Okulum [Semiramis Kanbak]

Bu gruba ait tüm sitelerde yayınlanan makaleler, hiçbir dönemde sansür edilmemiştir. Ayrıca Nisan 2012′den
beri de redakte edilmemekte; doğrusu ve yanlışıyla eser sahibinin gönderdiği özgün hâlde yayınlanmaktadır.
Bir önceki yazı: " Aileden Uzakta"...
Okulu anlatmaya başlamadan önce okula nasıl gittiğimizi anlatmak istiyorum. İlk yıllarda tramvayla, tramvaylar kalktıktan sonra da belediye otobüsüyle gidiyorduk. Ablamla evden Kadıköy İskelesi'ne kadar yürüyor, oradan Bağlarbaşı otobüsüne biniyor, meydanda otobüsten inerek okula yürüyor, akşamları da aynı şekilde eve dönüyorduk. Ancak güzergah üzerindeki Haydarpaşa Lisesi'nin de aynı saatlerde başlıyor ve dağılıyor olması bu otobüsleri zor binilir hale getirmişti. Bunun üzerine okul idaresinin girişimiyle sadece bizim okulumuza ait bir öğrenci otobüsü tahsis edildi. Bu otobüs sabahları belli bir saatte bizi Kadıköy Meydanı'ndan alıyor, okulun kapısına bırakıyor, akşamları da yine okulun kapısından alarak Kadıköy'e bırakıyordu. Evlerinin konumuna ya da tercihlerine göre bazı öğrenciler de okula taksi-dolmuşlarla ya da özel otoları ile geliyorlardı.

Bağlarbaşı meydanından büyük bir arsayla - daha önce top sahası olarak kullanılan bu alan şimdi 4-5 katlı yapılarla dolu - ayrılan okulun kapısından içeri girdiğinizde, önce ortasında oval bir çim alan bulunan geniş bir bahçeyle karşılaşılıyordunuz. Solda tek katlı bir bekçi kulübesi vardı. Onun biraz ötesinde tek katlı yuvarlak bir bina daha vardı ki bu bina o zamanlar müzik dersleri için kullanılıyordu. Tam karşıda orta sınıflarının ve yatakhanenin bulunduğu Bowker Hall ve Barton Hall binaları, sağda ise içinde müdüriyetin ve toplantı salonunun da (auditorium) yer aldığı idare binası, Huntington Hall vardı. Girişin hemen sağında ise bir patikayla ulaşılan ve ÜAKL öğrencileri için çok özel bir yeri olan Kinney Cottage, diğer adıyla Practice House vardı. Binalar isimlerini okula emeği geçen hoca ya da yöneticilerin isimlerinden alıyordu. 

Bowker Hall ve Barton Hall birbirine bir koridorla bağlıydı ve bu koridorun altından geçilerek alt bahçeye iniliyordu. Bu bahçede kocaman at kestanesi ağaçları, ağaçların altlarında da ahşap banklar vardı. Sağda lise sınıflarının ve revirin olduğu Martin Hall binası bulunuyordu. Martin Hall diğer binalarla kıyaslandığında oldukça yeni bir binaydı ve binaya merdivenlerle giriliyordu.

Okulun bahçesi teraslıydı. Martin Hall'ün önünden bir kaç basamakla okul kantinin bulunduğu bahçe seviyesine oradan da yine basamaklarla basketbol ve voleybol maçlarının yapıldığı açık spor alanına iniliyordu. Bu alandan yine birkaç basamak inerek beyzbol sahasının, salıncakların ve Teddyball direğinin bulunduğu bahçe bölümüne ulaşıyordunuz. Salıncakların hemen yanında da çamaşırhane de dediğimiz ve iki katlı bir bina olan Emir Konak vardı, 

Okul kütüphanesi Barton Hall'ün üst katında, etüt salonu (Study Hall) ise "Bowker Hall'in giriş katındaydı. Boş derslerde bu salona gelir, ders çalışırdık. Başımızda bizi gözeten bir hoca ya da üst sınıflardan bir öğrenci olurdu. Ders çalıştığımız bir diğer yer de Barton Hall'ün alt katındaki hamamın girişiydi. Burayı sonradan keşfetmiş, hem birlikte çalışmak ve hem de ara sıra sohbet etmek imkanı da bulduğumuzdan tercih eder olmuştuk. 

Okulun jimnastik salonu Barton Hall'deydi. Salonun yanında içinde içme suyu bulunan musluklu, kocaman bir su küpü vardı, suyumuzu bu küpten içiyorduk. Okul kantini ise Martin Hall'e bitişik tek katlı büfemsi bir binaydı. Kantinde tost, sandviç, çörekler, çeşitli meşrubatlar, kısacası bir kantinde bulunabilecek her şey mevcuttu. Yemekhane ise Bowker Hall'ün alt katındaydı. İsteyen öğrenciler her ay belli bir ücret ödeyerek orada yemek yiyebiliyorlardı. 

Öğle yemeklerimizi ilk yıllarda anneanneciğimin hazırladığı sefer taslarımızdan yiyorduk. Ancak bir gün hazırladığı yemeklerimizin üzerine, tüm ısrarlarına rağmen yemediğimiz paça suyunu dökmüş ve biz bunu fark edince yemeği yiyemeyerek okuldaki çöp tenekesine dökmüştük. O günden sonra da böyle sürprizlerle karşılaşmamak için sefertası faslını kapattık ve öğle yemeklerimizi okul kantininden yemeye başladık. 

