Yandaş Medyanın Kökleri [Kemal Eyüboğlu]

Türkiye Cumhuriyeti'nin bugünlerde yaşadığı iç ve dış saldırılar karşısında, millî çıkarlarımız yerine, çıkar odaklarının sesi hâline gelen bazı yazılı-görsel medyanın bu içler acısı durumunu daha iyi analiz edebilmek için, yakın tarihimizin tozlu raflarına kısa bir yolculuk yapmanın yararlı olacağı kanısındayım.
Aslında herkesçe çok iyi bilinen, ancak her nedense toplumsal belleklerden kaçırılmaya çalışılan tarihî belgelerin, ara sıra da olsa birileri tarafından topluma anımsatılması gerektiği inancıyla kaleme aldığım bu yazı, hiçbir yayın kuruluşunu hedef almamaktadır. Eminim ki herkes, bu yazılanlardan kendine düşen dersi çıkartacaktır.

TÜRK WİLSONCULAR BİRLİĞİ
Kurucuları;
Halide Edib, Yunus Nadi, Ahmet Emin Yalman, Celal Nuri, Necmettin Sadak, Velid Ebuzziya. 05 Aralık 1918 tarihinde ABD Başkanı Woodrow Wilson'a gönderilen mektup ve ABD'ye kayıtsız şartsız teslimiyet metni: (Mektup 8 başlık altında toplanmıştır)
1) Padişahlığın aynen korunarak meşruti hükûmet şeklinin sürdürüleceği,
2) "Nispi Seçim Sistemi" uygulanarak, tüm azınlıkların haklarının sağlanacağı,
3) Maliye, Tarım, Sanayi, Bayındırlık ve Eğitim Bakanlıklarının başına birer ABD'li başdanışman, ABD'li uzman ve ABD'nin önereceği yerli uzmanlar getirileceği,
4) Bu ABD'li ve yerli uzmanların tümünün ABD'li başdanışman emrinde olacağı,
5) Adalet sisteminde yapılacak tüm reformların; ABD'li başdanışmanın belirlediği ülkelerden getirttirilecek hukukçulara yaptırılacağı,
6) Jandarma ve polis teşkilatlarının; ABD'li başdanışmanın ve onun seçeceği kişilerin yönetimine bırakılacağı,
7) Osmanlı Devleti'nin her ilinde yerel yönetimlerde (belediye teşkilatları) reform yapacak bir ABD'li müfettiş ve ona bağlı uzmanların bulundurulacağı,
8) Devlet yönetmeyi çok iyi bilen ABD gibi büyük ülkenin; Osmanlı Devleti'ni yönetimi altına almayı ve gelişmemiş geri kalmış TÜRKLERİ (!) eğitmesinin sağlanacağı ve ABD mandasının 25 yıl devam etmesi istenmektedir.
Zaten Cumhurbaşkanı Milli Şef İnönü döneminde de ABD ile 1944 lü yıllarda başlayan "ABD ile ikili anlaşmalar"la yukarıda belirtilen ABD mandacılığı (yönetimi) şartları aynen yürürlüğe konmuştur.

1918'lerde, Osmanlı devlet yönetimindeki yetki sahibi devlet adamları, üst düzey komutanlar ve Saray ileri gelenleri tamamen mandadan yana idiler.
Ahmet İzzet Paşa, Mahmut Paşa, Esad Paşa, Cevat Paşa, Ahmet Rıza Bey, Mehmet Ali Bey, Damat Ferit Bey...vb.vb. Ayan Üyesi (Danıştay) Çürüksulu Mahmut Paşa; büyük devletlere tüm yetkilerin verileceğini, onların yardımlarından yararlanılacağını ve Paris görüşmelerinde ele alınan ABD mandasının şartlarının tam belirlenerek kabul edileceğini açıkladı.

