İslam'da Pişmanlık Yoktur: Öyle mi? [Ömer Sağlam]

Son yapılan hukuki düzenlemelerle CMUK’un 102. maddesi çerçevesinde serbest kalan bir örgüt mensubunun:
- “10 sene yattınız, pişmanlık var mı? Özeleştiri yaptınız mı?” diye sorulan bir soruya vermiş olduğu cevap, insanın kanını donduran türden.
Adam şöyle diyor:
- Neden pişman olacağız ki, biz Müslüman’ız. İslam’da pişman olunmaz ki(1)

Oysa İslam’da pişmanlık vardır. Hem de öyle bir vardır ki; Kur’an’ın en çok üstünde durduğu kavramlardan birisidir pişmanlık. Çünkü Kur’an’da üzerinde en çok durulan kavramlardan birisi “tövbedir ve kelimenin Arapça söylenişi olan “tevbe” kelimesi, Türkçede tam da pişmanlık anlamına gelmektedir.
Hatta Kur’an’ın en uzun sürelerinden birisi olan 9. surenin adı “Tevbe”dir.
Yani pişmanlık...

Konuya ilişkin hadisler bir yana, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi web sitesine girip Kur’an-ı Kerim ve Meali bölümünde ilgili yere tövbe yazıp “Ara” tuşuna basınca karşımıza tam 73 kayıt gelmektedir. Bu demektir ki; pişmanlık anlamına gelen tövbe kelimesi Kur’an’da tam 73 ayrı ayette geçmektedir.
Ayrıca aynı yere pişman kelimesini yazarak “Ara” tuşuna basınca da 12 ayrı kayıt, yani 12 ayrı ayet gelmektedir.
Bu demektir ki; Kur’an’ın en çok üzerinde durmuş olduğu kavramlardan birisi tövbe, yani pişmanlık kavramıdır. Bu durumda “İslam’da pişmanlık yoktur.” ya da Müslüman yaptıklarından pişmanlık duymaz” demek, büsbütün Kur’an’ı inkâr anlamına gelmektedir.
Bu durum, elbette sadece Kur’an-ı doğru, yansız ve salim akılla yorumlayanlar için geçerlidir.

Son günlerde ekranlarda Sıtkı Zilan diye bir avukat görünmeye başladı.
Adam ısrarla diyor ki;Pekeke Kürt davasının milîi yönünü, Hizbullah ise İslami yönünü temsil etmektedir…Kaçma hakkı bir haktır ve salıverilen Hizbullah mensuplarının da kaçma hakları vardır.
CMK’nın 102. maddesi uyarınca salıverilen Hizbullah mensuplarının polise imza atmaya gelmemeleri üzerine duyulan şüphe üzerine çıkarılan tutuklama kararının (2), Sıtkı Zilan nam avukatın sözlerini ne kadar anlamlı kıldığının bilmem farkında mısınız?
Oysa İslam’da ulül emr’e, yani “Devlet Aklı”na itaat da vardır ve üstelik bu itaat, farzdır



Ömer Sağlam

Bu yazı, "Haberciden Gazetesi"nde de yayınlanmıştır.


__________
1- 11.01.2011 tarihli Vatan, “Bizde pişmanlık yoktur zaten tahliye olacaktık” başlıklı haber, s: 14
2-http://www.haber7.com/haber/20110114/Tartisilan-tahliyelere-tutuklama-karari.php

  • ALINTI YAPMAK İÇİN

    • Yazarlarımızın makaleleri ve Sayın Günay Tulun'a ait şiirlerin, "Radyo-TV ile diğer basın ve yayın organlarında" yayım ilkesi: Önceden haber verme, eserin aslına sadık kalma, eser sahibiyle alıntının yapıldığı yer adlarını anlaşılır bir açıklıkla belirtmektir. Yayın öncesi bildirim imkânının bulunamadığı aniden gelişen durumlardaysa nezaket gereği, [sessizliginsesi.tr@gmail.com] adresine yayın sonrası bilgi gönderilmesini rica eder; tüm yayınlarınızın başarılı geçmesini dileriz.
  • ESER EKLEMEK İÇİN

