Öğretmenlerim [Semiramis Kanbak]

Bu gruba ait tüm sitelerde yayınlanan makaleler, hiçbir dönemde sansür edilmemiştir. Ayrıca Nisan 2012′den
beri de redakte edilmemekte; doğrusu ve yanlışıyla eser sahibinin gönderdiği özgün hâlde yayınlanmaktadır.
Bir önceki yazı: "Derslerle Dersler"...
Bu bölümde biraz da okulumuzdaki yönetici ve öğretmenlerimizden bahsetmek istiyorum. Okulumuzun yönetiminde Amerikalı bir müdür ile Türk bir müdür muavini vardı. Öğretmen kadrosu ise çoğunluğu Amerikalı olan yabancı uyruklu eğitimcilerden ve Türk eğitimcilerden oluşuyordu.
     
Gerek okul müdürümüz Miss Morgan gerekse müdür muavinimiz Semiha Malatyalıoğlu bulundukları görevi layıkıyla yerine getiren örnek yöneticilerdi. Öğrenciler üzerinde tatlı sert bir otorite kurmuşlardı. Onları hem kendimize yakın hissediyor hem de büyük bir saygı duyuyorduk.
     
Hocalarımıza gelince, hemen hepsi konularında uzman ve çocuk psikolojisinden anlayan çok değerli kişilerdi. Bize hep sevgiyle yaklaşıyorlar ve verebileceklerinin en iyisini vermeye çalışıyorlardı.
     
Türk edebiyatı dersimize gelen Perizat Banguoğlu, Biyoloji hocamız Dr. Yuvanoğlu, Matematik hocamız Nermin Kanuni, Tarih hocalarımız Güzin Teker ve Hikmet Omay, Sosyoloji hocamız Feliha Oksal, tercüme hocamız Seniye Pekalın, İngilizce edebiyat hocamız Dr. Virginia Canfield, Fen bilgisi hocamız Mr. John Scott, Felsefe hocamız Miss Thorne, Miss Castillo, Miss Lavery, Miss Miranda ve adı şu anda aklıma gelmeyen diğerleri - hepsi çok sevdiğim ve saydığım hocalarımdı. Bugün yaşamıma az ya da çok katkıları olan bu kişileri hatırladığımda yüzümde bir tebessüm beliriyor ve hepsini buradan saygı ve şükranla anıyorum. 

Ancak eğitim hayatında bazı hocalarımız üzerimizde daha derin bir iz bırakırlar. Onları hatırladığımızda diğerlerini hatırladığımızdakinden daha büyük bir tebessüm belirir yüzümüzde. Bana emeği geçen hocalarımın tümünü burada anlatmam mümkün olamadığından en azından bende böylesine iz bırakan hocalarımdan birkaçını size anlatmaya çalışacağım.
     
Önce Dr.Yuvanoğlu'ndan başlamak istiyorum.Tıp doktoru olan Miss Yuvanoğlu biyoloji dersimize geliyordu. Onun verdiği derse olan hakimiyeti, esprili ve tatlı-sert kişiliği, biyolojiyi, ezber gerektiren derslerden hiç hoşlanmayan benim gibi birisi için bile zevkle dinlenilen, severek çalışılan bir ders haline getirmişti. Hocamız doktor olduğu için daha çok insan vücudu üzerinde duruyor, kertenkelelerin solunum sistemi ya da kurbağaların sindirim sistemi gibi hayatta ne zaman kullanılacağı belli olmayan konular ikinci planda kalıyordu. Ben onun derslerini iple çekiyordum ve hiç bitmemesini istiyordum. Sanırım bu konuda pek çok arkadaşım da benim gibi düşünüyordu.

İngilizce konuşurken vurguları sanki Türkçe konuşuyor gibiydi. Sanırım cümleleri önce Türkçe düşünüyor sonra İngilizceye tercüme ederek konuşuyordu ve bu da onun sözlerine ayrı bir sevimlilik katıyordu. Örneğin bir gün, kendisine numara yaptığına inandığı bir arkadaşımıza "sabah sabah bana numara yapma" diyecek, "morning morning don't make me numbers" demişti de hepimizi çok güldürmüştü. Değerli Hocamızın bundan birkaç yıl önce yaşama veda ettiğini internette okuduğumda çok üzüldüm. Ruhu şad olsun. 

Çok sevdiğim derslerden bir diğeri de matematikti. 7. sınıfta cebirden ikmale kalmış ve bütün bir yaz cebir çalışmıştım. Ama o sene cebirden ikmale kalmam benim için çok iyi oldu. İkmale kaldıktan sonra matematiği daha çok sevdim ve eğitim hayatım boyunca bu dersle ilgili hiçbir problem yaşamadım, aksine en yüksek notlarım hep bu dersten oldu. Tabii bunda matematik hocalarımın, özellikle de Nermin Hanım'ın (Kanuni) payı büyüktür. Nermin Hanım dersi öyle güzel anlatırdı ki, ben dersi derste öğrenirdim, eve gittiğimde matematik çalışmama gerek kalmazdı. Sorularımızı hiç yüksünmeden cevaplar, anladığımıza kani olana kadar anlatırdı. 
     
Derslerini keyifle izlediğim hocalarımdan biri de Dr. Canfield'di. İngilizce edebiyat dersimize gelen Miss Canfield konusunda doktorası olan ve dersi ders gibi değil de sohbet havasında anlatan bir hocamızdı. Onun derslerini de dört gözle beklediğimi, ağzından çıkan her sözü dikkatle dinlediğimi ve bundan büyük keyif aldığımı hatırlıyorum. 
   