VAKİT gazetesi'nde; gazeteci Ahmet Emin Yalman büyük bir tutkuyla ABD mandasını savunuyordu. 21 Temmuz 1919 ve 25 Ağustos 1919 tarihli Vakit gazetesindeki yazılarında: Gazi Mustafa Kemal Paşa ve onunla birlikte vatan savunmasına canlarını koyanları, "maceracı, akılsız ve devlete isyan eden adi çete ve isyancılar olduklarını" yazıyor ve "sadece laftan ibaret olan bağımsızlık gibi aptal isteklerin, artık dünyada hükmünün kalmadığı"nın altını özellikle vurguluyordu. 25 Ağustos 1919 tarihli yazısının devamında, "toprak bütünlüğünün korunmasını isteyenlerin komitacı ruhlu, iğrenç ırkçı milliyetçiler" olduklarını ama ABD gibi büyük bir devletin yönetiminin (mandasının) , tüm Avrupa yüksek sermayedarlarını Türkiye'ye getireceğini, Türkiye'nin ticari, ekonomik bir serbest pazar olacağını gururla yazıyordu. (Sanki, şimdikilerden bazılarına benziyor gibi...) 

Ahmet Emin Bey kendisini anlatırken gururla: 'Ben, Amerikan Üniversitelerinde dört yıl okudum. Amerikalıları çok iyi tanırım. Amerikalıların mandası (yönetimi) Osmanlıyı düştüğü durumdan kurtaracağı gibi hem İngiltere'nin istekleri doğrultusunda da çözümler getirecektir. Hem de Osmanlı topraklarına artık sahipsiz mal gibi bakılmayacağını bütün dünyaya gösterecektir'. 

1918'li yıllarda Türk Osmanlı İmparatorluğu'nun paramparçalığı, Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK dışında, daha sonra İstiklal Savaşı üst düzey komutanları olan paşaları dahi umutsuzluğa itmişti. İsmet Paşa (İnönü), 1918'li yıllarda Kazım Karabekir Paşa'ya Mondros Anlaşması sonrası yazdığı mektupta şunları diyordu: "Amerikan Milleti'ne başvurular çok yararlı olacaktır. Deniliyor ki ben de tamamen bu fikirdeyim; bütün ülkeyi parçalamadan ABD'nin yönetimine bırakmak yaşayabilmek için tek çare gibidir." (Zaten 5 Aralık 1938'de ABD ile gizli ticaret anlaşması imzalamıştır, Milli Şef İsmet İnönü...)
Tüm bu olanlara karşın, TÜRK'ün Ebedi Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ün, 24 Kasım 1919 günü, o günün "Mondros (İstanbul) Basını"na işte YANITI:
"Kimi İstanbul gazetelerinde bizler maceracılıkla suçlanıyoruz. Milletin hakkının aranması maceracılık, bu hakkı arayanlar da muhterisler oldu. Ancak durup dururken macera aramaya, maceracı olmaya bilmem ki gerek ve ihtiyaç niye hasıl oldu? Bu maceracıların rütbeleri mi eksikti? Aç mı kaldılar? Yoksa şahsi gelecekleri mi karardı? Hayır! Her şeyleri yerli yerindeydi. Üstelik çok büyük bir savaşın yorgunluğundan sonra rahat etmeye ihtiyaçları vardı. Böyle insanların kalkıp yeni maceralar, yeni sıkıntılar, dertler yaratmalarına ne gerek olabilirdi ki? Hâlbuki, milletin geleceği ve şerefi söz konusudur. Bu mesele her şeyden öndedir. Rütbeler ve huzur ancak millet ve vatan için kazanılırsa bir ehemmiyet ve kutsallık arz eder."

Son Söz (Sonuç) :
Tarih tekerrürden ibarettir. Haydi bakalım, kolay gelsin efendiler! Tekerrür ettireceğiniz tarihin nasıl sonuçlandığını da yine tarihî belgelerle açıklamamı ister misiniz?




