Türkler Geliyor "Marmara'nın Kitabı 4" [Günay Tulun]

SELÇUKLU ve OSMANLI NE YAPMIŞ?
Türkler Marmara’yı, etrafındaki diğer adalarla birlikte, 1090 yılında; Selçuklu Komutanı Arslanbey’in başında olduğu kuvvetlerle ele geçirmiş.
Orhan Gazi döneminde, 1359′da; Süleyman Şah Rumeli’ye geçerken, Türklerin bir kısmı Ada’ya yerleşmişler.
1399 yılında Ada açıklarında Osmanlılarla Venedikliler kapışmış ama Ada’ya kim el koymuş belli değil. Her şeyi Yunan’a bağlayan tarihçiler, bunu da bir yere bağlamıştır muhakkak!..
Deniz savaşlarından söz edince söylemenin tam yeri…
Marmara Adası’na yakın bir yerde pusulaları saptıracak güçte manyetik bir alan var. Bugünün denizcileri bunu bildiğinden, tatlı bir oyun gibi geliyordur onlara… Yalnız unutmamalı ki, eskiler o manyetik alandan az çekmemiş.
1453 yılında, İstanbul’un fethini takiben, Ada her şeyiyle Osmanlı İmparatorluğu’nun olmuş. Osmanlının yaptığı ilk şey, Ada’daki Yahudi ve Rumların özgürce yaşamaya devam etmelerini sağlamakmış. İkincisiyse; bugün Osmanlının olduğu her yerde bulunan, asırlık çınar ağaçlarının atalarını ekmek…
http://sessizdunya.wordpress.com/2012/05/23/tarihin-ilginc-adasi-marmara/MARMARA’NIN MERMERİ
Ada bir mermer cenneti…
Çok sayıda mermer işletmesinin bulunduğu Ada’da, mermerin çıkarıldığı asıl yer Saraylar bölgesi… 
Marmara Adası’nın, Marmara Denizi’ne ad verdiğini daha önce anlatmıştım.
Dünyadaki rakipleriyle karşılaştırıldığında da mermerinin kalitesi hemen göze batıyor.
Türkiye’nin ilk mermer kesme fabrikası da burada açılmış ama bunun öyküsünü bir başka bölümde anlatacağım. 
Burada kısaca değinmem gerekirse: “Mermertaş Mermer Fabrikası” 1912 yılında inşa edilmiş. Günümüz mermer fabrikalarının ilk örneği olarak kabul ediliyor. Bir eşinin de İtalya’da olduğu söylenen bu fabrika, döneminin en modern en teknolojik fabrikasıymış. Bana anlatılanlara göre, 1960′larda bir tökezleme olsa da 1974′e kadar sürdürülmüş üretim.
Bu fabrika İngilizlerle Belçikalılar tarafından ortak olarak yapılmış. Sistem buharla işliyormuş. İçeride sekiz katrak varmış. Katrakların şu anda bile sağlam olduğunu anlatıyorlar. Fabrikanın içinden demir yolu geçiyor. Bu yolla mermerleri hem ekonomik hem de daha az zahmet çekerek vagonlar aracılığıyla limana taşıyorlarmış. Limandan da deniz yoluyla diğer kent ve ülkelere… İyi de hani ben bu konuyu bir başka yazıda anlatacaktım.Farkına bile varmadan çoğunu yazdım bile…
Madem öyle, şu dileğimi de bu bölüme sıkıştırayım: Yetki kimdedir bilemiyorum ama, bana göre, bu fabrikanın müze olması şart. Sesim yetkililere kadar gitmiştir inşallah!
Mermer konusu, hem Ada hem de ülkemiz için çok önemli olduğundan, özünü yazmama rağmen, fabrikanın macerasını yeniden konuşmamız gerekebilir. 
Gelecek ya da ondan sonraki yazılardan birinde dönebiliriz konuya…
||

