İlginç Bir "İstanbullu Hesabı" [Günay Tulun]

Bugünkü konumuz oldukça değişik…
Sabır ve dikkat gösterirseniz sizlere de ilginç gelebilir.
Geçen gün, İstanbul Belediyesi tarafından çıkarılan bir dergi geçti elime. Adı, İstanbul Bülteni; sayı, Kasım 2008. Çok kaliteli kâğıda basılmış, pırıl pırıl bir dergi. Yaprak sayısı ön ve arka kapak da bu hesabın içinde olmak üzere tam 32. Yani 64 sayfa…
.
Buraya kadar her şey; parası çok olan, kendisinden başka kimseye hesap verme mecburiyeti bulunmayan zengin bir işletme için gayet normal. Belediyelerin bu tür işletmelerden olmadığını bilmemize rağmen, diyelim ki çok sayıda abonesi var, bu işten zarar etmiyor ve kamuyu bilgilendirme işini hakkaniyetle yapmaya çalışıyor. Bu varsayımlardan hareketle üç adım daha atlayıp konuyu ilerletelim. .
Normal olmayan, olmaması gereken şu: Dergide İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın tam 44 fotoğraflarının bulunması.
Yani 64 sayfalık bir dergide tam 44 fotoğraf… Hatta bazı fotoğraflar için tek sayfa yeterli görülmeyip çift sayfa kullanılmış.
Olayın değişik bir hesabı daha var.
Aşağıda vereceğim rakamları topladığınızda onu da göreceksiniz.
Türk Dili’ne, tiyatroya, bulmacaya, ihaleye, ekonomik krize, özürlülere, öğretmenlere, “Sine-i Millet Sergisi”ne, çiçek büfelerine, ağaç dikimine, sanata, ödül almış bir fotoğrafa, Ergenekon Mahallesi’ne ve Endonezya gezisinin her birine birer sayfa ayrılmış. Tuzla ve Silivri İlçeleri ile reklam, içindekiler ve bütçe sayfalarıysa ikişer adet. Sağlık 3, spor 4 sayfa kaplıyor. Toplarsak tam 31 sayfa…
.
Kalan sayfaları da hesaplayalım. Ön ve arka kapakları da işin içine katmamıza rağmen kalan sayfa sayısı ancak ve ancak 33 ediyor.
İşte bu 33 sayfada Başkan’ın tam 44 fotoğrafı var.
Sizler de sayarsanız yalanlayacak ya da doğrulayacak bir neticeye ulaşmış olursunuz.
Eğer toplama, çıkarma işlemlerinde yanlış yapmadıysam sonuç bu ve bu sonuç bana göre çok garip!..
.
“Kendi fotoğrafını, kamuya ait bir kuruluşun kendisine emanet edilmiş bütçesiyle çıkarttığı bir dergide bu kadar çok yayınlatan bir insan nasıl biridir?” diye sordum kendime ve “Hiç kimse böyle bir şey yapamaz. Mutlaka ortamı uygun bulmuş birkaç işgüzarın işidir.” diye cevapladım sorumu...
.
Bilirsiniz; bir insan, kerameti kendinden menkul olup her şeyde bu kadar öne çıkarsa kamu ve iş arkadaşlarının gözünde değer kaybeder. Hatta hatta emir vermek zorunda olduğu astlarının gözünde de… “Ben zengin doğdum” şeklinde bence ilginç bir beyanı da bulunan Sayın Belediye Başkanı, bu doğuştan zenginlik içinde mutlaka gerekli muaşeret eğitimini de almış olacağına göre, bundan sonra bu tür işlere soyunacak işgüzarların onu ve diğer insanları mahcup etmeme konusuna daha fazla dikkat etmeleri gerekecektir. Bu dikkat dergiye de yansıyabilseydi; gereksiz yere kâğıt israfı, sonuçta da yaşamımızın temel direklerinden olan ormanların boş yere tahribatı önlenmiş olacaktı.
.
Tam burada, konumuz derginin üzerinde "Bu bülten sizindir alabilirsiniz." ibaresi olduğunu ve bunun "Ücretsizdir." anlamına geldiğini de hatırlatayım. İyi bir işletme, insanları bilgilendirmek için bu kadar israf yapmaz. Dergideki önemi ve gerekliliği bence çok sıradan olan tüm yazıları bir araya toplayarak, tek yapraklık bir kâğıda sığdırır; hatta bu işi, kullanıldıktan sonra yeniden kazandırılan kâğıtlarla çözerdi.
.
Aslında en iyi çözüm, kamu bütçelerini hakkaniyetle yönetmek ve her türlü işgüzara yol vermemekten geçer.
Siyer, çehâr yâr-ı güzîn ve ecdattan sık sık söz edenlerin bunları çok iyi bilmiş olmaları gerekmez mi? .
O hayatlarda ders almaları gereken o kadar çok mesel var ki!..

