Gevaruk yaylasında!”, “Hakkari’yi Bişkek’e bağlayan kaya resimleri!” ve “Anadolu’daki 8 bin yıllık Türk tapusu” başlıklı makaleleri, Yeni Çağ Gazetesi 7 Aralık 2007 ve devam eden günler).
15-Prof. Dr. Erol Güngör, Tarihte Türkler, s. 34.
16-Büyük Larousse, Milliyet Yayınları, c. 11, s. 5876.
17- Mâide Sûresi’nin 54. Âyet-i Kerimesi’nde şöyle buyrulmaktadır: “Ey iman edenler! Sizden kim dininden dönerse (bilsin ki) Allah, sevdiği ve kendisini seven mü’minlere karşı alçak gönüllü (şevkatli), kâfirlere karşı onurlu ve zorlu bir toplum getirecektir. (Bunlar) Allah yolunda cihad ederler ve hiçbir kınayanın kınamasından korkmazlar. Bu, Allah’ın, dilediğine verdiği lütfudur. Allah’ın lütfu ve ilmi geniştir”. Türklerin, tam da, bazı Arap topluluklarının İslam’dan çıkarak cahiliye devrindeki dinlerine geri dönmeye başladıkları, yani irtidat hareketlerinin başlayıp mürtedlerin türediği bir zaman diliminde İslam’la tanışmaya başlamış olmaları, söz konusu ayette bahsi geçen kavmin Türk kavmi olabileceği şeklinde bizde çok güçlü bir kanaat uyandırmış bulunmaktadır.
18- Bu bilgiler Yrd. Doç. Dr. Ekrem Pamukçu’nun “Bağdatta İlk Türkler” isimli kitabından aktarılmıştır. Kültür Bakanlığı Yayını, Ankara, 1994.
* * * 

"Sessizliğin Sesi Grubu"nun Değerli Okurları...
Çok sayıda yorum yapılması nedeniyle övündüğümüz "YORUM" bölümümüzü; diğer yayın kuruluşlarındaki seviyeye asla düşmemesine rağmen, özellikle tarihî konularda, yine siz sevgili okurlarımız arasında karşılıklı olarak yapılan, sert ve kırıcı diyaloglar nedeniyle kapatmıştık. 
Bu yüzden Sayın Ömer Sağlam'ın Kürtlerle ilgili eserine yapılan yorumları, yazısının hemen altına kaydetmek zorunda kaldık.
Bilgilerinize rica ederiz.
Saygılarımızla
Sessizliğin Sesi Grubu
Yayın Kurulu

