Çanakkale’yi Destanlaştıranlar [Ömer Sağlam]

               ÇANAKKALE
*
"Dinle çocuğum, Çanakkale; tarihte,
Çakalların, aslana çattığı yerdir.
Bir hilal uğruna binlerce güneşin,
Nûş eyleyip toprağa battığı yerdir.
Vatan için, millet için civanların,
Canlarını Allah'a sattığı yerdir.
Er meydanına çıkıp da yiğitlerin,
Tarihlere şeref, şan kattığı yerdir.
Türk Milletindeki o engin sevginin,
Düşmanını bile kuşattığı yerdir.
*
Diyor ki şair: “Dur yolcu
Bakmadan geçtiğin bu yer,
Bir milletin nabzının attığı yerdir.”
Diyor ki Gazi: “Analar Ağlamayın,
Burası çocuklarınızla çocuklarımızın
Koyun koyuna yattığı yerdir."
Ve diyor ki Akif; “Çanakkale, Mehmetçiğin
Bedri bir daha yaşattığı yerdir.”
*
Omuz omuza saldırmış, yamyamıyla Hindu’su,
Marmara´ya dökmüşler Amazon´u, İndus’u.
Siperlerde Mehmetçik, ölümünü bilerek.
Atılırmış düşmana oynayarak gülerek,
Yağmur gibi yağarken üstlerine mermi bak;
Emir vermiş komutan: "Yavrularım süngü tak!"
Emri alan Mehmetçik o anda kalkmış şaha,
Dilde tekbir sığınmış esirgeyen Allah´a.
Kilitbahir önünde bir Koca Seyit varmış,
Çeyrek tonluk bombayı tek başına atarmış.
Koca Seyit´i sorarsan bir garip onbaşıdır,
Seyit gibi garipler, yurdun yapı taşıdır.
Gönülden çek Bismillah, kuru çaylar sel olur,
Eğer isterse bir Türk dünya´ya bedel olur.
*
İşte çocuğum, Çanakkale dediğin budur,
Çanakkale, Türklüğün en mukaddes yurdudur.
Bu kutsiyet geliyor senin şanlı atandan,
Toprağına baksana ya kemikten ya kandan.
Şu gördüğün ağaçlar, hepsi birer neferdir,
On sekiz Mart zaferi çok büyük bir zaferdir.
Bu zafer ki; Türklüğün yeniden dirilişi,
Bu yurdun tapusunun sil bastan verilişi.
*
Eğer şimdi rahatsan borcun vardır atana,
Haydi öde borcunu çalışarak vatana.
Şu Boğaz'a baksana nasıl coşkun akıyor,
Karşıki tepelerden biri sana bakıyor.
Sana bu son öğüdüm, takdir deyip unutma,
Yüreğini sağlam tut, beyni sakın uyutma.
Düşmanların çok senin; orda, burda, her yanda...
Yurda sahip çıkmazsan bil ki elim yakanda!..
*
*

Yapmış olduğum araştırmalar neticesinde; Çanakkale’de en çok şehit veren illerin başında Bursa, Balıkesir, Konya ve Kastamonu gibi iller gelmektedir. Çanakkale ve Kütahya gibi iller de Çanakkale’de çok sayıda şehit vermiştir. Benim tespit ve tahminlerime göre bizim Çankırı ise yaklaşık 1000 civarında şehit vermiştir Çanakkale’de. Bu rakam çok yüksek bir rakamdır. Hatta Çankırı’nın toplam nüfusu ve yüzölçümü dikkate alınırsa, Çankırı, Çanakkale’de en çok şehit veren birkaç ilden birisidir. Bu durumda, galiba “Çanakkale’yi destanlaştıran illerden birisi de Çankırı’dır” demek, fazla mübalağa sayılmaz. Bu bir övünme ve gurur değil, sadece bir hakkı teslim etme çabasıdır. Yoksa elhamdülillah, Çanakkale’nin bütün bir milletin ortak zaferi olduğunu ve Çanakkale’deki şehit sayısı az olan illerin de öteki cephelerde daha çok şehit verdiğini elbette bilenlerdeniz. Örneğin, Balıkesir ve Bursa gibi illerin Çanakkale’deki şehit sayılarının yüksekliğinin ana sebebi, bu illerin cepheye olan yakınlığıdır. Doğu cephesinde doğudaki illerin, güney cephelerinde güneydeki illerin daha çok şehit verdiği muhakkaktır.

Yazmış olduğum şiirin, Çanakkale Zaferi çerçevesinde düzenlenen hemen her etkinlikte okunuyor olmasından ve ismimin Çanakkale üzerine şiir yazan şairlerle birlikte anılıyor olmasından son derece bahtiyar olduğumu belirtmek isterim (**). Bu benim için büyük mutluluktur ve çocuklarıma bırakacağım en kıymetli miraslardan birisidir. Tıpkı namus ve şerefim gibi...

