Atina Merkez Camii [Ömer Sağlam]

Hayır, başlığı yanlış yazmadım. “Adana Merkez Camii”nden değil, “Atina Merkez Camii”nden bahsediyorum. Adana’daki caminin adı da zaten “Adana Merkez Camii” değil, “Sabancı Merkez Camii”dir. 1990’lı yıllarda, o zamanın Belediye Başkanı Aytaç Durak tarafından tahsis edilen alan (Adana Eski Şehir Terminali) üzerinde yapımına başlanan Merkez Camii inşaatının, halktan toplanan yardımlarla bitirilemeyeceği anlaşılınca, Diyanet yetkilileri Sabancı Ailesi’ne başvurmuş, Sabancı Ailesi de camiye kendi aile isimlerini vermek kaydıyla yüklü miktarda bağış yaparak cami inşaatını tamamlamışlardır. Böylece Adana Merkez Camii’nin adı olmuştur “Sabancı Merkez Camii”. Benim bildiklerim budur.

Allah'tan, aile caminin ismine “SA” ekini koymayı şart koşmamıştır! Eğer böyle bir şart koşsalardı, bu caminin adı muhtemelen “Adana Merkez Camii’SA” olurdu! Hani demiş ya Fransa’ya giden Temel, “Ula bu Sabancı ailesi ne uyanık bir aile. Bu ülkeyi de satın almışlar uşağum!” 
Konumuz bu değil tabii. Madem caminin yapımına yardımcı olmuşlar, Allah Sabancı ailesinin bu yardımını da kabul etsin…

Bilindiği gibi Lozan Antlaşması gereği, Yunanistan’da kayda değer sayıda Türk nüfus yaşamaktadır. Üstelik bunlar din olarak Müslüman’dır. Yani özetle Müslüman Türk. Yakın geçmişe kadar Yunanistan Devleti, bu insanları “Türk azınlık” yerine, ısrarla“Müslüman Yunan Vatandaşları” şeklinde tanımlamıştır. Belki hâlen öyledir. Ancak gelin görün ki; katı bir Ortodoks Hristiyan ülke olan Yunanistan, bu Müslüman vatandaşlarına genelde kayıtsız kalmış, onların sorunlarını sürekli görmezden gelmiş, birçok haklarını, hatta taşınmazlarını bile ellerinden almıştır. Bu taşınmazların içinde muhtemelen vakıf malı camiler de bulunmaktadır. Eskilere devlet adına el konulunca, yenilerinin yapımına da izin vermeyince, Yunanistan’daki Müslüman Türk azınlık ve diğer Müslümanlar, önemli ölçüde ibadethane sıkıntısı çekmeye başlamıştır.

Yunanistan’ın AB’ye üye olması, Türkiye’nin de bu birliğe aday üye statüsü kazanmış olması, ister istemez, iki ülkenin yakınlaşmasına sebep olmuştur. 1999 yılında Türkiye’de, arkasından Yunanistan’da meydana gelen depremler de bu yakınlaşmaya ivme kazandırmıştır. İşte gerek bu yakınlaşmaların etkisiyle, gerekse Lozan Anlaşması’nın Yunanistan’daki Müslüman Türk azınlığa tanımış olduğu haklar (vatandaşlık hakkı gibi) çerçevesinde Yunanistan’ın başkenti Atina’da yeni bir cami yapılması gündeme gelmiştir. Gündeme gelmiştir gelmesine de Yunan kilisesinin önderlik ettiği muhalefet, bu işi engellemek için elinden geleni yapmıştır ve yapmaya devam etmektedir. Böyle olunca, bu kişilerin oylarına muhtaç olan Yunan siyasetçileri de ister istemez konuya fazla ilgi göstermemişler ve proje bir tülü hayat bulamamıştı.

4 Ocak tarihli Vatan gazetesinde yer alan “Atina’ya cami istemeyiz isyanı” başlıklı haberde (bkz. http://haber.gazetevatan.com/Haber/421802/1/Gundem) konu ele alınmış ve Pire Metropoliti Serafim’in önderliğindeki cami karşıtı Yunanlıların Yunanistan Danıştay’ına yapmış oldukları başvuru haberleştirilmiştir. Metropolit Serafim’in, arkasına bir üniversite profesörünü, "Deniz Kuvvetleri"nden bazı subayları ve caminin inşa edilmesi düşünülen çevrede yaşayan 5 Yunan vatandaşını da takarak Yunan Danıştayı’na vermiş olduğu dilekçede ileri sürülen gerekçeler bir hayli ilginç. Bakar mısınız lütfen:

- Cami inşası Yunan anayasasına aykırıdır.
- Yunanistan ekonomisi darboğazda iken 846 bin Euro’luk cami masrafının bütçeden karşılanması kabul edilemez.
- Atina’nın merkezine cami inşa etmek toplumdaki huzursuzluğu arttırır. Yunan toplumunun ahlaki değerleri bundan zarar görür.
- Matematiksel bir sonuç olarak cami inşasıyla birlikte Yunan ulusunun birliği bozulur.
- Kur’an askerî hâkimiyeti destekler, bu da İslam adına 2001 yılından bu yana gerçekleşen 17 bin terör olayının Yunan topraklarına sızması anlamına gelir.
- Caminin inşa masraflarının yanı sıra bakım onarım masrafları, personel giderleri ve imama verilecek olan maaş devlet bütçesine yük getirir.