* * *

Y O R U M L A R 

Günay Tulun: 
Bayağı emek içeren bir inceleme ve araştırma yazısı.
Kutluyorum.
İzninizle bir iki yere katkı yapmak isterim.
Anadolu’nun kapısını Türklerin yerleşimi için açan yine Türkler yani Oğuzlardan olan Tulunoğullarıdır.
Kürtler ise iç içe yaşadıklarına dair birçok gerçek delil bulunan Sakalarla birlikte birkaç kez Anadolu’ya girip çıkmışlar, hatta onlarla birlikte Macaristan’a kadar gitmişlerdir. Yalnız o günkü Kürtlerin bugün Kürt olarak tanımladığımız kardeşlerimizle farklılığı vardır. Bu farklılık hiç olmazsa zihniyette kendisini göstermektedir. Bugünküler yükselen değişik bir milliyetçilik anlayışıyla başka bazı gerçekler gibi, Türklerle olan bu tarihî bağları reddediyorlar.
Bence her dileyen, kendisini gönlünün istediği milletten sayabilir. Tarihî gerçeklere aykırı olsa da Kendileri için mahsuru olmadığına göre üçüncü şahıslar için de mahsuru olmamalı.”
Benim söylediğim Kürtlerse eski Türk boylarından biri olan Kürtlerdir.”
Tarih sahnesinde çok az kalmasına rağmen dev bir imparatorluk kuran ama uzun süredir küçültüle küçültüle beylik mertebesine indirilen Tulunoğulları, 9. yüzyılda Roma İmparatorluk ordularını yenerek Silifke’ye kadar olan bölgeyi zaptetmişlerdir. Bu devletin elinde; Silifke’den önce de Toroslardan denize kadar Adana ve çevresi, Antakya, Mersin, Musul, Harran, Suriye; bugünkü Lübnan, İsrail, Ürdün, Arap yarımadasının Kızıldeniz’e bakan batısı, Mısır, Sudan’ın bir kısmı ve Bingazi bulunmaktaydı. Hatta Doğu Akdeniz’in asayişini üstlenmiş bu devletin, Akdeniz ve Ege adalarında üsleri de vardı. Tulunoğulları güçlü donanmalarıyla belli bir dönem Selanik’i bile zaptetmiş, isteklerini Romalılara kabul ettirdiklerinden sonra işgali kaldırmışlardır. Bu dönemde ne Anadolu Fatihi olarak adlandırılan ve çok sevdiğim tarihî kişilikler arasında bulunan rahmetli Alparslan ne Bizans diye bir devlet ne de oralara egemen olan Yunan diye birileri vardır. Yunanlılar o dönemde Roma Devleti’nin vatandaşları arasında bulunan unsurlardan yalnızca birisidir. Zaten, Bizans diye bir devlet, bilinen tarihin hiçbir döneminde de olmamıştır. Bu şehrin yerinde çok eskiden kurulduğu söylenen başka bir şehrin adı, bazı amaçlarla devlet hâline getirilip işlerin sulandırılmasında kullanılmaktadır.
Roma İmparatorluğu’nun yıkılışından çok uzun yıllar sonra Alman Hieronymus Wolf’un “Bizans Tarihi Külliyatı” adlı bir eser yazmasını takiben adım adım sahiplenilerek icat edilmiş hayalî bir devlettir. Tam olarak sahiplenilmesiyse 18. ve 19. yüzyıllarda olmuştur.
Bazısı kendimce esprili birkaç yazıyla anlattığım bu durumu ” sessizliginsesleri.blogspot.com/2009/08/mgtbizans-koca-bir-yalandr-onun-ad.html “adresindeki yazıyla yine aynı yerdeki başka yazılarda da görebilirsiniz.
Bu önemli çabalarınızda başarılar dilerim.
Saygılarımla
Günay Tulun
Sessizliğin Sesi Grubu
[Turkish Forum'dan komşunuz]

Günay Tulun
Ömer Bey; yazınızın linkini, izninizi umarak Facebook Sessizliğin Sesi Kulübü’ne kaydediyorum.
Esenlikler dilerim.

osaglam18@
Sayın Tulun,
İlginize teşekkür ederim.
Yazımı kaynak göstermek suretiyle her şekilde değerlendirebilirsiniz.
Selamlar

Günay Tulun
Sayın Ömer Sağlam
Facebook’ta link olarak verdik. Yazınızı, izninize dayanarak, yarın, neredeyse tamamını bloglara yönlendirmekte olduğumuz “Sessizliğin Sesi Grubu”na ait yayınların “Konuk Yazarlar” bölümünde; adınız ve kaynak göstererek yayınlayacağız.
Çok teşekkür eder, önemli çalışmalarınızın devamını dilerim.
Esen kalın…
Saygılarımla
Günay Tulun

