Senfoni ile İlahiler [Günay Tulun]

Saat 2.oo’ye yaklaşmakta, 11 Eylül’e gireli neredeyse iki saat olacak… Takvim eski günü devirmeden az önce, Adana Merkez Park’taki “basamaklı tiyatro”da nefis bir konsere tanık oldum. Yunus gibi Abdal gibi dehaları senfonik müzikle birleştiren nefis bir konsere. “Senfoni ile İlahiler”e…

Adana, “Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası”yla “Mersin Devlet Opera ve Balesi Korosu”nun birlikte sergiledikleri bu muhteşem olayda yalnız şef ve solistler değil, herkes ön plandaydı. Bunca çaba bunca prova bunca koşuşturmaca ve hazırlık... Harcanan emeğe değmiş doğrusu. Herkesin arka planda olmasına alıştığı orkestra ve koro da her türlü övgüyü hak etti. Tabii düzenlemeleri yapan da…

Orkestrayı yöneten Emin Güven Yaşlıçam’dı. Çok içten ve çok coşkulu buldum şefi...
Düzenlemelerse yine onun gibi değerli bir şef olan, Oğuzhan Balcı'nın imzasını taşıyordu.

Konserin solistleri Tenör Burak Kut, Soprano Feryal Türkoğlu ve Bas Hasan Alptekin’di. Senfoni orkestrasıyla koro eşliğinde, birkaç istisnayla hepimizin bildiği o ünlü ilahileri sergilediler. Kendimi güzelliklere öyle kaptırmışım ki oluşan hava yüzünden not almayı bile beceremedim. Bu yüzden, bir takım şeyler birbirine karışırsa affedin.
İlahilerin hepsi güzeldi ama Burak Kut’un söylediği Pir Sultan Abdal’a ait “Güzel Aşık Cevrimizi Çekemezsin Demedim mi”yle Yunus’un “Sordum Sarı Çiçeğe”si; Feryal Türkoğlu’nun beni büyüleyip bıraktığı Yunus şiiri “Ben Yürürüm Yane Yane”; 
Hasan Alptekin’le başlayıp koro dahil tüm sanatçıların birlikte söylediği yine Yunus’a ait “Şol Cennet’in Irmakları” daha fazla işledi içime. Biraz bencilce oldu ama bu ilahiler hayatımın uzunca bir döneminde saklı. Unutmadan söyleyeyim: Semazenlerin ilahilere; özellikle de “Şol Cennetin Irmakları”na yaptığı eşlik, konserin sufiliğine Mevlevi renkler kattı.
Bu konserde, ilk kez duyduğum bir ilahi beni aşık etti. Sultan Üçüncü Murat Han'ın sözleri ve Ali Ufkî Bey'in bestesiydi o... Aşık etti ama bir yandan da ürpertti, hatta korkuttu. Güfteyle müzik birbirine çok uymuş. Bugüne dek nasıl duymamışım ya da duymuşsam nasıl fark edememişim hayret ettim. Adını dillerinden düşürmedikleri hâlde; Allah-kul tanımayan, bencil, yalancı, hain, açgözlü ve ahlakça düşkün günümüz çıkarcılarıyla onları sessiz bir sadakatla izleyenlere karşı, bir dönemin doruktaki yöneticisinden gelen keskin uyarıydı o... Murat Han'dan...
"UYAN EY GÖZLERİM, GAFLETTEN UYAN; UYAN, UYKUSU ÇOK GÖZLERİM UYAN;
..AZRAİL'İN KASTI CANADIR, İNAN; UYAN EY GÖZLERİM, GAFLETTEN UYAN!;
..UYAN UYKUSU ÇOK GÖZLERİM, UYAN!"
"BU DÜNYA FANİDİR, SAKIN ALDANMA; MAĞRUR OLUB, TAC-ü TAHTA DAYANMA;
..YEDİ İKLİM BENİM, DEYE GÜVENME; UYAN EY GÖZLERİM, GAFLETTEN UYAN!;
..UYAN UYKUSU ÇOK GÖZLERİM, UYAN!"
.
İlahinin iki beşliği böyle...
Belki biri okur da kendini kurtarır, ben de nedeni olurum dedim.
Deyince de yazmadan duramadım.

Konserde başka ilahiler de söylendi. Eserlerin listesini, yazının sonunda vermek istiyorum. Sahneye getiriliş sırasında yanılmam inşallah...
Son bir haber: Hayatımın ilahisi "Şol Cennet’in Irmakları”, yoğun alkışlar sonucu ikinci kez sergilendi. İkidir yazıyorsun, "Ne sergisi?” demeyin.
Ortada öyle güzel bir tablo vardı ki ifade edecek kelime ararken ancak onu buldum.
.
"SENFONİ ile İLAHİLER" KONSERİ
Yer: Adana Merkez Park Amfiteatrı
Sunucu: Ekrem Tamer
Senfonik Düzenlemeler: Şef Oğuzhan Balcı
Orkestra: Adana, Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası
Türk Müziği Sazları: Ney Ali Tüfekçi, Ud Erdem Şentürk, Kanun Serkan Halil, Kemençe Sercan Halili
Koro: Mersin Opera ve Balesi Korosu
Solistler: Tenör Burak Kut, Soprano Feryal Türkoğlu, Bas Hasan Alptekin
Konser Yöneticisi: Şef Emin Güven Yaşlıçam
.
İCRA EDİLEN ESERLER ve ESERLERLE İLGİLİ KISA BİLGİLER
Sabah İlahisi: Orkestra ve Koro'dan "Sözsüz-Beste: Oğuzhan Balcı"
Dinle Sözümü: Feryal Türkoğlu
Sordum Sarı Çiçeğe: Burak Kut "Söz: Yunus Emre-Beste: Tahir Karagöz"
Salatı Ümmiye: Hasan Alptekin "Beste: Buhurizâde Mustafa Itrî Bey"
Dağlar ile Taşlar İle: Feryal Türkoğlu "Söz: Yunus Emre-Beste: Kutbî Dede"
Uyan Ey Gözlerim Gafletten Uyan: Burak Kut "Söz: Sultan III. Murat Han-Beste: Ali Ufkî Bey"
Nice Bir Uyursun Uyanmaz mısın: Hasan Alptekin "Söz: Yunus Emre-Beste: Şikârızâde Ahmed Efendi"
Ben Yürürüm Yane Yane: Feryal Türkoğlu "Söz: Yunus Emre-Beste: Dede Efendi"