Şimdi Papaz Serafim’in ileri sürdüğü bu gerekçeleri tek tek ele alacak olursak;
- Cami inşasının Yunan anayasası ile çeliştiğini bilmem. Ancak Yunan Anayasası herhâlde ülkedeki azınlıkların haklarını da koruyordur. Öte yandan, başta Lozan Anlaşması olmak üzere; uluslararası anlaşmalar ve uluslararası hukuk, örneğin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve AB müktesebatı herhâlde Yunanistan’ın iç hukuk düzenlemelerinin üstünde olmalıdır. Çünkü bizde öyledir.

- Yunanistan’ın ekonomisin darboğazda olduğu doğrudur. 864.000 Euro’luk cami masrafını karşılayamayacak kadar kötü mü bilmiyorum. Ancak bu masrafı pekâlâ Türkiye karşılayabilir. Çünkü Türkiye, 1990’lı yılların sonundan itibaren yabancı ülkelerde onlarca camii yapmış ve bunun için milyonlarca dolar harcamıştır. Örneğin sadece 1998-2000 yılları arasında Japonya’nın başkenti Tokyo’da yapılan “Tokyo Camii” için harcanan para 12.339.875 USA dolarıdır. Yazıyla (yaklaşık) ON İKİ MİLYON ÜÇ YÜZ BİN DOLAR…

- Yani Atina’ya yapılacak cami için çıkarılan bütçe ülkemiz için çerez-çekirdek parasıdır. Bu para, Türkiye tarafından rahatlıkla karşılanabilir ve gazete haberine göre Atina’da yaşayan 200 bin Müslüman için Türkiye’nin kutsal bir yadigârı olur.

- İstanbul’un göbeğindeki Patrikhane ve onlarca kilise, ayrıca Ankara’nın göbeğinde bulunan kiliseler bizim için huzursuzluk kaynağı olmuyorsa ve bizi ahlaksızlığa itmiyorsa, Atina’da yapılacak bir cami neden Yunan halkı için huzursuzluk kaynağı olsun ve onların ahlakını bozsun ki? Anlaşılan Metropolit Serafim ve onun peşine takılanlar, kendi ahlaksızlıklarını ve huzursuzluklarını bütün bir Yunan halkının huzursuzluk ve ahlaksızlığı gibi sunma gayretindeler.

- Sayıları Yunanistan’daki Türklerle kıyaslanmayacak derecede az olmakla birlikte, Türkiye’deki Rum azınlık, Türkiye’nin birlik ve beraberliğini bozmuyorsa ve ayrı bir renk ve güzellik olarak kabul ediliyorsa aynı anlayış neden bu fanatik papaz ve avanesinde bulunmuyor? Türk Milleti’ni ısrarla otuz altı ayrı etnik gruba ayırarak bu ülkede alt kimlik mücadelesi verenlerin, Papaz Serafim’den alacakları dersler vardır, ne dersiniz?

- Papaz Serafim ve onun cübbesine yapışanlar, Türk Milleti’ni Araplarla karıştırıyor olmalıdır. Yeni Haçlı savaşına milat ve bahane yapılan 11 Eylül 2001 saldırısı ve diğer terör olayları, Türkiye ve Türkler tarafından da en az Yunan ve diğer Avrupa halkları kadar telin edilmiştir. Ayrıca aynı saldırılardan Türkiye’de nasibini almıştır. Irkçı fanatik ve yobaz bir Ortodoks olduğu konusunda şüphe bulunmayan Pire Metropoliti Serafim ve hempalarının, galiba bunlardan hiç haberi yoktur.

- Türkiye, caminin inşa masraflarını üstlenebileceği gibi, caminin bakım masraflarını, ayrıca camide görev yapacak din görevlilerinin maaşlarını da karşılayacak kadar büyük bir ülke ve büyük bir ekonomidir. Diyanetin bu yönde bir uygulaması zaten vardır. Papaz Serafim bunları hiç düşünmesin…

Anlaşılacağı gibi; Pire Metropoliti Serafim ve yandaşlarının, Atina’da cami yapımına engel olmak için ileri sürmüş oldukları gerekçelerin çoğu eften püften gerekçelerdir. Yapım, bakım ve görevlilerin maaşları gibi maliyetler ise Türk halkı tarafından rahatlıkla karşılanabilir.