osaglam18@
Bir okuyucumun özelime yazmış olduğu yorumu ismini vermeksizin siz okuyucularımla paylaşmak isterim. Saygıdeğer okuyucum şöyle diyor yorumunda:
“Ömer bey,
Hak selamı ve bereketi üzerinize olsun!
Kürtlerle ilgili yazınızı ilgi ile okudum, en başta bunu yazma gereğini duymanıza müteşekkirim, çünkü;
bugün insanlar, okumuşu okumamışı “bana ne” vari davranmaktadırlar.
Ülkenin ciddi bir mes’elesi haline getirilen ki esasında değildir Kürt Mes’elesi, ne yazık ki mihverinden çıkmıştır.
Başta, batı dünyasının yıllarca ektiğinin hasat edilmeye başlandığını itiraf etmeliyiz.
Ben size katkı manasında bir iki şey yazacağım:
Bugün dünya üzerindeki kürtlerin aslı, nesli mevzuunda derin ihtilaflar var.
Ancak Irak’ın kuzeyindeki kürtler SORANİ’dir.
Türkiye’deki kürtler KIRMANÇ tır.
İran’dakiler GORANİ veya diğer bir ifade ile LUR dur.
Anadolu’ya türklere kapıyı açan kürtler hangisi, kırmanç mı, sorani mi gorani mi?
Sonra bu üç kürt tipinin hangisi gerçek kürt, saf kürt, hangisi katışmış ya da kürtleşmiş diğer unsur?
Bizim hatamız, aşiretler halindeki toplulukları bir köke, bir menşee irca etme noktasındaki batılı tezleri kabul etmemizdir.
Bana göre kürt yoktur, aşiret vardır. Kürt bir ırksa, bunun aslını kimse gösteremiyor,
Kürtçe bir dilse, ki yukarıda saydığım üç kürt tipinin dil leri (bana göre dil altı yapıdır) birbirinden farklıdır.
Bu farklılıklardan ülkemizde genelin konuştuğu “kırmançice” ekmek NAN olarak isimlendirilir. ilkel bir insan topluluğu olan pigmelerin bile hayati değeri haiz ve kutsalı olan EKMEĞİ  kendi dilleri ile isimlendirmişken, kırmançlar NAN’ı kullanmıştır.
Sizin ismini andığınız Altan TAN kitabını şu sözlerler bitiriyor:
Yan birati yan köleti,
yani: ya kardeşlik ya kölelik.
Yan yani “ya” ya bir “n” ekle olsun kürtçe kelime, birati yani farsça birader kelimesi, köleti kelimesini anlamamak mümkün mü, kölelik
Böyle bir dil nasıl olabilir, biz aptal mıyız, inanır mıyız, buna dil diye.
Selamlarımla”

osaglam18@
Sayın Tulun,
Bir gün nasip olursa, dedeniz Tolunoğlu Ahmet Bey tarafından kurulan Tolunoğulları Devleti hakkında da yazarız. Evet, sizin de bildiğiniz gibi Ahmet Bey’in dedesi Tolun, Arap ordularının Türkistan’a yapmış olduğu seferlerden birisinde esir alınarak Hilfafet merkezi olan Irak’a getirilmiş bir ailenin çocuğudur. Türk Milleti’nin üstün dehası büyük dedelerinizde de varmış ki; köle olarak getirildikleri bir diyarda koskoca bir devlet kurmuşlardır.
Selamlar.

Günay Tulun
Sayın Ömer Sağlam
Duyarlılık ve ilginiz için en içten teşekkürler…
Ben de Tulunoğulları ile ilgili bir kitap hazırlamıştım. Basım aşamasında yayınlamaktan vazgeçtik. Çünkü yayıncı, tam son anda, Azerbaycan’ın demokratik yoldan başa geçmiş ilk Türk devlet başkanı rahmetli Ebülfez Elçibey’in; Tolunoğulları Devleti adıyla bir kitap yazdığını, bunun Türkiye’de de basıldığını, piyasada da hâlen çok sayıda bulunabildiğini öğrenmiş.
Daha başlangışta da dönem olarak tereddütlerimiz vardı. Biliyorsunuz bu tip kitaplar hemen hemen hiç satılmıyor. Yayıncılığını üstlenenler de genelde idealist ya da promosyon zihniyetiyle destek verenler oluyor.
Bizler de oturduk karar verdik. Satması zaten zor olan tarih kokulu bir konuyu üst üste piyasaya sürmenin anlamı yoktu.
İnşallah bir gün yeniden devreye sokarız.
Atalarımla ilgili yazınız mutluluk verecektir.
Yazacaklarınızla ışık tutacağınıza inanıyorum.
Esenlikler dileklerimle…
Saygılarımla
Günay Tulun