.
.
.
Kemal Eyüboğlu






  • ALINTI YAPMAK İÇİN

    • Yazarlarımızın makaleleri ve Sayın Günay Tulun'a ait şiirlerin, "Radyo-TV ile diğer basın ve yayın organlarında" yayım ilkesi: Önceden haber verme, eserin aslına sadık kalma, eser sahibiyle alıntının yapıldığı yer adlarını anlaşılır bir açıklıkla belirtmektir. Yayın öncesi bildirim imkânının bulunamadığı aniden gelişen durumlardaysa nezaket gereği, [sessizliginsesi.tr@gmail.com] adresine yayın sonrası bilgi gönderilmesini rica eder; tüm yayınlarınızın başarılı geçmesini dileriz.
  • ESER EKLEMEK İÇİN

    • "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm basılı ya da dijital yayın sayfalarında halkımızın geniş dünya ilgisine uygun olarak her türlü konuya yer verilmiştir. Yayınlanan fotoğrafların büyük bir kısmı "Kadim Okurlarımız" tarafından gönderilmiştir. Fotoğraf ve çizgi resimlerde "İlişkinlik-Telif Hakkı" konusunda tereddüt oluştuğunda bu eserleri yayından çekme hakkımız saklıdır. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm gazete, dergi, site, blog gibi yayın araçlarında yayınlanan makale ve diğer yazı türleriyle fotoğraf, resim, yorum gibi her türlü eserin; üçüncü şahıs, kurum ve kuruluşlara karşı her türlü sorumluluğu, bu eserlerin sahibi olan yazar, gönderici ve ekleyicilerine aittir. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"nun yayın organlarına kayıt edilen ya da kaydedilmek üzere gönderilen eserlerin, telif hakları konusunda problemsiz olmaları önemli ve gereklidir. Yayın Kurulu, gönderilen eserleri yayınlamaktan vazgeçebileceği gibi, dilediği yayın organlarından birinde ya da hepsinde aynı anda ya da değişik zamanlarda yayınlayabilir, yayınlamak isteyen üçüncü şahıslara, tüzel kişiliklere ve kurumlara onay verebilir ya da onlar tarafından yayınlanmasını engelleyebilir. Yalnız şu unutulmamalıdır ki bu eserler, okura saygı kuralı gereği Türkçe kurallarına uygun olmalıdır. Yazılar yayınlandıktan sonra, yazar ya da ekleyicisi; istifa, uzaklaştırılma, çıkarılma dâhil herhangi bir nedenle yazı göndermesi sonlandırılmış olsa dahi "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu Yayın Kurulları"nın oy birliği içeren onay kararı olmadan eserlerinin kayıtlarımızdan ihracını isteyemez, istediği takdirde bunun reddedileceğini en baştan bilmelidir. Gönderici ve yazarlarımızın bu konuya önceden dikkat etmeleri, ileride ihtilaf doğmaması için baştan eser göndermemeleri gerekmektedir. Yayın organlarımıza ekleme yapanlar, bu konudaki sorumluluklarını okumuş ve kabul etmiş sayılacaklardır. Uzun süre yazı göndermeyen ya da yazmayı bırakan köşe yazarlarımızın o güne kadar gönderdikleri tüm yazılar "Konuk Yazarlar" bölümüne aktarılarak yeniden yazı göndermeye başladığı güne kadar köşesi kapatılır. Köşeyi kapama ya da kapatılan köşeyi açıp açmama konusunda karar sahibi, "Sessizliğin Sesi Grubu" ile "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"dur. İhtilaf durumunda, İstanbul'un Kadıköy Mahkemeleri yetkilidir.
  • YORUM YAZMAK İÇİN

    Sayın Okurlarımız: Yorumlarınızı; Grubumuza ait "Google, Yahoo, Mynet, Hotmail, TurTc " ve diğer posta adreslerimize göndermek yerine, "Yorum bölümü açık olan sitelerimiz"deki; yorum yazmak istediğiniz yazının alt kısmında yer alan "Yorum", "Yorum Yapın", "Yorum Yaz" veya "Yorum Gönder" tuşlarını kullanarak doğrudan kaydetme olanağınız bulunmaktadır. Yazacağınız yorumlarınızın; gecikmeksizin, anında yayına girmesini dilerseniz bu yolu tercih etmenizi, saygılarımızla öneririz.

TÜM SİTEYİ DİLDEN DİLE ÇEVİRMEK İÇİN, "DİLİ SEÇİN"İ TIKLAYIN