Sporun Vandalları [Günay Tulun]

Basketbol sporu dalında, Fenerbahçe Spor Kulübü'yle Efes Pilsen Spor Kulübü arasında oynanan spor karşılaşması az önce sona erdi.
Bu satırları okuyanlar; "Ne biçim cümle bu? Spor sözcüğü insanı bıktıracak kadar çok tekrarlanmış." diyecekler.
Amacım da o zaten.
Yapılan eylemin adı spor ama asla azımsanmayacak sayıda "Vandal Savaşçısı" mevzilenmişti tribünlerde...
Belli ki tuttukları takımı coşturmak için gelmemişler salona...
Tüm dertleri; içinde bulundukları salonu tahrip etmek, başka insanlara vahşi bir ilkellikle saldırmak, içlerindeki kin ve öfkeyi etrafa kusarken mümkün olan en fazla tahribatı yaparak ön plana çıkmak. Ön plana çıkacaklar ki kendileriyle aynı kafa yapısındaki insanımsılara, "Sen neymişsin be abi!" dedirtecekler.
Tuttukları spor kulübüne kestirtecekleri ceza da öğünecekleri iğrençliğin ikramiyesi onlar için...

Birkaç gündür; Fenerbahçe kalemşörleri, kulübe ait televizyon kanalının programcıları ve bazı yöneticiler duygularını frenleme başarısını gösteremedi. Yönetici, koç ve oyuncular; görevleri "bilmek" olmasına rağmen, oyun kurallarını hâlâ öğrenmemiş olmaları nedeniyle kamuoyunu rahatsız edecek olaylarda etken oldular.
Yazık değil mi?
Yazık değil mi kulübün kaynaklarına...
Olayların şu ya da bu nedenden kaynaklandığını söyleyen birileri çıkıp ortalığı karıştırıyor, hemen arkasından da ben değil onlar yaptı diyerek konuyu saptırıyor; spora, sportmenliğe zarar veriyor.
Ben taraftarım diyen Vandal sürüsü de "Bizi dolduruşa getirdiler." diyor. Dolma kardeşim. Neden doluyorsun ki?
Sana; dol da etrafı dağıt, vur, kır, milli servete ve takımına zarar ver diyen mi var? Hadi farzedelim ki öyleleri de var.
Sende hiç akıl yok mu?

İşin bir diğer yanıysa anlı şanlı spor basınımızın bilgisizliği ve bilgisizliklerine bakmadan olayları provoke etmeye kalkmaları...
Efendim, "Bu maçtan önce oynanan karşılaşmada hakemler kuralları tam olarak uygulamışlar. Halbuki başka hakemler o kuralı uygulamaktan kaçıyorlarmış. Uygulamak için bula bula final maçlarını mı bulmuşlar? Uygulayacaklarına kuralın etrafından dolaşsalarmış ya!"
Bunu yazanlara benden, en sportmen duygularla koskoca bir "Yuuuuhhhhh!"
Kural tanımamak, kuralları çıkardaşlarının durumuna göre esnetip katılaştırmak, olayları provoke etmek bir kısım basın çalışanımızın uzun zamandır izlediği bir yol. Çok sattıklarını, gazetecilik yaptıklarını, önemli bir konuma oturduklarını zannediyorlar.
Birçok şeyin onların dedikleri gibi olmadığını biliyoruz hepimiz.
Biz biliyoruz da onlar bilmiyor mu?
Biliyorlar tabii...
Olaylar istenmeyen bir yola girince sürekli olarak, üçüncü şahıslar temasını işlemeye başladıklarından belli bu... Birçoğunu "değmez" diyerek es geçtim ama Vatan Gazetesi'nde yazan Kaan Kural da pes dedirtecek şekilde aynı kuralsızlık ağına düşmez mi?
Ertesi gün, okurlarından özür dilemeyi unutarak ilk günkünün tam tersi bir yazıya imza attı. O yazının içeriği, hemen üstte belirttiğim üçüncü şahıslar temasıyla bire birdi sanki...