Burada biraz da ÜAKL'de aldığım eğitimin günlük yaşamımda bıraktığı bazı izlerden bahsetmek istiyorum. Ben bugün jimnastik yaparken, hala sevgili beden eğitimi hocam Azade Taydemir'den öğrendiğim hareketleri yaparım. Makinede bir şey diktiğim zaman iplik uçlarını Miss Miranda' dan öğrendiğim şekilde bağlar, soğanı onun gösterdiği gibi, küp küp doğrarım. Hâlâ kahverengiyle maviyi birbirine yakıştırıp birlikte giyemem, iki farklı deseni bir arada aynı yerde kullanamam. Bir şey yazarken özel isimlerin baş harflerini büyük harfle yazmaya, dahi eklerini ayırmaya ve noktalama işaretlerini yerinde kullanmaya dikkat eder, eğer elle yazıyorsam güzel yazmaya özen gösteririm. 
Anı dizisi, gelecek yazı olan, "Evcilik Oyunları" ile devam edecek.




Semiramis Kanbak

  • ALINTI YAPMAK İÇİN

    • Yazarlarımızın makaleleri ve Sayın Günay Tulun'a ait şiirlerin, "Radyo-TV ile diğer basın ve yayın organlarında" yayım ilkesi: Önceden haber verme, eserin aslına sadık kalma, eser sahibiyle alıntının yapıldığı yer adlarını anlaşılır bir açıklıkla belirtmektir. Yayın öncesi bildirim imkânının bulunamadığı aniden gelişen durumlardaysa nezaket gereği, [sessizliginsesi.tr@gmail.com] adresine yayın sonrası bilgi gönderilmesini rica eder; tüm yayınlarınızın başarılı geçmesini dileriz.
  • ESER EKLEMEK İÇİN

    • "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm basılı ya da dijital yayın sayfalarında halkımızın geniş dünya ilgisine uygun olarak her türlü konuya yer verilmiştir. Yayınlanan fotoğrafların büyük bir kısmı "Kadim Okurlarımız" tarafından gönderilmiştir. Fotoğraf ve çizgi resimlerde "İlişkinlik-Telif Hakkı" konusunda tereddüt oluştuğunda bu eserleri yayından çekme hakkımız saklıdır. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm gazete, dergi, site, blog gibi yayın araçlarında yayınlanan makale ve diğer yazı türleriyle fotoğraf, resim, yorum gibi her türlü eserin; üçüncü şahıs, kurum ve kuruluşlara karşı her türlü sorumluluğu, bu eserlerin sahibi olan yazar, gönderici ve ekleyicilerine aittir. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"nun yayın organlarına kayıt edilen ya da kaydedilmek üzere gönderilen eserlerin, telif hakları konusunda problemsiz olmaları önemli ve gereklidir. Yayın Kurulu, gönderilen eserleri yayınlamaktan vazgeçebileceği gibi, dilediği yayın organlarından birinde ya da hepsinde aynı anda ya da değişik zamanlarda yayınlayabilir, yayınlamak isteyen üçüncü şahıslara, tüzel kişiliklere ve kurumlara onay verebilir ya da onlar tarafından yayınlanmasını engelleyebilir. Yalnız şu unutulmamalıdır ki bu eserler, okura saygı kuralı gereği Türkçe kurallarına uygun olmalıdır. Yazılar yayınlandıktan sonra, yazar ya da ekleyicisi; istifa, uzaklaştırılma, çıkarılma dâhil herhangi bir nedenle yazı göndermesi sonlandırılmış olsa dahi "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu Yayın Kurulları"nın oy birliği içeren onay kararı olmadan eserlerinin kayıtlarımızdan ihracını isteyemez, istediği takdirde bunun reddedileceğini en baştan bilmelidir. Gönderici ve yazarlarımızın bu konuya önceden dikkat etmeleri, ileride ihtilaf doğmaması için baştan eser göndermemeleri gerekmektedir. Yayın organlarımıza ekleme yapanlar, bu konudaki sorumluluklarını okumuş ve kabul etmiş sayılacaklardır. Uzun süre yazı göndermeyen ya da yazmayı bırakan köşe yazarlarımızın o güne kadar gönderdikleri tüm yazılar "Konuk Yazarlar" bölümüne aktarılarak yeniden yazı göndermeye başladığı güne kadar köşesi kapatılır. Köşeyi kapama ya da kapatılan köşeyi açıp açmama konusunda karar sahibi, "Sessizliğin Sesi Grubu" ile "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"dur. İhtilaf durumunda, İstanbul'un Kadıköy Mahkemeleri yetkilidir.
  • YORUM YAZMAK İÇİN

    Sayın Okurlarımız: Yorumlarınızı; Grubumuza ait "Google, Yahoo, Mynet, Hotmail, TurTc " ve diğer posta adreslerimize göndermek yerine, "Yorum bölümü açık olan sitelerimiz"deki; yorum yazmak istediğiniz yazının alt kısmında yer alan "Yorum", "Yorum Yapın", "Yorum Yaz" veya "Yorum Gönder" tuşlarını kullanarak doğrudan kaydetme olanağınız bulunmaktadır. Yazacağınız yorumlarınızın; gecikmeksizin, anında yayına girmesini dilerseniz bu yolu tercih etmenizi, saygılarımızla öneririz.

TÜM SİTEYİ DİLDEN DİLE ÇEVİRMEK İÇİN, "DİLİ SEÇİN"İ TIKLAYIN