Bir Dönemler Türk Halkı [Canay Davran]

İki saat önceydi sanırım. Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili bir programda kendisinin İbn-i Batuta’dan çok etkilendiğini anlatan bir dökümandan bahsedildi.
İbn-i Batuta’nın bir gezgin olduğunu biliyorum. EKL’de bir edebiyat öğretmenim vardı, Meserret isminde… Soyadını şu an hatırlayamıyorum. (Şayet öldüyse Allah rahmet eylesin ki ben lisede okurken bile bir hayli yaşlıydı öğretmenim.) Bize mükemmel bir şekilde öğretmişti edebiyatı. Şimdi nerede öyle öğretmenler. Öğretmen gibi öğretmenler!
Kimse alınmasın! Ben de bir öğretmenim!

Meserret Hanım ve onun gibilerin öğrencilerindenim.
Ve benim yaşımdakiler, bizler son öğretmenleriz bu tarz olan!

Neyse konuma döneyim.
Mustafa Kemal Atatürk İbn-i Batuta’nın eserlerini özellikle de Anadolu’ya olan seyahatini okurken çok etkilenmiş.
Bu seyahatte İbn-i Batuta;
“Anadolu, dünyanın en güzel memleketidir. Allah diğer ülkelerdeki güzellikleri ayrı ayrı dağıtırken bu ülkede her güzelliği bir araya getirmiş. Burada dünyanın en güzel insanları, en temiz kıyafetli halkı yaşar ve en nefis yemekler pişirilir. Allah’ın yarattıkları içinde en şefkatli olanlar bunlardır ki bundan ötürü ‘Bolluk, bereket Şam’da, şefkat ise Anadolu’dadır.’ denilmiştir.” der ve devam eder: 
“Özellikle Türk halkı kadınlarına çok önem verir. Erkekli kadınlı hep bir aradadırlar. Bir yabancı geldiğinde erkek ve kadın birlikte oturup sohbet eder.”

İşte Mustafa Kemal’in en etkilendiği söz bu sözdür.
Hatırlarsanız “KURTULUŞ SAVAŞI”mızdan sonra yanındakilere,
“Devrimlerimizi yaparken kadınlarımızı unutmamalıyız. Onlar her güzelliğe layıktır!” demiş ve dediklerini de bir bir yapmıştır.
Burada detaylı bir şekilde tarih dersi verecek değilim. Anlatırsam “Tarih Öğretmenleri” ne yapar sonra?

Yanlış hatırlamıyorsam ki eğer hata yaparsam tarihten affola, 1300 küsurlarda yaşamış olması gerek Batuta’nın.
Düşünün, o tarihten günümüze neler değişmiş.
Şimdi bazı “tipler” bırakın birlikte oturmayı EL bile SIKIŞMIYORLAR ABDESTLERİ BOZULACAK diye!
Varın siz düşünün artık! 
Nereden nereye getirilmiş yurdum halkımın bir bölümü!

Esen kalınız.


Canay Davran

  • ALINTI YAPMAK İÇİN

    • Yazarlarımızın makaleleri ve Sayın Günay Tulun'a ait şiirlerin, "Radyo-TV ile diğer basın ve yayın organlarında" yayım ilkesi: Önceden haber verme, eserin aslına sadık kalma, eser sahibiyle alıntının yapıldığı yer adlarını anlaşılır bir açıklıkla belirtmektir. Yayın öncesi bildirim imkânının bulunamadığı aniden gelişen durumlardaysa nezaket gereği, [sessizliginsesi.tr@gmail.com] adresine yayın sonrası bilgi gönderilmesini rica eder; tüm yayınlarınızın başarılı geçmesini dileriz.
  • ESER EKLEMEK İÇİN

    • "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm basılı ya da dijital yayın sayfalarında halkımızın geniş dünya ilgisine uygun olarak her türlü konuya yer verilmiştir. Yayınlanan fotoğrafların büyük bir kısmı "Kadim Okurlarımız" tarafından gönderilmiştir. Fotoğraf ve çizgi resimlerde "İlişkinlik-Telif Hakkı" konusunda tereddüt oluştuğunda bu eserleri yayından çekme hakkımız saklıdır. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm gazete, dergi, site, blog gibi yayın araçlarında yayınlanan makale ve diğer yazı türleriyle fotoğraf, resim, yorum gibi her türlü eserin; üçüncü şahıs, kurum ve kuruluşlara karşı her türlü sorumluluğu, bu eserlerin sahibi olan yazar, gönderici ve ekleyicilerine aittir. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"nun yayın organlarına kayıt edilen ya da kaydedilmek üzere gönderilen eserlerin, telif hakları konusunda problemsiz olmaları önemli ve gereklidir. Yayın Kurulu, gönderilen eserleri yayınlamaktan vazgeçebileceği gibi, dilediği yayın organlarından birinde ya da hepsinde aynı anda ya da değişik zamanlarda yayınlayabilir, yayınlamak isteyen üçüncü şahıslara, tüzel kişiliklere ve kurumlara onay verebilir ya da onlar tarafından yayınlanmasını engelleyebilir. Yalnız şu unutulmamalıdır ki bu eserler, okura saygı kuralı gereği Türkçe kurallarına uygun olmalıdır. Yazılar yayınlandıktan sonra, yazar ya da ekleyicisi; istifa, uzaklaştırılma, çıkarılma dâhil herhangi bir nedenle yazı göndermesi sonlandırılmış olsa dahi "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu Yayın Kurulları"nın oy birliği içeren onay kararı olmadan eserlerinin kayıtlarımızdan ihracını isteyemez, istediği takdirde bunun reddedileceğini en baştan bilmelidir. Gönderici ve yazarlarımızın bu konuya önceden dikkat etmeleri, ileride ihtilaf doğmaması için baştan eser göndermemeleri gerekmektedir. Yayın organlarımıza ekleme yapanlar, bu konudaki sorumluluklarını okumuş ve kabul etmiş sayılacaklardır. Uzun süre yazı göndermeyen ya da yazmayı bırakan köşe yazarlarımızın o güne kadar gönderdikleri tüm yazılar "Konuk Yazarlar" bölümüne aktarılarak yeniden yazı göndermeye başladığı güne kadar köşesi kapatılır. Köşeyi kapama ya da kapatılan köşeyi açıp açmama konusunda karar sahibi, "Sessizliğin Sesi Grubu" ile "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"dur. İhtilaf durumunda, İstanbul'un Kadıköy Mahkemeleri yetkilidir.
  • YORUM YAZMAK İÇİN

    Sayın Okurlarımız: Yorumlarınızı; Grubumuza ait "Google, Yahoo, Mynet, Hotmail, TurTc " ve diğer posta adreslerimize göndermek yerine, "Yorum bölümü açık olan sitelerimiz"deki; yorum yazmak istediğiniz yazının alt kısmında yer alan "Yorum", "Yorum Yapın", "Yorum Yaz" veya "Yorum Gönder" tuşlarını kullanarak doğrudan kaydetme olanağınız bulunmaktadır. Yazacağınız yorumlarınızın; gecikmeksizin, anında yayına girmesini dilerseniz bu yolu tercih etmenizi, saygılarımızla öneririz.

TÜM SİTEYİ DİLDEN DİLE ÇEVİRMEK İÇİN, "DİLİ SEÇİN"İ TIKLAYIN