Tokyo Camii için 12.3 milyon dolar Harcayan Tük Milleti, maliyeti 2 milyon doları bile bulmayan Atina Merkez Camii’nin maliyetini çerez-çekirdek parası kadar bile hissetmeden karşılayabilir. Yeter ki siyasilerimiz ve diğer devlet yetkililerimiz “HE” desinler. Bütün iş, Diyanet’in Türkiye çapında açacağı bir cumalık sergiye bakar. Batı'nın, kendi medeniyetlerinin temeli olarak kabul ettikleri kadim Yunan medeniyetinin başkentinde bir cami yapılması ve bu caminin inşa maliyetinin Türk halkı tarafından karşılanması kadar onurlu bir davranış olabilir mi? Atina Merkez Camii, milletimize şimdiden hayırlı uğurlu olsun!!!





Ömer Sağlam

  • ALINTI YAPMAK İÇİN

    • Yazarlarımızın makaleleri ve Sayın Günay Tulun'a ait şiirlerin, "Radyo-TV ile diğer basın ve yayın organlarında" yayım ilkesi: Önceden haber verme, eserin aslına sadık kalma, eser sahibiyle alıntının yapıldığı yer adlarını anlaşılır bir açıklıkla belirtmektir. Yayın öncesi bildirim imkânının bulunamadığı aniden gelişen durumlardaysa nezaket gereği, [sessizliginsesi.tr@gmail.com] adresine yayın sonrası bilgi gönderilmesini rica eder; tüm yayınlarınızın başarılı geçmesini dileriz.
  • ESER EKLEMEK İÇİN

    • "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm basılı ya da dijital yayın sayfalarında halkımızın geniş dünya ilgisine uygun olarak her türlü konuya yer verilmiştir. Yayınlanan fotoğrafların büyük bir kısmı "Kadim Okurlarımız" tarafından gönderilmiştir. Fotoğraf ve çizgi resimlerde "İlişkinlik-Telif Hakkı" konusunda tereddüt oluştuğunda bu eserleri yayından çekme hakkımız saklıdır. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm gazete, dergi, site, blog gibi yayın araçlarında yayınlanan makale ve diğer yazı türleriyle fotoğraf, resim, yorum gibi her türlü eserin; üçüncü şahıs, kurum ve kuruluşlara karşı her türlü sorumluluğu, bu eserlerin sahibi olan yazar, gönderici ve ekleyicilerine aittir. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"nun yayın organlarına kayıt edilen ya da kaydedilmek üzere gönderilen eserlerin, telif hakları konusunda problemsiz olmaları önemli ve gereklidir. Yayın Kurulu, gönderilen eserleri yayınlamaktan vazgeçebileceği gibi, dilediği yayın organlarından birinde ya da hepsinde aynı anda ya da değişik zamanlarda yayınlayabilir, yayınlamak isteyen üçüncü şahıslara, tüzel kişiliklere ve kurumlara onay verebilir ya da onlar tarafından yayınlanmasını engelleyebilir. Yalnız şu unutulmamalıdır ki bu eserler, okura saygı kuralı gereği Türkçe kurallarına uygun olmalıdır. Yazılar yayınlandıktan sonra, yazar ya da ekleyicisi; istifa, uzaklaştırılma, çıkarılma dâhil herhangi bir nedenle yazı göndermesi sonlandırılmış olsa dahi "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu Yayın Kurulları"nın oy birliği içeren onay kararı olmadan eserlerinin kayıtlarımızdan ihracını isteyemez, istediği takdirde bunun reddedileceğini en baştan bilmelidir. Gönderici ve yazarlarımızın bu konuya önceden dikkat etmeleri, ileride ihtilaf doğmaması için baştan eser göndermemeleri gerekmektedir. Yayın organlarımıza ekleme yapanlar, bu konudaki sorumluluklarını okumuş ve kabul etmiş sayılacaklardır. Uzun süre yazı göndermeyen ya da yazmayı bırakan köşe yazarlarımızın o güne kadar gönderdikleri tüm yazılar "Konuk Yazarlar" bölümüne aktarılarak yeniden yazı göndermeye başladığı güne kadar köşesi kapatılır. Köşeyi kapama ya da kapatılan köşeyi açıp açmama konusunda karar sahibi, "Sessizliğin Sesi Grubu" ile "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"dur. İhtilaf durumunda, İstanbul'un Kadıköy Mahkemeleri yetkilidir.
  • YORUM YAZMAK İÇİN

    Sayın Okurlarımız: Yorumlarınızı; Grubumuza ait "Google, Yahoo, Mynet, Hotmail, TurTc " ve diğer posta adreslerimize göndermek yerine, "Yorum bölümü açık olan sitelerimiz"deki; yorum yazmak istediğiniz yazının alt kısmında yer alan "Yorum", "Yorum Yapın", "Yorum Yaz" veya "Yorum Gönder" tuşlarını kullanarak doğrudan kaydetme olanağınız bulunmaktadır. Yazacağınız yorumlarınızın; gecikmeksizin, anında yayına girmesini dilerseniz bu yolu tercih etmenizi, saygılarımızla öneririz.

TÜM SİTEYİ DİLDEN DİLE ÇEVİRMEK İÇİN, "DİLİ SEÇİN"İ TIKLAYIN