  • ALINTI YAPMAK İÇİN

    • Yazarlarımızın makaleleri ve Sayın Günay Tulun'a ait şiirlerin, "Radyo-TV ile diğer basın ve yayın organlarında" yayım ilkesi: Önceden haber verme, eserin aslına sadık kalma, eser sahibiyle alıntının yapıldığı yer adlarını anlaşılır bir açıklıkla belirtmektir. Yayın öncesi bildirim imkânının bulunamadığı aniden gelişen durumlardaysa nezaket gereği, [sessizliginsesi.tr@gmail.com] adresine yayın sonrası bilgi gönderilmesini rica eder; tüm yayınlarınızın başarılı geçmesini dileriz.
  • ESER EKLEMEK İÇİN

    • "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm basılı ya da dijital yayın sayfalarında halkımızın geniş dünya ilgisine uygun olarak her türlü konuya yer verilmiştir. Yayınlanan fotoğrafların büyük bir kısmı "Kadim Okurlarımız" tarafından gönderilmiştir. Fotoğraf ve çizgi resimlerde "İlişkinlik-Telif Hakkı" konusunda tereddüt oluştuğunda bu eserleri yayından çekme hakkımız saklıdır. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm gazete, dergi, site, blog gibi yayın araçlarında yayınlanan makale ve diğer yazı türleriyle fotoğraf, resim, yorum gibi her türlü eserin; üçüncü şahıs, kurum ve kuruluşlara karşı her türlü sorumluluğu, bu eserlerin sahibi olan yazar, gönderici ve ekleyicilerine aittir. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"nun yayın organlarına kayıt edilen ya da kaydedilmek üzere gönderilen eserlerin, telif hakları konusunda problemsiz olmaları önemli ve gereklidir. Yayın Kurulu, gönderilen eserleri yayınlamaktan vazgeçebileceği gibi, dilediği yayın organlarından birinde ya da hepsinde aynı anda ya da değişik zamanlarda yayınlayabilir, yayınlamak isteyen üçüncü şahıslara, tüzel kişiliklere ve kurumlara onay verebilir ya da onlar tarafından yayınlanmasını engelleyebilir. Yalnız şu unutulmamalıdır ki bu eserler, okura saygı kuralı gereği Türkçe kurallarına uygun olmalıdır. Yazılar yayınlandıktan sonra, yazar ya da ekleyicisi; istifa, uzaklaştırılma, çıkarılma dâhil herhangi bir nedenle yazı göndermesi sonlandırılmış olsa dahi "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu Yayın Kurulları"nın oy birliği içeren onay kararı olmadan eserlerinin kayıtlarımızdan ihracını isteyemez, istediği takdirde bunun reddedileceğini en baştan bilmelidir. Gönderici ve yazarlarımızın bu konuya önceden dikkat etmeleri, ileride ihtilaf doğmaması için baştan eser göndermemeleri gerekmektedir. Yayın organlarımıza ekleme yapanlar, bu konudaki sorumluluklarını okumuş ve kabul etmiş sayılacaklardır. Uzun süre yazı göndermeyen ya da yazmayı bırakan köşe yazarlarımızın o güne kadar gönderdikleri tüm yazılar "Konuk Yazarlar" bölümüne aktarılarak yeniden yazı göndermeye başladığı güne kadar köşesi kapatılır. Köşeyi kapama ya da kapatılan köşeyi açıp açmama konusunda karar sahibi, "Sessizliğin Sesi Grubu" ile "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"dur. İhtilaf durumunda, İstanbul'un Kadıköy Mahkemeleri yetkilidir.
  • YORUM YAZMAK İÇİN

    Sayın Okurlarımız: Yorumlarınızı; Grubumuza ait "Google, Yahoo, Mynet, Hotmail, TurTc " ve diğer posta adreslerimize göndermek yerine, "Yorum bölümü açık olan sitelerimiz"deki; yorum yazmak istediğiniz yazının alt kısmında yer alan "Yorum", "Yorum Yapın", "Yorum Yaz" veya "Yorum Gönder" tuşlarını kullanarak doğrudan kaydetme olanağınız bulunmaktadır. Yazacağınız yorumlarınızın; gecikmeksizin, anında yayına girmesini dilerseniz bu yolu tercih etmenizi, saygılarımızla öneririz.

TÜM SİTEYİ DİLDEN DİLE ÇEVİRMEK İÇİN, "DİLİ SEÇİN"İ TIKLAYIN