Bir Destandır Çanakkale [Canay Davran]

Bu gruba ait tüm sitelerde yayınlanan makaleler, hiçbir dönemde sansür edilmemiştir. Ayrıca Nisan 2012′den
beri de redakte edilmemekte; doğrusu ve yanlışıyla eser sahibinin gönderdiği özgün hâlde yayınlanmaktadır.
Yanlış hatırlamıyorsam 2000'li yılların başıydı. O sırada öğretmenlik görevim devam ediyordu. Okul müdürüm, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'ni anlatan, bir yazı yazmamı ve törende okumamı istemişti. İşte, o istek üzerine yazdığım yazıyı, hiçbir ekleme yapmadan paylaşıyorum. 

Çanakkale!..
Kanla, yiğitlikle yazılmış, yüreğimizin ta içine işlemiş bir destan. İşlememesi, yüreğimizin burkulmaması, kabarmaması mümkün mü?
Yakılan türküdeki yoğun acı, sarıp sarmalar benliğimizi. 


Çanakkale içinde vurdular beni
Ölmeden mezara koydular beni
Çanakkale içinde bir dolu testi
Anneler, babalar ümidi kesti...

Kimi Edirne kimi Van kimi İstanbul ya da Erzurum kimi de Karslı… Adları ne olursa olsun; Mehmet, Ali, Salih, Mustafa hepsi atamız değil mi? Hepsi kahraman, hepsi Mehmed’imiz bizim...

İki yüz elli binden fazla şehit verdiğimiz bu savaşa isyan etmemek mümkün mü? Bakın, Mehmet Akif nasıl getirmiş bu isyanı dile;

Şu Boğaz Harbi nedir; var mı dünyada bir eşi
En kesif orduların yükleniyor dördü-beşi
Tepeden yüz bularak geçmek için Marmara´ya,
Kaç donanmayla sarılmış ufacık bir karaya...
… Ölüm indirmede gökler, ölü püskürmede yer;
O ne müthiş tipidir; savrulur enkaz-ı beşer...
Kafa, göz, gövde, bacak, kol, çene, parmak, el-ayak
Boşanır sırtlara, vadilere sağnak sağnak…

Evet, bu eşi, benzeri görülmemiş korkunç savaş, Birinci Dünya Savaşı sırasında sonradan Yavuz ve Midilli adlarını alan iki Alman gemisinin, Başkomutan Enver Paşa´nın koruması altında Osmanlı´ya sığınmasıyla başlar. Bu yüzden Çanakkale Boğazı’nı abluka altına alır İngiliz ve Fransız donanmaları. O donanmalar ki gerçekten dünyanın en büyük armadasıdır. Bugün bile erişilemeyecek bir sayıdadır onlar. 108 savaş gemisi, 308 taşıt ve çıkarma gemisi, kruvazörler, fırkateynler, muhripler ve diğerleri…

Çanakkale önüne gelen bu dev donanma, en büyük darbeyi yine oradan alır. Küçücük bir gemi olan NUSRAT ve onun genç komutanı Yüzbaşı Hakkı’yla arkadaşlarını da unutmamak gerek. Yüzbaşı ve arkadaşları hayatlarını tehlikeye atarak, daha önce mayından temizlenmiş olan alana, tekrar mayın dökmüş ve düşman donanmasına en büyük, en öldürücü darbeyi, geceyi kendisine siper alarak hazırlamıştı.

Karadan da yapılan sürekli top atışlarıyla düşman püskürtülmüş ve İngilizlerin büyük devlet adamı Churchill’in “Geçilir” dediği Çanakkale, geçilmez olmuştu. Dünyada hiçbir komutanın bir orduya veremeyeceği, hiçbir ordunun da yerine getirmeyeceği bir emri verdi Mustafa Kemal:
“Size taarruzu emretmiyorum. Ölmeyi emrediyorum.”

Siperler arası mesafenin çok az olmasına aldırmayan ve bir daha asla geri dönmeyeceğini bilerek, elindeki Kur’an-ı Kerim’le, kelime-i şehadet getirerek cennete koştu her subay, her nefer… 


İşte bir hilal uğruna iki yüz elli binden fazla şehit verdiğimiz Çanakkale böyle geçilmedi. Geçilemedi, geçit vermedi! 

18 Mart’ı anarken, Türk Ulusu´nun kaderini tayin eden şehit askerlerimizi saygıyla selamlıyor, onlarla birlikte, güzel insan, büyük asker ve devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk’ün önünde bir kez daha saygıyla eğiliyorum. 