Güzel Âşık Cevrimizi Çekemezsin Demedim mi: Burak Kut "Söz: Pir Sultan Abdal-Beste: Hüseyin Sebilci"

Şol Cennetin Irmakları Akar Allah Deyu Deyu: Hasan Alptekin, Burak Kut, Feryal Türkoğlu "Söz: Yunus Emre"
.
Özel Not: Kaynaklarda bazı eserlerin bestekârı olarak değişik isimler verilmektedir. Bu nedenle bu tür çelişkili eserler hakkındaki bilgiler de eksik bırakılmıştır.



.
.
.
Günay Tulun

  • ALINTI YAPMAK İÇİN

    • Yazarlarımızın makaleleri ve Sayın Günay Tulun'a ait şiirlerin, "Radyo-TV ile diğer basın ve yayın organlarında" yayım ilkesi: Önceden haber verme, eserin aslına sadık kalma, eser sahibiyle alıntının yapıldığı yer adlarını anlaşılır bir açıklıkla belirtmektir. Yayın öncesi bildirim imkânının bulunamadığı aniden gelişen durumlardaysa nezaket gereği, [sessizliginsesi.tr@gmail.com] adresine yayın sonrası bilgi gönderilmesini rica eder; tüm yayınlarınızın başarılı geçmesini dileriz.
  • ESER EKLEMEK İÇİN

    • "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm basılı ya da dijital yayın sayfalarında halkımızın geniş dünya ilgisine uygun olarak her türlü konuya yer verilmiştir. Yayınlanan fotoğrafların büyük bir kısmı "Kadim Okurlarımız" tarafından gönderilmiştir. Fotoğraf ve çizgi resimlerde "İlişkinlik-Telif Hakkı" konusunda tereddüt oluştuğunda bu eserleri yayından çekme hakkımız saklıdır. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm gazete, dergi, site, blog gibi yayın araçlarında yayınlanan makale ve diğer yazı türleriyle fotoğraf, resim, yorum gibi her türlü eserin; üçüncü şahıs, kurum ve kuruluşlara karşı her türlü sorumluluğu, bu eserlerin sahibi olan yazar, gönderici ve ekleyicilerine aittir. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"nun yayın organlarına kayıt edilen ya da kaydedilmek üzere gönderilen eserlerin, telif hakları konusunda problemsiz olmaları önemli ve gereklidir. Yayın Kurulu, gönderilen eserleri yayınlamaktan vazgeçebileceği gibi, dilediği yayın organlarından birinde ya da hepsinde aynı anda ya da değişik zamanlarda yayınlayabilir, yayınlamak isteyen üçüncü şahıslara, tüzel kişiliklere ve kurumlara onay verebilir ya da onlar tarafından yayınlanmasını engelleyebilir. Yalnız şu unutulmamalıdır ki bu eserler, okura saygı kuralı gereği Türkçe kurallarına uygun olmalıdır. Yazılar yayınlandıktan sonra, yazar ya da ekleyicisi; istifa, uzaklaştırılma, çıkarılma dâhil herhangi bir nedenle yazı göndermesi sonlandırılmış olsa dahi "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu Yayın Kurulları"nın oy birliği içeren onay kararı olmadan eserlerinin kayıtlarımızdan ihracını isteyemez, istediği takdirde bunun reddedileceğini en baştan bilmelidir. Gönderici ve yazarlarımızın bu konuya önceden dikkat etmeleri, ileride ihtilaf doğmaması için baştan eser göndermemeleri gerekmektedir. Yayın organlarımıza ekleme yapanlar, bu konudaki sorumluluklarını okumuş ve kabul etmiş sayılacaklardır. Uzun süre yazı göndermeyen ya da yazmayı bırakan köşe yazarlarımızın o güne kadar gönderdikleri tüm yazılar "Konuk Yazarlar" bölümüne aktarılarak yeniden yazı göndermeye başladığı güne kadar köşesi kapatılır. Köşeyi kapama ya da kapatılan köşeyi açıp açmama konusunda karar sahibi, "Sessizliğin Sesi Grubu" ile "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"dur. İhtilaf durumunda, İstanbul'un Kadıköy Mahkemeleri yetkilidir.
  • YORUM YAZMAK İÇİN

    Sayın Okurlarımız: Yorumlarınızı; Grubumuza ait "Google, Yahoo, Mynet, Hotmail, TurTc " ve diğer posta adreslerimize göndermek yerine, "Yorum bölümü açık olan sitelerimiz"deki; yorum yazmak istediğiniz yazının alt kısmında yer alan "Yorum", "Yorum Yapın", "Yorum Yaz" veya "Yorum Gönder" tuşlarını kullanarak doğrudan kaydetme olanağınız bulunmaktadır. Yazacağınız yorumlarınızın; gecikmeksizin, anında yayına girmesini dilerseniz bu yolu tercih etmenizi, saygılarımızla öneririz.

TÜM SİTEYİ DİLDEN DİLE ÇEVİRMEK İÇİN, "DİLİ SEÇİN"İ TIKLAYIN