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 97’inci yıldönümünde, başta Çanakkale şehitleri olmak üzere; bütün şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyor, manevi hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum. 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi, milletimize kutlu olsun. Okuyucularımdan Çanakkale şehitleri için bir FATİHA okumalarını istirham ediyorum…


Ömer Sağlam
___________

(**) 2002 yılında yazmış olduğumuz bu şiirin bir bölümü,  2002 yılında İstanbul Milletvekili M. Ali Şahin tarafından, 2003 yılında ise Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş tarafından TBMM Genel Kurulu’nda Genel Kurul’a hitaben de okunmuştur. Bkz.  http://www.tbmm.gov.tr/tutanak/donem21/yil4/bas/b075m.htm  & http://www.tbmm.gov.tr/tutanak/donem22/yil1/bas/b045m.htm

  • ALINTI YAPMAK İÇİN

    • Yazarlarımızın makaleleri ve Sayın Günay Tulun'a ait şiirlerin, "Radyo-TV ile diğer basın ve yayın organlarında" yayım ilkesi: Önceden haber verme, eserin aslına sadık kalma, eser sahibiyle alıntının yapıldığı yer adlarını anlaşılır bir açıklıkla belirtmektir. Yayın öncesi bildirim imkânının bulunamadığı aniden gelişen durumlardaysa nezaket gereği, [sessizliginsesi.tr@gmail.com] adresine yayın sonrası bilgi gönderilmesini rica eder; tüm yayınlarınızın başarılı geçmesini dileriz.
  • ESER EKLEMEK İÇİN

    • "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm basılı ya da dijital yayın sayfalarında halkımızın geniş dünya ilgisine uygun olarak her türlü konuya yer verilmiştir. Yayınlanan fotoğrafların büyük bir kısmı "Kadim Okurlarımız" tarafından gönderilmiştir. Fotoğraf ve çizgi resimlerde "İlişkinlik-Telif Hakkı" konusunda tereddüt oluştuğunda bu eserleri yayından çekme hakkımız saklıdır. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm gazete, dergi, site, blog gibi yayın araçlarında yayınlanan makale ve diğer yazı türleriyle fotoğraf, resim, yorum gibi her türlü eserin; üçüncü şahıs, kurum ve kuruluşlara karşı her türlü sorumluluğu, bu eserlerin sahibi olan yazar, gönderici ve ekleyicilerine aittir. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"nun yayın organlarına kayıt edilen ya da kaydedilmek üzere gönderilen eserlerin, telif hakları konusunda problemsiz olmaları önemli ve gereklidir. Yayın Kurulu, gönderilen eserleri yayınlamaktan vazgeçebileceği gibi, dilediği yayın organlarından birinde ya da hepsinde aynı anda ya da değişik zamanlarda yayınlayabilir, yayınlamak isteyen üçüncü şahıslara, tüzel kişiliklere ve kurumlara onay verebilir ya da onlar tarafından yayınlanmasını engelleyebilir. Yalnız şu unutulmamalıdır ki bu eserler, okura saygı kuralı gereği Türkçe kurallarına uygun olmalıdır. Yazılar yayınlandıktan sonra, yazar ya da ekleyicisi; istifa, uzaklaştırılma, çıkarılma dâhil herhangi bir nedenle yazı göndermesi sonlandırılmış olsa dahi "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu Yayın Kurulları"nın oy birliği içeren onay kararı olmadan eserlerinin kayıtlarımızdan ihracını isteyemez, istediği takdirde bunun reddedileceğini en baştan bilmelidir. Gönderici ve yazarlarımızın bu konuya önceden dikkat etmeleri, ileride ihtilaf doğmaması için baştan eser göndermemeleri gerekmektedir. Yayın organlarımıza ekleme yapanlar, bu konudaki sorumluluklarını okumuş ve kabul etmiş sayılacaklardır. Uzun süre yazı göndermeyen ya da yazmayı bırakan köşe yazarlarımızın o güne kadar gönderdikleri tüm yazılar "Konuk Yazarlar" bölümüne aktarılarak yeniden yazı göndermeye başladığı güne kadar köşesi kapatılır. Köşeyi kapama ya da kapatılan köşeyi açıp açmama konusunda karar sahibi, "Sessizliğin Sesi Grubu" ile "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"dur. İhtilaf durumunda, İstanbul'un Kadıköy Mahkemeleri yetkilidir.
  • YORUM YAZMAK İÇİN

    Sayın Okurlarımız: Yorumlarınızı; Grubumuza ait "Google, Yahoo, Mynet, Hotmail, TurTc " ve diğer posta adreslerimize göndermek yerine, "Yorum bölümü açık olan sitelerimiz"deki; yorum yazmak istediğiniz yazının alt kısmında yer alan "Yorum", "Yorum Yapın", "Yorum Yaz" veya "Yorum Gönder" tuşlarını kullanarak doğrudan kaydetme olanağınız bulunmaktadır. Yazacağınız yorumlarınızın; gecikmeksizin, anında yayına girmesini dilerseniz bu yolu tercih etmenizi, saygılarımızla öneririz.

TÜM SİTEYİ DİLDEN DİLE ÇEVİRMEK İÇİN, "DİLİ SEÇİN"İ TIKLAYIN