Canay Davran

  • ALINTI YAPMAK İÇİN

    • Yazarlarımızın makaleleri ve Sayın Günay Tulun'a ait şiirlerin, "Radyo-TV ile diğer basın ve yayın organlarında" yayım ilkesi: Önceden haber verme, eserin aslına sadık kalma, eser sahibiyle alıntının yapıldığı yer adlarını anlaşılır bir açıklıkla belirtmektir. Yayın öncesi bildirim imkânının bulunamadığı aniden gelişen durumlardaysa nezaket gereği, [sessizliginsesi.tr@gmail.com] adresine yayın sonrası bilgi gönderilmesini rica eder; tüm yayınlarınızın başarılı geçmesini dileriz.
  • ESER EKLEMEK İÇİN

    • "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm basılı ya da dijital yayın sayfalarında halkımızın geniş dünya ilgisine uygun olarak her türlü konuya yer verilmiştir. Yayınlanan fotoğrafların büyük bir kısmı "Kadim Okurlarımız" tarafından gönderilmiştir. Fotoğraf ve çizgi resimlerde "İlişkinlik-Telif Hakkı" konusunda tereddüt oluştuğunda bu eserleri yayından çekme hakkımız saklıdır. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm gazete, dergi, site, blog gibi yayın araçlarında yayınlanan makale ve diğer yazı türleriyle fotoğraf, resim, yorum gibi her türlü eserin; üçüncü şahıs, kurum ve kuruluşlara karşı her türlü sorumluluğu, bu eserlerin sahibi olan yazar, gönderici ve ekleyicilerine aittir. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"nun yayın organlarına kayıt edilen ya da kaydedilmek üzere gönderilen eserlerin, telif hakları konusunda problemsiz olmaları önemli ve gereklidir. Yayın Kurulu, gönderilen eserleri yayınlamaktan vazgeçebileceği gibi, dilediği yayın organlarından birinde ya da hepsinde aynı anda ya da değişik zamanlarda yayınlayabilir, yayınlamak isteyen üçüncü şahıslara, tüzel kişiliklere ve kurumlara onay verebilir ya da onlar tarafından yayınlanmasını engelleyebilir. Yalnız şu unutulmamalıdır ki bu eserler, okura saygı kuralı gereği Türkçe kurallarına uygun olmalıdır. Yazılar yayınlandıktan sonra, yazar ya da ekleyicisi; istifa, uzaklaştırılma, çıkarılma dâhil herhangi bir nedenle yazı göndermesi sonlandırılmış olsa dahi "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu Yayın Kurulları"nın oy birliği içeren onay kararı olmadan eserlerinin kayıtlarımızdan ihracını isteyemez, istediği takdirde bunun reddedileceğini en baştan bilmelidir. Gönderici ve yazarlarımızın bu konuya önceden dikkat etmeleri, ileride ihtilaf doğmaması için baştan eser göndermemeleri gerekmektedir. Yayın organlarımıza ekleme yapanlar, bu konudaki sorumluluklarını okumuş ve kabul etmiş sayılacaklardır. Uzun süre yazı göndermeyen ya da yazmayı bırakan köşe yazarlarımızın o güne kadar gönderdikleri tüm yazılar "Konuk Yazarlar" bölümüne aktarılarak yeniden yazı göndermeye başladığı güne kadar köşesi kapatılır. Köşeyi kapama ya da kapatılan köşeyi açıp açmama konusunda karar sahibi, "Sessizliğin Sesi Grubu" ile "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"dur. İhtilaf durumunda, İstanbul'un Kadıköy Mahkemeleri yetkilidir.
  • YORUM YAZMAK İÇİN

    Sayın Okurlarımız: Yorumlarınızı; Grubumuza ait "Google, Yahoo, Mynet, Hotmail, TurTc " ve diğer posta adreslerimize göndermek yerine, "Yorum bölümü açık olan sitelerimiz"deki; yorum yazmak istediğiniz yazının alt kısmında yer alan "Yorum", "Yorum Yapın", "Yorum Yaz" veya "Yorum Gönder" tuşlarını kullanarak doğrudan kaydetme olanağınız bulunmaktadır. Yazacağınız yorumlarınızın; gecikmeksizin, anında yayına girmesini dilerseniz bu yolu tercih etmenizi, saygılarımızla öneririz.

TÜM SİTEYİ DİLDEN DİLE ÇEVİRMEK İÇİN, "DİLİ SEÇİN"İ TIKLAYIN