Okur Mektupları ve Yanıtlar " 1 " [Sessizliğin Sesi Grubu Yayın Kurulu]

"Sessizliğin Sesi Grubu"na ait yazı ve fotoğraflar hakkında, zaman zaman çeşitli eleştiri ve sorular yöneltiliyor. Bunlardan bir kısmına, yorum bölümlerinde yanıt vermeye çalışıyoruz. Bizi uzun süredir takip eden okurlarımızın, eski sistemimize bağlı olarak yaptıkları özel cevap taleplerini de ya aynı yol ya da internet adreslerine gönderdiğimiz mektuplarla karşılıyor, aksini duymadıkça da karşılayabildiğimizi düşünüyoruz. Cevap verilmesi gerektiği hâlde atladıklarımız olduysa özürlerimizi lütfen, en içten dileklerimizle kabul edin.


Sorularınıza karşılık verirken, makale sayfalarını kullanmayı da düşündük. Sizlerden gelen öneriler arasında da böyle bir dilek olması, düşüncemizi karara çevirdi. "Biraz geciktik ama kısmet bugüneymiş." diyerek çekelim
besmeleyi…
.
Cevaplayacağımız konular ya geneli ilgilendiren özel ya da çok sayıda okur tarafından gönderilen genel içerikli mektuplar arasından seçilecek. Öte yandan, eski cevaplama sistemimiz de sürecek.

"Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na dahil "Sessizliğin Sesi Grubu"nun otuz beş değişik yayını olduğunu bilirsiniz. Bunlardan bir kısmı internet sistemini kullanıyor. İşte onlar arasında, yapılan yorum ve istenen cevapları kolayca görebilmek amacıyla yalnız üçünün "Yorumlama Sistemi" açık. İçerikleri nedeniyle üçünün yeterli olacağı görüşündeyiz. Bunlar:
1-Sessizliğin Sesleri Gazetesi
2-Sessizliğin Şiirsel Sesi Dergisi
3-Sessizliğin Sesleri Sanat Galerisi’dir.


Niyetimiz daha ilk "Okur Mektupları"nda işi fazla uzatıp sıkmak değil sizleri... Bir iki konu seçip cevaplayalım bugünlük. "Tarihin Sesleri Dergisi" ve ona bağlı olarak, "Sessizliğin Sesleri Gazetesi"nde yayınlanan ve konuları tarihe dokunan yazılarla giriyorum söze…

OKUR MEKTUPLARINA YANITLAR

I-Gelen İletinin Özeti: "Tarihin Sesleri"nde net tarihler ve anlaşmaların metinlerini yayınlayacak mısınız? Biz buna ve dipnotlu bilimsel havalardaki yazılara karşıyız. Bu türü seçerseniz tarih yazıları okunmaz hâle gelir. Ben ve arkadaşlarım ders kitaplarına benzemediği için o yazıları zevk ve beğeni ile okuyoruz. Yazı diliniz esprili olmaya devam edecek mi? Böyle kalmasını istiyoruz.
I-Yayın Kurulumuzun Yanıtı: Pek mecbur kalmadıkça tarih ve anlaşma metinlerini yayınlamaktan kaçınacağız. Dipnottan ve her sözcüğün üzerine bir numara koymaktan da nefret ediyoruz. Yayınlamak mecburiyetinde kaldığımızda da madde madde sıralama yerine metin aralarına serpiştirmeyi tercih ederiz.
Yazı dilimiz gerçekten de bazı makalelerde esprili… Bu da herhangi bir zorlamayla değil, Sayın Günay Tulun’un üslubundan etkilenme yoluyla kendiliğinden gelişti. Bilirsiniz: En resmi yazılarının kenarından köşesinden de olsa bu anlayış kendini belli eder. Dikkatli okur profili çizdiğinize göre, parantez kullanmaktan kaçındığını da fark etmişsinizdir. Espr
ili yazma konusunda Sayın İdil Tulunoğlu'da benzer özelliklere sahip. Düşüncelerinizi içtenlikle açıkladığınız için, hepinize çok teşekkür ederiz. Bu üslubu uygun ve okutur bulan bizler de aynı tarzın sürdürülmesinden yanayız.
***
II-Gelen İletinin Özeti: Vordonisi yazıları devam edecek dediniz ama durdu. Ettirmeyecekseniz haber vermeniz gerekmez mi? Sitelerinizi okuyanları merakta bıraktığınızı düşünmüyor musunuz?.
II-Yayın Kurulumuzun Yanıtı: Buna hakkımız olmadığının bilinciyle sizlerden özür diliyoruz. Vordonisi yazıları sürdürülecek. Şu an hazır bekleyen iki yazı var. Yayına almamız için yeni fotoğrafları bekliyoruz. Gecikmenin tüm nedeni bu…
Bizden, saygı ve sevgi dolu koca bir teşekkür de bu konuda yazan sadık okurlarımızın hepsine...
***
III-Gelen İletinin Özeti: Herkes Marmara’nın 10. adası bulundu diyor siz 11 ada olduğunu yazıyorsunuz. Bu iddia doğru mu doğruysa neye dayandırıyorsunuz?
III-Yayın Kurulumuzun Yanıtı: Evet, herkes onuncu adadan söz ediyor. O yazıları bir kez daha okursanız tümünün kaynağının iki yazı olduğunu göreceksiniz. Bu da şu demek: Demek ki o iki yazı kopyalana kopyalana, alıntı yapıla yapıla on ada konusu postülat hâline getirilmiş. Kimse yeni bir şey yazmamış, kaynak yazıları alıp kendisi yeni bir yazı yazmış gibi sunmuş. Eserlerin gerçek sahiplerinin kim olduğu, o yazıları ilk kimin yazdığı bile anlaşılmaz hâlde…
Vordonisi yazıları devam edeceği için bazı konular tekrar konuşulur hâle gelecek. Buraya özetleyerek aldığımız yazınızdan anladığımıza göre, eski bir denizcisiniz. Ricamız, eski haritalarla "Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı"nın haritalarını bir kez daha incelemeniz, ilk yazıda koordinatlarını verdiğimiz Vortonos Feneri ve Yıldız Kayalıkları’na bir kez daha dikkat etmeniz. Batan her adanın bir manastıra sahip olması gerekmediğine göre, "Vordonisi Yazıları"nın yazarıyla da bizlerle de aynı fikirde birleşeceğinize inanıyoruz. Hassasiyetiniz için çok teşekkür ederiz. Konu, yayına girmeyi bekleyen yazılarımızda da işlenmekte...