  • ALINTI YAPMAK İÇİN

    • Yazarlarımızın makaleleri ve Sayın Günay Tulun'a ait şiirlerin, "Radyo-TV ile diğer basın ve yayın organlarında" yayım ilkesi: Önceden haber verme, eserin aslına sadık kalma, eser sahibiyle alıntının yapıldığı yer adlarını anlaşılır bir açıklıkla belirtmektir. Yayın öncesi bildirim imkânının bulunamadığı aniden gelişen durumlardaysa nezaket gereği, [sessizliginsesi.tr@gmail.com] adresine yayın sonrası bilgi gönderilmesini rica eder; tüm yayınlarınızın başarılı geçmesini dileriz.
  • ESER EKLEMEK İÇİN

    • "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm basılı ya da dijital yayın sayfalarında halkımızın geniş dünya ilgisine uygun olarak her türlü konuya yer verilmiştir. Yayınlanan fotoğrafların büyük bir kısmı "Kadim Okurlarımız" tarafından gönderilmiştir. Fotoğraf ve çizgi resimlerde "İlişkinlik-Telif Hakkı" konusunda tereddüt oluştuğunda bu eserleri yayından çekme hakkımız saklıdır. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm gazete, dergi, site, blog gibi yayın araçlarında yayınlanan makale ve diğer yazı türleriyle fotoğraf, resim, yorum gibi her türlü eserin; üçüncü şahıs, kurum ve kuruluşlara karşı her türlü sorumluluğu, bu eserlerin sahibi olan yazar, gönderici ve ekleyicilerine aittir. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"nun yayın organlarına kayıt edilen ya da kaydedilmek üzere gönderilen eserlerin, telif hakları konusunda problemsiz olmaları önemli ve gereklidir. Yayın Kurulu, gönderilen eserleri yayınlamaktan vazgeçebileceği gibi, dilediği yayın organlarından birinde ya da hepsinde aynı anda ya da değişik zamanlarda yayınlayabilir, yayınlamak isteyen üçüncü şahıslara, tüzel kişiliklere ve kurumlara onay verebilir ya da onlar tarafından yayınlanmasını engelleyebilir. Yalnız şu unutulmamalıdır ki bu eserler, okura saygı kuralı gereği Türkçe kurallarına uygun olmalıdır. Yazılar yayınlandıktan sonra, yazar ya da ekleyicisi; istifa, uzaklaştırılma, çıkarılma dâhil herhangi bir nedenle yazı göndermesi sonlandırılmış olsa dahi "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu Yayın Kurulları"nın oy birliği içeren onay kararı olmadan eserlerinin kayıtlarımızdan ihracını isteyemez, istediği takdirde bunun reddedileceğini en baştan bilmelidir. Gönderici ve yazarlarımızın bu konuya önceden dikkat etmeleri, ileride ihtilaf doğmaması için baştan eser göndermemeleri gerekmektedir. Yayın organlarımıza ekleme yapanlar, bu konudaki sorumluluklarını okumuş ve kabul etmiş sayılacaklardır. Uzun süre yazı göndermeyen ya da yazmayı bırakan köşe yazarlarımızın o güne kadar gönderdikleri tüm yazılar "Konuk Yazarlar" bölümüne aktarılarak yeniden yazı göndermeye başladığı güne kadar köşesi kapatılır. Köşeyi kapama ya da kapatılan köşeyi açıp açmama konusunda karar sahibi, "Sessizliğin Sesi Grubu" ile "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"dur. İhtilaf durumunda, İstanbul'un Kadıköy Mahkemeleri yetkilidir.
  • YORUM YAZMAK İÇİN

    Sayın Okurlarımız: Yorumlarınızı; Grubumuza ait "Google, Yahoo, Mynet, Hotmail, TurTc " ve diğer posta adreslerimize göndermek yerine, "Yorum bölümü açık olan sitelerimiz"deki; yorum yazmak istediğiniz yazının alt kısmında yer alan "Yorum", "Yorum Yapın", "Yorum Yaz" veya "Yorum Gönder" tuşlarını kullanarak doğrudan kaydetme olanağınız bulunmaktadır. Yazacağınız yorumlarınızın; gecikmeksizin, anında yayına girmesini dilerseniz bu yolu tercih etmenizi, saygılarımızla öneririz.

TÜM SİTEYİ DİLDEN DİLE ÇEVİRMEK İÇİN, "DİLİ SEÇİN"İ TIKLAYIN