Geçenlerde okulumuzun web sitesine girdiğimde, okulumuzda biz mezun olduktan sonra pek çok değişiklik yapıldığını gördüm. Kinney Cottage ile Martin Hall'ün arasına Morgan Hall binası, eskiden baseball sahasının bulunduğu yere de büyük bir spor salonu inşa edilmiş. Bazı binalara ilave katlar yapılmış, modern bir kütüphane ile bilgisayar laboratuarları kurulmuş. Bu gelişmelerden büyük bir mutluluk duydum. Okulun karma eğitime geçmesi ile bu ayrıcalıklı eğitimden erkek öğrencilerin de yararlanabiliyor olması benim için ayrı bir kıvanç kaynağı oldu.

Anı dizisi, gelecek yazı olan, "Eğitim Örgüsü" ile devam edecek.

Semiramis Kanbak

  • ALINTI YAPMAK İÇİN

    • Yazarlarımızın makaleleri ve Sayın Günay Tulun'a ait şiirlerin, "Radyo-TV ile diğer basın ve yayın organlarında" yayım ilkesi: Önceden haber verme, eserin aslına sadık kalma, eser sahibiyle alıntının yapıldığı yer adlarını anlaşılır bir açıklıkla belirtmektir. Yayın öncesi bildirim imkânının bulunamadığı aniden gelişen durumlardaysa nezaket gereği, [sessizliginsesi.tr@gmail.com] adresine yayın sonrası bilgi gönderilmesini rica eder; tüm yayınlarınızın başarılı geçmesini dileriz.
  • ESER EKLEMEK İÇİN

    • "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm basılı ya da dijital yayın sayfalarında halkımızın geniş dünya ilgisine uygun olarak her türlü konuya yer verilmiştir. Yayınlanan fotoğrafların büyük bir kısmı "Kadim Okurlarımız" tarafından gönderilmiştir. Fotoğraf ve çizgi resimlerde "İlişkinlik-Telif Hakkı" konusunda tereddüt oluştuğunda bu eserleri yayından çekme hakkımız saklıdır. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm gazete, dergi, site, blog gibi yayın araçlarında yayınlanan makale ve diğer yazı türleriyle fotoğraf, resim, yorum gibi her türlü eserin; üçüncü şahıs, kurum ve kuruluşlara karşı her türlü sorumluluğu, bu eserlerin sahibi olan yazar, gönderici ve ekleyicilerine aittir. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"nun yayın organlarına kayıt edilen ya da kaydedilmek üzere gönderilen eserlerin, telif hakları konusunda problemsiz olmaları önemli ve gereklidir. Yayın Kurulu, gönderilen eserleri yayınlamaktan vazgeçebileceği gibi, dilediği yayın organlarından birinde ya da hepsinde aynı anda ya da değişik zamanlarda yayınlayabilir, yayınlamak isteyen üçüncü şahıslara, tüzel kişiliklere ve kurumlara onay verebilir ya da onlar tarafından yayınlanmasını engelleyebilir. Yalnız şu unutulmamalıdır ki bu eserler, okura saygı kuralı gereği Türkçe kurallarına uygun olmalıdır. Yazılar yayınlandıktan sonra, yazar ya da ekleyicisi; istifa, uzaklaştırılma, çıkarılma dâhil herhangi bir nedenle yazı göndermesi sonlandırılmış olsa dahi "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu Yayın Kurulları"nın oy birliği içeren onay kararı olmadan eserlerinin kayıtlarımızdan ihracını isteyemez, istediği takdirde bunun reddedileceğini en baştan bilmelidir. Gönderici ve yazarlarımızın bu konuya önceden dikkat etmeleri, ileride ihtilaf doğmaması için baştan eser göndermemeleri gerekmektedir. Yayın organlarımıza ekleme yapanlar, bu konudaki sorumluluklarını okumuş ve kabul etmiş sayılacaklardır. Uzun süre yazı göndermeyen ya da yazmayı bırakan köşe yazarlarımızın o güne kadar gönderdikleri tüm yazılar "Konuk Yazarlar" bölümüne aktarılarak yeniden yazı göndermeye başladığı güne kadar köşesi kapatılır. Köşeyi kapama ya da kapatılan köşeyi açıp açmama konusunda karar sahibi, "Sessizliğin Sesi Grubu" ile "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"dur. İhtilaf durumunda, İstanbul'un Kadıköy Mahkemeleri yetkilidir.
  • YORUM YAZMAK İÇİN

    Sayın Okurlarımız: Yorumlarınızı; Grubumuza ait "Google, Yahoo, Mynet, Hotmail, TurTc " ve diğer posta adreslerimize göndermek yerine, "Yorum bölümü açık olan sitelerimiz"deki; yorum yazmak istediğiniz yazının alt kısmında yer alan "Yorum", "Yorum Yapın", "Yorum Yaz" veya "Yorum Gönder" tuşlarını kullanarak doğrudan kaydetme olanağınız bulunmaktadır. Yazacağınız yorumlarınızın; gecikmeksizin, anında yayına girmesini dilerseniz bu yolu tercih etmenizi, saygılarımızla öneririz.

TÜM SİTEYİ DİLDEN DİLE ÇEVİRMEK İÇİN, "DİLİ SEÇİN"İ TIKLAYIN