Saygılarımızla
"Sessizliğin Sesleri Grubu"
Yayın Kurulu

  • ALINTI YAPMAK İÇİN

    • Yazarlarımızın makaleleri ve Sayın Günay Tulun'a ait şiirlerin, "Radyo-TV ile diğer basın ve yayın organlarında" yayım ilkesi: Önceden haber verme, eserin aslına sadık kalma, eser sahibiyle alıntının yapıldığı yer adlarını anlaşılır bir açıklıkla belirtmektir. Yayın öncesi bildirim imkânının bulunamadığı aniden gelişen durumlardaysa nezaket gereği, [sessizliginsesi.tr@gmail.com] adresine yayın sonrası bilgi gönderilmesini rica eder; tüm yayınlarınızın başarılı geçmesini dileriz.
  • ESER EKLEMEK İÇİN

    • "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm basılı ya da dijital yayın sayfalarında halkımızın geniş dünya ilgisine uygun olarak her türlü konuya yer verilmiştir. Yayınlanan fotoğrafların büyük bir kısmı "Kadim Okurlarımız" tarafından gönderilmiştir. Fotoğraf ve çizgi resimlerde "İlişkinlik-Telif Hakkı" konusunda tereddüt oluştuğunda bu eserleri yayından çekme hakkımız saklıdır. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm gazete, dergi, site, blog gibi yayın araçlarında yayınlanan makale ve diğer yazı türleriyle fotoğraf, resim, yorum gibi her türlü eserin; üçüncü şahıs, kurum ve kuruluşlara karşı her türlü sorumluluğu, bu eserlerin sahibi olan yazar, gönderici ve ekleyicilerine aittir. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"nun yayın organlarına kayıt edilen ya da kaydedilmek üzere gönderilen eserlerin, telif hakları konusunda problemsiz olmaları önemli ve gereklidir. Yayın Kurulu, gönderilen eserleri yayınlamaktan vazgeçebileceği gibi, dilediği yayın organlarından birinde ya da hepsinde aynı anda ya da değişik zamanlarda yayınlayabilir, yayınlamak isteyen üçüncü şahıslara, tüzel kişiliklere ve kurumlara onay verebilir ya da onlar tarafından yayınlanmasını engelleyebilir. Yalnız şu unutulmamalıdır ki bu eserler, okura saygı kuralı gereği Türkçe kurallarına uygun olmalıdır. Yazılar yayınlandıktan sonra, yazar ya da ekleyicisi; istifa, uzaklaştırılma, çıkarılma dâhil herhangi bir nedenle yazı göndermesi sonlandırılmış olsa dahi "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu Yayın Kurulları"nın oy birliği içeren onay kararı olmadan eserlerinin kayıtlarımızdan ihracını isteyemez, istediği takdirde bunun reddedileceğini en baştan bilmelidir. Gönderici ve yazarlarımızın bu konuya önceden dikkat etmeleri, ileride ihtilaf doğmaması için baştan eser göndermemeleri gerekmektedir. Yayın organlarımıza ekleme yapanlar, bu konudaki sorumluluklarını okumuş ve kabul etmiş sayılacaklardır. Uzun süre yazı göndermeyen ya da yazmayı bırakan köşe yazarlarımızın o güne kadar gönderdikleri tüm yazılar "Konuk Yazarlar" bölümüne aktarılarak yeniden yazı göndermeye başladığı güne kadar köşesi kapatılır. Köşeyi kapama ya da kapatılan köşeyi açıp açmama konusunda karar sahibi, "Sessizliğin Sesi Grubu" ile "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"dur. İhtilaf durumunda, İstanbul'un Kadıköy Mahkemeleri yetkilidir.
  • YORUM YAZMAK İÇİN

    Sayın Okurlarımız: Yorumlarınızı; Grubumuza ait "Google, Yahoo, Mynet, Hotmail, TurTc " ve diğer posta adreslerimize göndermek yerine, "Yorum bölümü açık olan sitelerimiz"deki; yorum yazmak istediğiniz yazının alt kısmında yer alan "Yorum", "Yorum Yapın", "Yorum Yaz" veya "Yorum Gönder" tuşlarını kullanarak doğrudan kaydetme olanağınız bulunmaktadır. Yazacağınız yorumlarınızın; gecikmeksizin, anında yayına girmesini dilerseniz bu yolu tercih etmenizi, saygılarımızla öneririz.

TÜM SİTEYİ DİLDEN DİLE ÇEVİRMEK İÇİN, "DİLİ SEÇİN"İ TIKLAYIN