.
.
.
.
Günay Tulun

  • ALINTI YAPMAK İÇİN

    • Yazarlarımızın makaleleri ve Sayın Günay Tulun'a ait şiirlerin, "Radyo-TV ile diğer basın ve yayın organlarında" yayım ilkesi: Önceden haber verme, eserin aslına sadık kalma, eser sahibiyle alıntının yapıldığı yer adlarını anlaşılır bir açıklıkla belirtmektir. Yayın öncesi bildirim imkânının bulunamadığı aniden gelişen durumlardaysa nezaket gereği, [sessizliginsesi.tr@gmail.com] adresine yayın sonrası bilgi gönderilmesini rica eder; tüm yayınlarınızın başarılı geçmesini dileriz.
  • ESER EKLEMEK İÇİN

    • "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm basılı ya da dijital yayın sayfalarında halkımızın geniş dünya ilgisine uygun olarak her türlü konuya yer verilmiştir. Yayınlanan fotoğrafların büyük bir kısmı "Kadim Okurlarımız" tarafından gönderilmiştir. Fotoğraf ve çizgi resimlerde "İlişkinlik-Telif Hakkı" konusunda tereddüt oluştuğunda bu eserleri yayından çekme hakkımız saklıdır. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm gazete, dergi, site, blog gibi yayın araçlarında yayınlanan makale ve diğer yazı türleriyle fotoğraf, resim, yorum gibi her türlü eserin; üçüncü şahıs, kurum ve kuruluşlara karşı her türlü sorumluluğu, bu eserlerin sahibi olan yazar, gönderici ve ekleyicilerine aittir. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"nun yayın organlarına kayıt edilen ya da kaydedilmek üzere gönderilen eserlerin, telif hakları konusunda problemsiz olmaları önemli ve gereklidir. Yayın Kurulu, gönderilen eserleri yayınlamaktan vazgeçebileceği gibi, dilediği yayın organlarından birinde ya da hepsinde aynı anda ya da değişik zamanlarda yayınlayabilir, yayınlamak isteyen üçüncü şahıslara, tüzel kişiliklere ve kurumlara onay verebilir ya da onlar tarafından yayınlanmasını engelleyebilir. Yalnız şu unutulmamalıdır ki bu eserler, okura saygı kuralı gereği Türkçe kurallarına uygun olmalıdır. Yazılar yayınlandıktan sonra, yazar ya da ekleyicisi; istifa, uzaklaştırılma, çıkarılma dâhil herhangi bir nedenle yazı göndermesi sonlandırılmış olsa dahi "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu Yayın Kurulları"nın oy birliği içeren onay kararı olmadan eserlerinin kayıtlarımızdan ihracını isteyemez, istediği takdirde bunun reddedileceğini en baştan bilmelidir. Gönderici ve yazarlarımızın bu konuya önceden dikkat etmeleri, ileride ihtilaf doğmaması için baştan eser göndermemeleri gerekmektedir. Yayın organlarımıza ekleme yapanlar, bu konudaki sorumluluklarını okumuş ve kabul etmiş sayılacaklardır. Uzun süre yazı göndermeyen ya da yazmayı bırakan köşe yazarlarımızın o güne kadar gönderdikleri tüm yazılar "Konuk Yazarlar" bölümüne aktarılarak yeniden yazı göndermeye başladığı güne kadar köşesi kapatılır. Köşeyi kapama ya da kapatılan köşeyi açıp açmama konusunda karar sahibi, "Sessizliğin Sesi Grubu" ile "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"dur. İhtilaf durumunda, İstanbul'un Kadıköy Mahkemeleri yetkilidir.
  • YORUM YAZMAK İÇİN

    Sayın Okurlarımız: Yorumlarınızı; Grubumuza ait "Google, Yahoo, Mynet, Hotmail, TurTc " ve diğer posta adreslerimize göndermek yerine, "Yorum bölümü açık olan sitelerimiz"deki; yorum yazmak istediğiniz yazının alt kısmında yer alan "Yorum", "Yorum Yapın", "Yorum Yaz" veya "Yorum Gönder" tuşlarını kullanarak doğrudan kaydetme olanağınız bulunmaktadır. Yazacağınız yorumlarınızın; gecikmeksizin, anında yayına girmesini dilerseniz bu yolu tercih etmenizi, saygılarımızla öneririz.

TÜM SİTEYİ DİLDEN DİLE ÇEVİRMEK İÇİN, "DİLİ SEÇİN"İ TIKLAYIN