Bir Çanta Bir Çoban Bir Öykü [Günay Tulun]

Böyle bir konuyu yavaş yavaş, insanı hazırlaya hazırlaya vermenin hiçbir anlamı yok. Doğrudan söze girip başlayacaksın anlatmaya...
Şaşıran şaşırır, şaşırmayanlarsa akıllarındaki ilk şeyi söyler.

Olayı, duymamış okurlarımız için özetliyorum.
Sarıkamış şehitlerini anmak için, bu yılın Temmuz ayında yapılan "Top Yolu Yürüşü” sırasında, içinde değerli bir telefonla özel eşyalar bulunan bir çanta, 3153 metre yükseklikteki Naldöken Tepesi'yle bir sonraki güzergâh arasında düşürülür. Davarları otlatan bir çoban çantayı bulur. Ait olduğu kişinin adresini araştırır. O adrese erişir. Bulduklarını paketler. İşini gücünü bir arkadaşına emanet edip kilometrelerce yolu kat ederek kente iner. Verir bir kargo şirketine, gönderir.

Bu olay çocukluğumda yaşansaydı, çobanın yaptıkları; sıradan, normal bir davranış şekliydi. Paranın tüm ahlaki değerlerin önüne geçtiği bugün içinse inanılması zor, hatta muhteşem bir olay. Acaba çantayı bulan kaç kişi "içindekileri aynıyla teslim etmeyi, üstelik sahibini aramayı, hele hele işini gücünü bırakıp kilometrelerce yol katetmeyi" düşünür ki...

Muhteşemliğin burada son bulduğunu sanmayın. Aynı güzellikte sürer, gider.
Sarıkamış Dayanışma Grubu Kurucu Başkanı Bingür Sönmez'in anlatmasıyla olayı öğrenen Şişli Rotary Kulübü üyeleri, bu davranışı ödüllendirmek ister.
Derler ki: "Ey Umut Ateş, dile bizden ne dilersin?"
Konumuz çobandır Umut Ateş...
Der ki: "Hiçbir şey istemem."
Zorlarlar: "Bir ihtiyacını söyle!"
Konuşur: "İlla ödüllendirmek istiyorsanız, köyümdeki okulun fotokopi makinesi yok. Onların ihtiyacını giderin."

Ne desek, neler yapsak ki!
Bu "Umut Kardeş"in dağın ayazında çatlayan ellerinden mi öpsek?
Yoksa "Sarıkamış Şehitleri Gönüllüleri"nden Ebru Şanver'in söylediği gibi mi yapsak?
Ne demişti Ebru Hanım:
- Elimden gelse okullara ilkelilik, dürüstlük, hatta vicdanlılık dersleri koyar;  Umut'u da hoca yapardım. Bu güzel ülkede Umutların çoğalması umuduyla...

Son değerlendirme ise "Sarıkamış Dayanışma Grubu" ile "Sarıkamış Şehitleri Gönüllüleri"nin her şeyi Bingür Sönmez'den gelir. O açıklamaysa özetle şöyledir:
Umut Çoban konusunda biraz bilgi vereyim. Biliyorsunuz, üyesi olduğum "Şişli Rotary Kulübü"nün, kendisine “Meslek Başarı Ödülü” vermek istediğini söylediğim zaman, bana; “Hocam ben ödül istemiyorum, köyümün okuluna bir fotokopi aleti alır mısınız?“ demişti.
Bu istek kulüpteki bütün dostlarım arasında büyük bir takdirle karşılandı ve el birliğiyle üçlü özelliklere sahip bir "fotokopi-tarayıcı-yazıcı" cihazı alınmasına karar verdik. "Ateş Yücel Başkan"ımız bu işi kendisinin halledeceğini söylediyse de araya giren isteklilerin görüşleri doğrultusunda, olayın şekli değişti. Toplantı sonunda, Kocaeli'nde yaşayan ve bir Sarıkamış Şehitleri Gönüllüsü olan akrabam Avukat Turgay Karaman, fotokopi cihazının; Başkan ise yüksek kapasiteli bir bilgisayarın tedarik işini üstlendiler.
Daha sonra, değerli iş adamlarımızdan Tevfik Yamantürk; tam donanımlı bir bilgisayarla konuya dahil oldu. Bazı eğitici programların da sözünü verdi. Değerli dostum ve hemşehrim iş adamı Sabri Yiğit , tam donanımlı bir bilgisayar ve buna ek olarak bir de projeksiyon cihazı aldı.
"Harita Genel Komutanlığı"ndan dostlarımız, dört adet dünya ile özenle çerçevelenmiş haritalar gönderdi. Şişli Rotary Kulübü olarak bir kütüphane hazırladık. İzmir Tabip Odası'ndan Dr. Ceyhun Balcı da kitap gönderiyor.
Bu armağanları, 26 Aralık akşamı Dedeman İstanbul otelinde, bir aile toplantısı şeklinde yapılacak bir organizasyonda Umut Bey'e takdim edeceğiz.
Kulüp dostlarımız gelirken, bazı eğitici bilgisayar programları getirirlerse eminim, "Çoban Kardeş"imizin mutluluğuna katkıları olur.