Bu tür olaylarla amatöründen profesyoneline, güreşinden futboluna kadar birçok spor dalında karşılaşıyoruz. Olayları çıkaranlar da daima taraftar adı verilen Vandal bozuntuları ile bazı yönetilmeye muhtaç yöneticiler oluyor.
Eğer bir ülkede basketbol sporunun en üst yöneticisi bir basketbol maçında saldırıya uğruyorsa şampiyon takımın yönetici, teknik adam ve oyuncuları dayak yiyorsa bu işi görmezden gelerek ya da olayları hafife alarak düzeltemeyiz.
Bu nedenle "Olayları bir iki kendini bilmez yaptı.", "Bu olaylar koskoca bir camiaya mal edilemez." türünden söylemlere itibar etmemek gerek.
Sahaya onca maddeyi bir iki kişi mi attı? Tam tersine, olaylara karışmayanlar birkaç kişiydi bence...

Anlayamadığım şu: Statlarda, spor salonlarında onca kamera varken bu Vandalların hepsini tespit etmek nasıl mümkün olmaz?
Olaylara karışan tüm Vandallar; kameralar sayesinde yakalanabilir, yargılanabilir, suçluysa cezaya çarptırılabilir.
Hiçbir şey değişmediği için rahatlıkla söyleyebilirim ki şu sözü yıllarca önce de yazmıştım: Suçu sabit olan her Vandal; insanlara, sahalara ve sosyal çevreye verdiği zararı ödemekle yükümlü olmalı. Saldırıp zarar verdikleri kişilerin hastane masrafları dahil, olaya ilişkin her türlü giderler bunların üzerine yıkılmalı. Tazminat davalarıyla karşı karşıya bırakılmalılar. Bunlar verdikleri zararla orantılı olarak gerekirse hayat boyu; amatörler dahil, her türlü spor karşılaşmasını izlemekten men edilmeli. Tabii ki tüm bunların yanında, ücretini ceplerinden karşılayacakları, zorunlu bir "İnsanlık ve Davranış Eğitimi"ne de tabi tutulmalılar.
Artık "büyük taraftar", "taraftar haklı", "taraftar ne yapsın" dalkavukluğunu da bırakmalı herkes.
"Spor Polisi" konusu da ciddiyetle girmeli gündeme...
Uygulama bir başlasın hele, bakın o zaman ne olur.
Cezaları failler yerine kulüplerin sırtına yüklemekle bu iş önlenemez. Üstelik; sorumluluktan kaçmanın ve "Bakın, ben bu işleri önlemeye çalışıyorum. Oysa kulüpler..." aldatmacasının en çirkin yoludur bu!

Anlayamadığım bir noktada; beşinci maçta küfür üstüne küfür eden bazı Fenerbahçeli oyuncularla aynı kulübün koçuna hiç ceza verilememesi.
Hele hele biri var ki!..
Eh, sen ceza vermekten korkar ya da gazete ve televizyonlara yansıyan bu olayları görmezden gelirsen, olacağı budur. Suçun cezasını vermekten korkanlar daha büyük suçların işlenmesine yol açarlar. Madem kuralları işletemeyeceksin o zaman soyunma bu işlere, soyunma basketbolu yönetmeye ...
Kime seslendiğim açıkça belli oluyor değil mi? Efes Pilsen'in ilk galibiyetini aldığı üçüncü maçtan bu yana geliyorum diyen olaylar için yeterli tedbiri almayanlardan. Federasyon yetkililerinden...

Son sözüm; Efes Pilsen Koçu Ergin Ataman'ı hak etmediği hâlde zor duruma iterek, olayları gerçek çizgisinden uzaklaştıracak bir soru yönelten Ersin Düzen'e...
Aslında çok beğendiğim bu kardeşimiz bence yanlış bir yol izledi bu gece... Haberci, televizyon ekranında göründüğü an taraftar elbisesinden sıyrılmayı da becerebilmeli.
Ataman kendisini sıkıştırsa ne diyecekti acaba? Diğerlerinin de sıkça kullandığı kaçış yoluna sapıp "İzleyici öğrenmek istiyor"dan başka ne diyebilirdi ki...
Ergin Ataman finallerin ilk maçından sonra hakemler hakkında beyanda bulunmuşmuş da. İnsaf!
İnsaf ki ne insaf!
O maç serinin ilk maçıydı. Bugünküyse altıncısı...
Yani aradan bir dolu gün, beş rakamıyla ifade edilen bir dolu maç geçti... Belki de bir anlık boş bulunmayla ağzından çıktı o sözler.
Yine de Ersin Düzen kalitesinde birinden daha dikkatli olmasını beklerdim kuşkusuz.
Pusuda Vandallar var. Onları unutmamak gerek.



