Piramitle Piramit "KAYIP KITALAR KİTABI 11" [Günay Tulun]

Tiwanaku’da en önemli yerler şuraları diyeceğim ama önemsiz hiçbir yer yok. Her yer anıtsal eserlerle kuşatılmış.
Güneş Kapısı, monolit heykeller, Kalasasaya Piramidi, Akapana Piramidi, tapınak, Puma Punku, ayrıca zaman ve tarih soyguncuları tarafından yok edilen daha nice eser…
Eni 3,75 boyu 3 metre olan Güneş Kapısı’nın, astronomik gözlemlerde kullanıldığına dair iddialar var. Var da bu iddialar kapının bugünkü görünümüyle “Ne kadar uygun düşer ne kadar mantıklı olabilir?” diye yeniden düşünmek gerek.
Güneş Kapısı’nın ağırlığının 8-12 ton arasında olduğu sanılmakta. Kapı tek parça andezitten yapılmış, ama devrilmesine neden olan hangi olaysa işte o sırada kırılmış. Yerine oturtulana kadar da çok uzunca bir süre öylece yatıp kalmış.
Önceden de yazdığım gibi, kapının üzerinde “Yaratıcı Vira Koca”nın bir freski var. Bu freskte, Vira Koca; ellerindeki iki yılanlı asa ile tasvir edilmiş. Yüzü maskeli. Bu maskeli yüz, ışıltılar saçan bir başlığın içinden bakmakta.
Monolit heykellerin, ellerinde kitaba ya da hesap makinesine benzer bir şeyler tuttukları açıkça görülüyor. Onların devasa boyutlarını görenler, bu bölgede devlerin yaşadığına hükmetmiş.
Bölgenin ilk sahiplerinden sonra, İnkaların da yaşadıklarını söylemiştim.
Mayaların ya da en azından Maya boylarından bazılarının da burada yaşadıkları dönemler olmuş. 
Kentin ilk sahiplerinin bağlı oldukları dinin, sonradan gelen Maya, İnka ve Aymarálıların tümünden farklı olduğu sanılmakta. 
Tiwanaku’daki binalardan biri ilginç bir tapınak. 
İkinci bir piramit var ki bunun da adı  ”Kalasasaya”… Tepe noktasında düz bir alan var.
Akapana Piramidi ilk bakışta Kalasasaya Piramidi’ne oldukça benziyor. Yalnız tepe noktasındaki alana inşa edilmiş olan iç avlunun etrafında sıra sıra kulübe yerleri var. Biz sade insanların aklına çeşitli savlar gelse de bilimciler bunun kesin nedenini ortaya koymadıkları için, içinden çıkılması güç bir sorun var diyerek, bizler de susmak zorunda kaldık.
Piramidi, bir yer altı yapısı olarak değerlendirmek de mümkün. 
Çünkü yer altına doğru uzanan iç kısmı oldukça ilginç. 
Geniş basamaklar hâlinde inşa edilmiş merdiven görünümlü bu piramitte; bir sürü tünele ya da kanalizasyon sistemlerine rastlanmış. 

Sözün özü, Akapana Piramidi içi bilmecelerle dolu yedi katlı bir yapı…
Bir ricam daha var. 
Şu Akapana‘yla “Basamaklı piramit inşa üslubunu” da alıp, kenarda durmakta olan yığınımızın üzerine ekleyin.
Fotoğraflarını da gördüğünüz bu eserlerle ilgili belli bir fikir sahibi olmuşsunuzdur muhakkak. Hepsi sizce de ilginç değil mi?
Dikkatli birinin gözünden kaçmamıştır. Konunun buraya kadar ki kısmı zaten ilginçti ama şunu rahatça söyleyebilirim ki, ileriki sayfalarda daha da ilginçleşecek.
Devam etmek isterseniz bir sayfa daha çevirin lütfen!
Günay Tulun


  KAYIP KITALAR KİTABI" adlı serinin bir önceki yazısı "Ve Huzurlarınızda Tiwanaku” ve 
beş gün sonra yayına girecek yazısı "Açılan İlk İstif: Basamaklı Piramitler"i, site ana sayfasındaki
 "*YAZILAR ARŞİVİ" bölümünden seçebilirsiniz

