Bugün isim isim bildiğimiz ve çoğu Vize'de yaşamış Trak kralları içinden en ünlüleri şunlardır: Seuthes, Sitalkes, Teres, Kotys ve Roimetalkes. Tarihte, bunların hepsinden ünlü Byzas (Vizas) diye bir isim daha bilinir ki, kendisi bu bilgi dışında tam bir bilmece olur! Byzas gerçekten yaşamış bir dünyalı mıdır, yoksa, bizim Oğuz Han benzeri efsane bir kişi midir? Buna henüz karar verilememiştir! Byzas'ın izlerini, Byzanthe (Tekirdağ), Byzantion (İstanbul), Byzia (Vize) adların da, net biçimde görüp sezebilmekteyiz.
Traklar, hatırı sayılır siyasal birlikler kurarak tarihe mal olamamakla birlikte, Roma ve Bizans'ın varlığı içinde ortaya koydukları şu dört isimle, gene de tarihe geçmiş bulunmaktadırlar. 235-238 yıllarında Roma İmp. olan Maximinus Caius Julius Verus ve 308-313 yıllarında gene Roma İmp. olarak hüküm süren Maximinus Galerius Valerius, gençliklerin de Trakya'dan alınıp devşirilmiş birer paralı askerdirler. Spartakus... Bu adı hiç duymamış olan var mıdır bilemeyiz. Ama şu bir gerçektir ki, Roma tarihine geçmiş büyük kişilerden diğer biri de kısa bir dönem için parlayıp sönen Spartakus olmuştur. Spartakus, Trakya kırlarında çobanlık yaptığı bir sırada, bölgeyi ellerinde tutan Romalıların dikkatini çekmiştir. Kırların özgür havasıyla yoğrulan Trak asıllı delikanlı, paralı asker alındığı Roma ordusunda tutunamayıp buradan kaçacaktır. Tekrar ele geçirilen Spartakus, bu defa arenalarda dövüştürülmek üzere köle edilmiş ise de gene bir yolunu bulup diğer köleleri de örgütleyerek Roma'ya isyan başlatmıştır. Başlarda başarı göstermiş ve Roma'yı bir hayli sarsmış Spartakus'un köle ordusu sonunda yenilirken, kendisi de öldürülerek ortadan kaldırılmıştır. Doğu Avrupa'nın eski komünist ülkelerinde bugün hâlâ görülen Sparta (Spartak) adındaki spor kulüpleri, kapitalizme tepkinin bir simgesi olarak işte bu isyancı Spartakus'tan esin almışlardır. Önce Bizans ordusundaki bir general iken, 450-457 yılları arasında Bizans imp. olarak hüküm sürmüş Marcianus dahi Trak asıllı diğer ünlü kişi olarak tarihe geçmiş bulunmaktadır.
Trakya'daki eski yerleşim birimlerine değinmek gerekirse... Günümüzün Trakya köy, kasaba ve şehirlerinden acaba hangileri Traklardan gelmektedirler? Bunları alfabetik bir sırayla şöyle sıralayalım: Aenus-Enez, Aphrodisias-Evreşe, Athyra-B.Çekmece, Bergulae-Lüleburgaz (Utsurgas?) ve Brysis-Pınarhisar; Byzanthe-Tekirdağ, Byzantion-İstanbul, Byzia-Vize, Burtizo-Babaeski, Callypolis-Gelibolu, Chariopolis-Hayrabolu, Cypselea-İpsala, Druzipara-Büyük Karıştıran, Ganos-Gaziköy, Heraclea-Eriklice/Şarköy, Myriophyton-Mürefte, Madytos-Eceabat, Hostizo-Havsa, Odrisia-Edirne, Paktye-Bolayır, Perinthos-M.Ereğlisi, Rhegion-K.Çekmece, Salmydessos-Kıyıköy/Vize, Scope-Üsküp/Kırklareli, Selymbria-Silivri, Syracellae-Malkara, Thynias-İğneada, Tristasis-Şarköy, Tzirallu-Çorlu, Zorlanea-Keşan...
Yazdıklarımızın hemen ardından şu açıklamayı da yapmak zorunda bulunuyoruz: Trakların bir yazıları olduğu bilinmekteyse de bu yazıdan bugüne çok az bir örnek kalabilmiştir. Yani, Trakları kendi dillerinden öğrenmemizin imkânı olamamıştır. Trakları bize tanıtan yazılar, önce Yunan ve sonra da Roma tarihleridirler. Dolayısıyla, yukarıdaki isimleri de ihtiyatla karşılamamız gerekmektedir. Şöyle ki: Trak yerleşim isimleri, Yunan veya Roma ağzına uydurulmuş olabilecekleri gibi, doğrudan bu ağızlarca söylenmiş de olabilieceklerdir. Bir de şu hususu eklemeliyiz ki, yukarıki isimlerin onlarca sayıda çeşitlemeleri görülmektedir. Mesela, üzerinde çalıştığımız Vize'nin böyle altmıştan fazla isim çeşitlemesini tespit etmişizdir. Edirne'nin bütün isim ve sıfatlarının değişik yazılımları yüz yirmi yediyi bulmaktadır!
Elimizdeki daha başka yer isimlerini yazmıyoruz. Bunlar önemsiz bazı köyleri ve bir kısmı da artık bilinmeyen veya kaybolan yerleri işaret etmektedirler. Yukarıda anılmayan Demirköy, Kırklareli ve Çatalca Doğu-Roma (Bizans) dönemi; Muratlı, Saray ve Uzunköprü gibi birimlerse Osmanlı döneminde kurulan daha yeni Trakya yerleşimlerdir.
Trakya'yı ele geçiren Roma, buradaki şehirlerin ilkel durumlarını dikkate alarak, ikisine Roma şehir hukuku tanıyıp ayrıca yeniden onarım ve yapımlarını sağlamış bulunmaktadır. İmp. Traianus tarafından, bu statü ilk olarak o zaman Trakya Krallığı başkenti olan Vize'ye tanınmıştır. İkinci Roma şehriyse, İmp. Hadrianus'un adını verecek derecede ilgisine mazhar olmuş Edirne'dir. Traklar Roma tarafından cezalandırılmak üzere Krallık kaldırılıp, Trakya bir eyalete çevrilince, buranın merkezi Ereğli'ye taşınmıştır. Ereğli'nin de bir Roma şehri olduğu, bugüne kadar gelebilen kalıntılardan anlaşılmaktadır. Ereğli, Roma'nın Trakya eyaleti merkezi olmakla birlikte, Roma valileri eski başkent Vize'de Trak kralları yerine oturmaya devam etmişlerdir.
Roma, Trakya'da bir şehir de kendisi kurmuştur. Apri veya Apros isimleriyle tanıdığımız bu yer, uzun bir süre Tekirdağ'ın İnecik köyü sanılmışsa da buranın, İnecik değil bunun yakınındaki Germencik köyü olduğu daha sonra anlaşılacaktır. Trakya kıyılarında ticaret kolonileri (yukarıda andığımız yerleşimler) kuran Yunanlılar, daha sonraki uzun Roma egemenliğine rağmen, kültürlerini zamanla Traklara da kabul ettirecekler ve onları içlerinde eriterek tarih sahnesinden sileceklerdir.