Çanakkale ve Mustafa Kemal [Canay Davran]

Grup yayınlarımızda sansür uygulanmaz. Yazım hatalarının düzeltilme sorumluluğu makale sahibine aittir.
İngilizlerin ünlü devlet adamı Winston Churchill’in, “ Geçilir.” diye ısrar ettiği Çanakkale, geçilmedi, geçilemedi, geçit vermedi. Neden mi?
"Nusrat" yüzünden.
Yüzbaşı Hakkı komutasındaki Nusrat; düşmanın daha önce, temizlemiş olduğu Kepez civarındaki mayınları tekrar döşeyerek, bizim zafere gidecek olan yoldaki ilk basamakları çıkmamızı sağladı.
Churchill nasıl sinirlenmesin, nasıl kızmasın?
O koskoca müttefik donanmasının mimarıydı kendisi.
Nusrat, o büyük armadanın hezimete uğratılmasına yol açtığı gibi, Winston Churchill’in kariyerini de o gemiler gibi, 18 Mart saat tam 18 de denizin dibine yollamıştı. Denize döşenen mayınlar ve kıyılardaki topçu bataryalarının isabetli atışları sonunda denizden geçişin mümkün olmadığını anlayan düşman geri çekilmek zorunda kalmıştı.
Çanakkale Deniz savaşı ve zaferi, Birinci Dünya Savaşı içersindeki savaşlarımızdan, savunma açısından en önemli olanıdır ve Mustafa Kemal’i yaratmıştır. Çanakkale Mustafa Kemal’i yok sayarak anlatılamaz!
Bilindiği üzere Osmanlı yönetimindeki ülkemizin komutanlarının hepsi yabancıydı. Çoğunluğu Alman olan yabancı komutanların arasından Çanakkale ile adı duyulan ilk Türk komutandı Mustafa Kemal. Türklüğü ile övünen bir liderdi. O, emperyalist güçleri dize getiren ve mazlum uluslara örnek olan bir liderdi.
Dünyada asrın lideri seçilen Mustafa Kemal Atatürk, özgür bir şekilde yaşamamızı sağladığı ülkemizde, hain ve ülkeye ihanet eden bir takım kişilerin söylemleriyle yok sayılmaktadır.
Atatürk’e düşman olan, yok sayan bu kişiler tarihi çarpıtıp, kirletiyorlar. Gençleri yalanla dolanla eğitmeği marifet sanan bu kişilerin amacı belli. Karşılarında “Durun!” diyecek dirayetli kişiler yok! Tüm dünyanın bildiği on binlerce, milyonlarca kanıtlı belgeyi, gerçek belgeleri yok sayamayacaklarını hazmedemiyorlar.
Özellikle Çanakkale’de Mustafa Kemal’i yok sayanlara, o kibirli İngiliz’in bir sözünü hatırlatmak isterim: “Şu an mağlubiyeti vücudumdaki tüm damarlarda şiddetle hissetmekteyim. Çanakkale bizimdir diyordum. Çok umutlu ve mutluydum. Çanakkale’yi geçeceğiz ve amirallerim geleneksel beş çayımızı İstanbul’da içiyor olacaklar diye düşünüyordum. Savaşı kazanmak için her şeyi hesaplamıştım. Donanma dünyanın en büyük donanmasıydı, Para, asker, cephane her şey mükemmeldi. Hepsinde çok üstündük ve mutlaka yenecektik! Ama hesaba katmadığım bir kişi vardı. Mustafa Kemal! O Mustafa Kemal ki; dünyadaki hiçbir komutanın bir orduya veremeyeceği, hiçbir ordunun da yerine getirmeyeceği bir emri vermiş ve 'Size ölmeyi emrediyorum.' demiştir. Bu söz üzerine, bir daha asla geri dönmeyi düşünmeyerek, vatanını kurtarmak için ileri atılmıştır; her bir subay, her bir nefer. İşte Çanakkale bu yüzden geçilemedi!"
"Siz vatanı için, milleti için, namusu için canını ortaya koyan böyle insanları tanımazsanız, geleceğinizi göremezsiniz, hedeflerinizi bilemezsiniz." derken Atatürk, bu günleri mi görmüştü acaba?
18 Mart’ı anarken, Türk Ulusu’nun kaderini tayin eden şehitlerimizi saygıyla selamlıyor, onlarla birlikte, güzel insan, büyük asker ve devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk’ün önünde bir kez daha saygıyla eğiliyorum.