Günay Tulun

  • ALINTI YAPMAK İÇİN

    • Yazarlarımızın makaleleri ve Sayın Günay Tulun'a ait şiirlerin, "Radyo-TV ile diğer basın ve yayın organlarında" yayım ilkesi: Önceden haber verme, eserin aslına sadık kalma, eser sahibiyle alıntının yapıldığı yer adlarını anlaşılır bir açıklıkla belirtmektir. Yayın öncesi bildirim imkânının bulunamadığı aniden gelişen durumlardaysa nezaket gereği, [sessizliginsesi.tr@gmail.com] adresine yayın sonrası bilgi gönderilmesini rica eder; tüm yayınlarınızın başarılı geçmesini dileriz.
  • ESER EKLEMEK İÇİN

    • "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm basılı ya da dijital yayın sayfalarında halkımızın geniş dünya ilgisine uygun olarak her türlü konuya yer verilmiştir. Yayınlanan fotoğrafların büyük bir kısmı "Kadim Okurlarımız" tarafından gönderilmiştir. Fotoğraf ve çizgi resimlerde "İlişkinlik-Telif Hakkı" konusunda tereddüt oluştuğunda bu eserleri yayından çekme hakkımız saklıdır. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm gazete, dergi, site, blog gibi yayın araçlarında yayınlanan makale ve diğer yazı türleriyle fotoğraf, resim, yorum gibi her türlü eserin; üçüncü şahıs, kurum ve kuruluşlara karşı her türlü sorumluluğu, bu eserlerin sahibi olan yazar, gönderici ve ekleyicilerine aittir. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"nun yayın organlarına kayıt edilen ya da kaydedilmek üzere gönderilen eserlerin, telif hakları konusunda problemsiz olmaları önemli ve gereklidir. Yayın Kurulu, gönderilen eserleri yayınlamaktan vazgeçebileceği gibi, dilediği yayın organlarından birinde ya da hepsinde aynı anda ya da değişik zamanlarda yayınlayabilir, yayınlamak isteyen üçüncü şahıslara, tüzel kişiliklere ve kurumlara onay verebilir ya da onlar tarafından yayınlanmasını engelleyebilir. Yalnız şu unutulmamalıdır ki bu eserler, okura saygı kuralı gereği Türkçe kurallarına uygun olmalıdır. Yazılar yayınlandıktan sonra, yazar ya da ekleyicisi; istifa, uzaklaştırılma, çıkarılma dâhil herhangi bir nedenle yazı göndermesi sonlandırılmış olsa dahi "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu Yayın Kurulları"nın oy birliği içeren onay kararı olmadan eserlerinin kayıtlarımızdan ihracını isteyemez, istediği takdirde bunun reddedileceğini en baştan bilmelidir. Gönderici ve yazarlarımızın bu konuya önceden dikkat etmeleri, ileride ihtilaf doğmaması için baştan eser göndermemeleri gerekmektedir. Yayın organlarımıza ekleme yapanlar, bu konudaki sorumluluklarını okumuş ve kabul etmiş sayılacaklardır. Uzun süre yazı göndermeyen ya da yazmayı bırakan köşe yazarlarımızın o güne kadar gönderdikleri tüm yazılar "Konuk Yazarlar" bölümüne aktarılarak yeniden yazı göndermeye başladığı güne kadar köşesi kapatılır. Köşeyi kapama ya da kapatılan köşeyi açıp açmama konusunda karar sahibi, "Sessizliğin Sesi Grubu" ile "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"dur. İhtilaf durumunda, İstanbul'un Kadıköy Mahkemeleri yetkilidir.
  • YORUM YAZMAK İÇİN

    Sayın Okurlarımız: Yorumlarınızı; Grubumuza ait "Google, Yahoo, Mynet, Hotmail, TurTc " ve diğer posta adreslerimize göndermek yerine, "Yorum bölümü açık olan sitelerimiz"deki; yorum yazmak istediğiniz yazının alt kısmında yer alan "Yorum", "Yorum Yapın", "Yorum Yaz" veya "Yorum Gönder" tuşlarını kullanarak doğrudan kaydetme olanağınız bulunmaktadır. Yazacağınız yorumlarınızın; gecikmeksizin, anında yayına girmesini dilerseniz bu yolu tercih etmenizi, saygılarımızla öneririz.

TÜM SİTEYİ DİLDEN DİLE ÇEVİRMEK İÇİN, "DİLİ SEÇİN"İ TIKLAYIN