Bir çanta kaybolur.
Onu bir çoban bulur.
Muhteşem bir öykünün kahramanı olurlar.

Günay Tulun

  • ALINTI YAPMAK İÇİN

    • Yazarlarımızın makaleleri ve Sayın Günay Tulun'a ait şiirlerin, "Radyo-TV ile diğer basın ve yayın organlarında" yayım ilkesi: Önceden haber verme, eserin aslına sadık kalma, eser sahibiyle alıntının yapıldığı yer adlarını anlaşılır bir açıklıkla belirtmektir. Yayın öncesi bildirim imkânının bulunamadığı aniden gelişen durumlardaysa nezaket gereği, [sessizliginsesi.tr@gmail.com] adresine yayın sonrası bilgi gönderilmesini rica eder; tüm yayınlarınızın başarılı geçmesini dileriz.
  • ESER EKLEMEK İÇİN

    • "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm basılı ya da dijital yayın sayfalarında halkımızın geniş dünya ilgisine uygun olarak her türlü konuya yer verilmiştir. Yayınlanan fotoğrafların büyük bir kısmı "Kadim Okurlarımız" tarafından gönderilmiştir. Fotoğraf ve çizgi resimlerde "İlişkinlik-Telif Hakkı" konusunda tereddüt oluştuğunda bu eserleri yayından çekme hakkımız saklıdır. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm gazete, dergi, site, blog gibi yayın araçlarında yayınlanan makale ve diğer yazı türleriyle fotoğraf, resim, yorum gibi her türlü eserin; üçüncü şahıs, kurum ve kuruluşlara karşı her türlü sorumluluğu, bu eserlerin sahibi olan yazar, gönderici ve ekleyicilerine aittir. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"nun yayın organlarına kayıt edilen ya da kaydedilmek üzere gönderilen eserlerin, telif hakları konusunda problemsiz olmaları önemli ve gereklidir. Yayın Kurulu, gönderilen eserleri yayınlamaktan vazgeçebileceği gibi, dilediği yayın organlarından birinde ya da hepsinde aynı anda ya da değişik zamanlarda yayınlayabilir, yayınlamak isteyen üçüncü şahıslara, tüzel kişiliklere ve kurumlara onay verebilir ya da onlar tarafından yayınlanmasını engelleyebilir. Yalnız şu unutulmamalıdır ki bu eserler, okura saygı kuralı gereği Türkçe kurallarına uygun olmalıdır. Yazılar yayınlandıktan sonra, yazar ya da ekleyicisi; istifa, uzaklaştırılma, çıkarılma dâhil herhangi bir nedenle yazı göndermesi sonlandırılmış olsa dahi "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu Yayın Kurulları"nın oy birliği içeren onay kararı olmadan eserlerinin kayıtlarımızdan ihracını isteyemez, istediği takdirde bunun reddedileceğini en baştan bilmelidir. Gönderici ve yazarlarımızın bu konuya önceden dikkat etmeleri, ileride ihtilaf doğmaması için baştan eser göndermemeleri gerekmektedir. Yayın organlarımıza ekleme yapanlar, bu konudaki sorumluluklarını okumuş ve kabul etmiş sayılacaklardır. Uzun süre yazı göndermeyen ya da yazmayı bırakan köşe yazarlarımızın o güne kadar gönderdikleri tüm yazılar "Konuk Yazarlar" bölümüne aktarılarak yeniden yazı göndermeye başladığı güne kadar köşesi kapatılır. Köşeyi kapama ya da kapatılan köşeyi açıp açmama konusunda karar sahibi, "Sessizliğin Sesi Grubu" ile "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"dur. İhtilaf durumunda, İstanbul'un Kadıköy Mahkemeleri yetkilidir.
  • YORUM YAZMAK İÇİN

    Sayın Okurlarımız: Yorumlarınızı; Grubumuza ait "Google, Yahoo, Mynet, Hotmail, TurTc " ve diğer posta adreslerimize göndermek yerine, "Yorum bölümü açık olan sitelerimiz"deki; yorum yazmak istediğiniz yazının alt kısmında yer alan "Yorum", "Yorum Yapın", "Yorum Yaz" veya "Yorum Gönder" tuşlarını kullanarak doğrudan kaydetme olanağınız bulunmaktadır. Yazacağınız yorumlarınızın; gecikmeksizin, anında yayına girmesini dilerseniz bu yolu tercih etmenizi, saygılarımızla öneririz.

TÜM SİTEYİ DİLDEN DİLE ÇEVİRMEK İÇİN, "DİLİ SEÇİN"İ TIKLAYIN