Canay Davran

  • ALINTI YAPMAK İÇİN

    • Yazarlarımızın makaleleri ve Sayın Günay Tulun'a ait şiirlerin, "Radyo-TV ile diğer basın ve yayın organlarında" yayım ilkesi: Önceden haber verme, eserin aslına sadık kalma, eser sahibiyle alıntının yapıldığı yer adlarını anlaşılır bir açıklıkla belirtmektir. Yayın öncesi bildirim imkânının bulunamadığı aniden gelişen durumlardaysa nezaket gereği, [sessizliginsesi.tr@gmail.com] adresine yayın sonrası bilgi gönderilmesini rica eder; tüm yayınlarınızın başarılı geçmesini dileriz.
  • ESER EKLEMEK İÇİN

    • "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm basılı ya da dijital yayın sayfalarında halkımızın geniş dünya ilgisine uygun olarak her türlü konuya yer verilmiştir. Yayınlanan fotoğrafların büyük bir kısmı "Kadim Okurlarımız" tarafından gönderilmiştir. Fotoğraf ve çizgi resimlerde "İlişkinlik-Telif Hakkı" konusunda tereddüt oluştuğunda bu eserleri yayından çekme hakkımız saklıdır. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm gazete, dergi, site, blog gibi yayın araçlarında yayınlanan makale ve diğer yazı türleriyle fotoğraf, resim, yorum gibi her türlü eserin; üçüncü şahıs, kurum ve kuruluşlara karşı her türlü sorumluluğu, bu eserlerin sahibi olan yazar, gönderici ve ekleyicilerine aittir. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"nun yayın organlarına kayıt edilen ya da kaydedilmek üzere gönderilen eserlerin, telif hakları konusunda problemsiz olmaları önemli ve gereklidir. Yayın Kurulu, gönderilen eserleri yayınlamaktan vazgeçebileceği gibi, dilediği yayın organlarından birinde ya da hepsinde aynı anda ya da değişik zamanlarda yayınlayabilir, yayınlamak isteyen üçüncü şahıslara, tüzel kişiliklere ve kurumlara onay verebilir ya da onlar tarafından yayınlanmasını engelleyebilir. Yalnız şu unutulmamalıdır ki bu eserler, okura saygı kuralı gereği Türkçe kurallarına uygun olmalıdır. Yazılar yayınlandıktan sonra, yazar ya da ekleyicisi; istifa, uzaklaştırılma, çıkarılma dâhil herhangi bir nedenle yazı göndermesi sonlandırılmış olsa dahi "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu Yayın Kurulları"nın oy birliği içeren onay kararı olmadan eserlerinin kayıtlarımızdan ihracını isteyemez, istediği takdirde bunun reddedileceğini en baştan bilmelidir. Gönderici ve yazarlarımızın bu konuya önceden dikkat etmeleri, ileride ihtilaf doğmaması için baştan eser göndermemeleri gerekmektedir. Yayın organlarımıza ekleme yapanlar, bu konudaki sorumluluklarını okumuş ve kabul etmiş sayılacaklardır. Uzun süre yazı göndermeyen ya da yazmayı bırakan köşe yazarlarımızın o güne kadar gönderdikleri tüm yazılar "Konuk Yazarlar" bölümüne aktarılarak yeniden yazı göndermeye başladığı güne kadar köşesi kapatılır. Köşeyi kapama ya da kapatılan köşeyi açıp açmama konusunda karar sahibi, "Sessizliğin Sesi Grubu" ile "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"dur. İhtilaf durumunda, İstanbul'un Kadıköy Mahkemeleri yetkilidir.
  • YORUM YAZMAK İÇİN

    Sayın Okurlarımız: Yorumlarınızı; Grubumuza ait "Google, Yahoo, Mynet, Hotmail, TurTc " ve diğer posta adreslerimize göndermek yerine, "Yorum bölümü açık olan sitelerimiz"deki; yorum yazmak istediğiniz yazının alt kısmında yer alan "Yorum", "Yorum Yapın", "Yorum Yaz" veya "Yorum Gönder" tuşlarını kullanarak doğrudan kaydetme olanağınız bulunmaktadır. Yazacağınız yorumlarınızın; gecikmeksizin, anında yayına girmesini dilerseniz bu yolu tercih etmenizi, saygılarımızla öneririz.

TÜM SİTEYİ DİLDEN DİLE ÇEVİRMEK İÇİN, "DİLİ SEÇİN"İ TIKLAYIN