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  • ALINTI YAPMAK İÇİN

    • Yazarlarımızın makaleleri ve Sayın Günay Tulun'a ait şiirlerin, "Radyo-TV ile diğer basın ve yayın organlarında" yayım ilkesi: Önceden haber verme, eserin aslına sadık kalma, eser sahibiyle alıntının yapıldığı yer adlarını anlaşılır bir açıklıkla belirtmektir. Yayın öncesi bildirim imkânının bulunamadığı aniden gelişen durumlardaysa nezaket gereği, [sessizliginsesi.tr@gmail.com] adresine yayın sonrası bilgi gönderilmesini rica eder; tüm yayınlarınızın başarılı geçmesini dileriz.
  • ESER EKLEMEK İÇİN

    • "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm basılı ya da dijital yayın sayfalarında halkımızın geniş dünya ilgisine uygun olarak her türlü konuya yer verilmiştir. Yayınlanan fotoğrafların büyük bir kısmı "Kadim Okurlarımız" tarafından gönderilmiştir. Fotoğraf ve çizgi resimlerde "İlişkinlik-Telif Hakkı" konusunda tereddüt oluştuğunda bu eserleri yayından çekme hakkımız saklıdır. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm gazete, dergi, site, blog gibi yayın araçlarında yayınlanan makale ve diğer yazı türleriyle fotoğraf, resim, yorum gibi her türlü eserin; üçüncü şahıs, kurum ve kuruluşlara karşı her türlü sorumluluğu, bu eserlerin sahibi olan yazar, gönderici ve ekleyicilerine aittir. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"nun yayın organlarına kayıt edilen ya da kaydedilmek üzere gönderilen eserlerin, telif hakları konusunda problemsiz olmaları önemli ve gereklidir. Yayın Kurulu, gönderilen eserleri yayınlamaktan vazgeçebileceği gibi, dilediği yayın organlarından birinde ya da hepsinde aynı anda ya da değişik zamanlarda yayınlayabilir, yayınlamak isteyen üçüncü şahıslara, tüzel kişiliklere ve kurumlara onay verebilir ya da onlar tarafından yayınlanmasını engelleyebilir. Yalnız şu unutulmamalıdır ki bu eserler, okura saygı kuralı gereği Türkçe kurallarına uygun olmalıdır. Yazılar yayınlandıktan sonra, yazar ya da ekleyicisi; istifa, uzaklaştırılma, çıkarılma dâhil herhangi bir nedenle yazı göndermesi sonlandırılmış olsa dahi "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu Yayın Kurulları"nın oy birliği içeren onay kararı olmadan eserlerinin kayıtlarımızdan ihracını isteyemez, istediği takdirde bunun reddedileceğini en baştan bilmelidir. Gönderici ve yazarlarımızın bu konuya önceden dikkat etmeleri, ileride ihtilaf doğmaması için baştan eser göndermemeleri gerekmektedir. Yayın organlarımıza ekleme yapanlar, bu konudaki sorumluluklarını okumuş ve kabul etmiş sayılacaklardır. Uzun süre yazı göndermeyen ya da yazmayı bırakan köşe yazarlarımızın o güne kadar gönderdikleri tüm yazılar "Konuk Yazarlar" bölümüne aktarılarak yeniden yazı göndermeye başladığı güne kadar köşesi kapatılır. Köşeyi kapama ya da kapatılan köşeyi açıp açmama konusunda karar sahibi, "Sessizliğin Sesi Grubu" ile "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"dur. İhtilaf durumunda, İstanbul'un Kadıköy Mahkemeleri yetkilidir.
  • YORUM YAZMAK İÇİN

    Sayın Okurlarımız: Yorumlarınızı; Grubumuza ait "Google, Yahoo, Mynet, Hotmail, TurTc " ve diğer posta adreslerimize göndermek yerine, "Yorum bölümü açık olan sitelerimiz"deki; yorum yazmak istediğiniz yazının alt kısmında yer alan "Yorum", "Yorum Yapın", "Yorum Yaz" veya "Yorum Gönder" tuşlarını kullanarak doğrudan kaydetme olanağınız bulunmaktadır. Yazacağınız yorumlarınızın; gecikmeksizin, anında yayına girmesini dilerseniz bu yolu tercih etmenizi, saygılarımızla öneririz.

TÜM SİTEYİ DİLDEN DİLE ÇEVİRMEK İÇİN, "DİLİ SEÇİN"İ TIKLAYIN