    • "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm basılı ya da dijital yayın sayfalarında halkımızın geniş dünya ilgisine uygun olarak her türlü konuya yer verilmiştir. Yayınlanan fotoğrafların büyük bir kısmı "Kadim Okurlarımız" tarafından gönderilmiştir. Fotoğraf ve çizgi resimlerde "İlişkinlik-Telif Hakkı" konusunda tereddüt oluştuğunda bu eserleri yayından çekme hakkımız saklıdır. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm gazete, dergi, site, blog gibi yayın araçlarında yayınlanan makale ve diğer yazı türleriyle fotoğraf, resim, yorum gibi her türlü eserin; üçüncü şahıs, kurum ve kuruluşlara karşı her türlü sorumluluğu, bu eserlerin sahibi olan yazar, gönderici ve ekleyicilerine aittir. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"nun yayın organlarına kayıt edilen ya da kaydedilmek üzere gönderilen eserlerin, telif hakları konusunda problemsiz olmaları önemli ve gereklidir. Yayın Kurulu, gönderilen eserleri yayınlamaktan vazgeçebileceği gibi, dilediği yayın organlarından birinde ya da hepsinde aynı anda ya da değişik zamanlarda yayınlayabilir, yayınlamak isteyen üçüncü şahıslara, tüzel kişiliklere ve kurumlara onay verebilir ya da onlar tarafından yayınlanmasını engelleyebilir. Yalnız şu unutulmamalıdır ki bu eserler, okura saygı kuralı gereği Türkçe kurallarına uygun olmalıdır. Yazılar yayınlandıktan sonra, yazar ya da ekleyicisi; istifa, uzaklaştırılma, çıkarılma dâhil herhangi bir nedenle yazı göndermesi sonlandırılmış olsa dahi "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu Yayın Kurulları"nın oy birliği içeren onay kararı olmadan eserlerinin kayıtlarımızdan ihracını isteyemez, istediği takdirde bunun reddedileceğini en baştan bilmelidir. Gönderici ve yazarlarımızın bu konuya önceden dikkat etmeleri, ileride ihtilaf doğmaması için baştan eser göndermemeleri gerekmektedir. Yayın organlarımıza ekleme yapanlar, bu konudaki sorumluluklarını okumuş ve kabul etmiş sayılacaklardır. Uzun süre yazı göndermeyen ya da yazmayı bırakan köşe yazarlarımızın o güne kadar gönderdikleri tüm yazılar "Konuk Yazarlar" bölümüne aktarılarak yeniden yazı göndermeye başladığı güne kadar köşesi kapatılır. Köşeyi kapama ya da kapatılan köşeyi açıp açmama konusunda karar sahibi, "Sessizliğin Sesi Grubu" ile "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"dur. İhtilaf durumunda, İstanbul'un Kadıköy Mahkemeleri yetkilidir.
  • YORUM YAZMAK İÇİN

    Sayın Okurlarımız: Yorumlarınızı; Grubumuza ait "Google, Yahoo, Mynet, Hotmail, TurTc " ve diğer posta adreslerimize göndermek yerine, "Yorum bölümü açık olan sitelerimiz"deki; yorum yazmak istediğiniz yazının alt kısmında yer alan "Yorum", "Yorum Yapın", "Yorum Yaz" veya "Yorum Gönder" tuşlarını kullanarak doğrudan kaydetme olanağınız bulunmaktadır. Yazacağınız yorumlarınızın; gecikmeksizin, anında yayına girmesini dilerseniz bu yolu tercih etmenizi, saygılarımızla öneririz.

TÜM SİTEYİ DİLDEN DİLE ÇEVİRMEK İÇİN, "DİLİ SEÇİN"İ TIKLAYIN